nedelja, 23. september 2012

Veliki vrh-Korošica-Lučki dedec-Vodotočno jezero

Dleskovška planota je obsežno območje južno od Ojstrice in se razprostira med dolinami Koroške Bele,Lučke Bele,Podvolovljeka in Robanovega kota.Svet je kraški,malo markiranih poti,veliko mirnih kotičkov.Vrhovi pa komaj dosegajo višino 2000 metrov.Med njimi so najbolj znani Lučki dedec-2023m,Vršiči-1980m,Vežica-1965m,Deska-1970m,Lastovec-1841m,Dleskovec-1965m po katerem ima planota tudi ime.

Odločim se za potep po Dleskovški planoti ki sem jo imel v planu že lansko leto.Zapeljem se v Luče v Savinjski dolini kjer v kraju zavijem v smer Podvolovljek.Nekaj kilometrov zatem ob manjšem gozdu opazim smerokaz za Podvežak kjer zavijem desno.Še nekaj časa po asfaltu potem pa makadam in to več kilometrov na križiščih sledim tablam Korošica.Prispem na parkirišče cesta se sicer še nadaljuje do lovske koče na Brežičih.

Se pripravim in na pot,ki je opisana tudi na hribi net(klik za ogled). Čez rampo po gozdni cesti do koče na planini Podvežak.Pot za kočo zavije v gozd.Lahka pot po zmerni strmini.Višje se že začnejo kazati vrhovi Dleskovške planote,prvi se prikaže Dleskovec-1965m nato pa že Veliki vrh-Velika Zelenica-2114m.

...na začetku poti na planini Podvežak...za ogled večje klikni na sliko....

Razpotje ki me usmeri proti Korošici lahko bi pa šel v smer Vodotočne ali Vodotočno jezero.A moj prvi cilj je bil Veliki vrh-2114m.Po nič kaj zahtevni poti naprej proti svojemu cilju.Mimo Inkretovega studenca,spet smerokaz ki nakazuje smer Molička planina.
Obiram korake naprej dokler ne pridem do sedelca ali na Prag kjer ob poti zopet smerokaz ki me usmeri desno v smer Veliki vrh ali čez Dolgo trato.Malo višje pa na skali napis in razpotje jaz zavijem levo-desno pa gre pot na Dolgo trato.

...lično narejeni smerokazi...

...Veliki vrh ali Velika Zelenica...moj prvi cilj danes...
...Črni vrh...

Vzpon na Velik vrh ni zahteven pot je markirana speljana lepo po skalnih prehodih malo višje po travah med rušjem.Kmalu dosežem vrh celo prej kot sem časovno pričakoval.Zelo vetrovno zato si zavetje poiščem malce nižje na vzhodni strani kjer je pa bilo na sončku kar prijetno.Fotografiranje,vpis v knjigo,žig.Razgledi z vrha so res zelo lepi in sežejo zelo daleč na vzhod celo do Pohorja na zahod pa so kot na dlani Ojstrica in vse do Kalškega grebena in nižine proti jugu.

...pogled na Krofičko z poti....

...in že na vrhu...Veliki vrh-Velika Zelenica-2114m...


...replika Aljaževega stolpa v katerem je vpisna knjiga in žig...

...razgled...


...razgled je res izjemen...glej video spodaj....

Po daljšem času sestop z vrha po isti poti in nazaj do razpotja ter v smer Korošica.Kar precej pohodnikov že na poti,pa saj je sezona pohodov v gore.Po vijugasti poti med vzpetinami z krajšimi lagodnimi vzponi in spusti že na Sedelcu pred Korošico kjer se pot odcepi na Malo Ojstrico.Jaz grem v smer Korošica a si kmalu premislim in čez travnik v levo kar povprek na pot ki poteka na vzhodni strani Lučkega dedca-2023m.

...cvetje ob poti...

..na poti na Korošico...lep pogled na Ojstrico-2350m...

...Sedelce in pogled na Korošico...desno Kocbekov dom-levo Lučki dedec...

...Lučki dedec...

...najvišje ležeče nogometno igrišče v Sloveniji na višini 1800 metrov v ozadju planinski dom...


...spodaj Korošica v ozadju se dviga Ojstrica...

...pogled na Sedelce...

Po kratki strmini navzgor in že na markirani poti ki poteka na Korošico iz smeri Presedljaja.Malo višje zopet sedlo ki mu pravijo Prag na desni strani ugledam smerokaz za pot na Lučki dedec.

Po potki in razčlenjenemu svetu proti vrhu mi občasno pot kažejo možici.Pot ni markirana a je lahko sledljiva.Kmalu na vrhu ki je travnat z nekaj grmi rušja.

Lep pogled na Ojstrico,čez prepadno severno steno na Korošico in planinski dom ter ostale vrhove v okolici.Ta dan so bili aktivni tudi alpinisti in kar zanimivo jih je bilo opazovati,izstope proti vrhu,varovanje in ostale postopke.

Vrh nima žiga in vpisne skrinjice je pa zanimiv zaradi lepega razgleda.Zadržim se kar dolgo,malo piha veter,sonce pripeka.


...razgled z vrha-Vršiči...

...Kalški greben...

...Kocbekov dom je globoko spodaj...

...Veliki vrh kjer sem zjutraj bil...

...Petkove njive...

...Lučka Brana...Baba......vrh..Lučki dedec...


...Ojstrica z Lučkega dedca...

...in Korošica globoko spodaj...

Sestopim in se vrnem do markirane poti po kateri grem v smer Presedljaj po nekaj minutah hoje zavijem v levo v smer Vodotočno jezero ki se nahaja v kotanji pod zahodnim pobočjem Deske-1970m.

Čudovit pogled na jezerce ki je v obliki srčka in pravi biser tu zgoraj visoko na tej planoti ob njem pa se nahaja mala pastirska koča.

Razgledam se po okolici,fotografiranje in martinčkanje na soncu saj je nebo bilo brez oblačka.

...Vodotočno jezero...pogled ki očara...(glej video spodaj)...

...pastirska koča ob jezercu...

...Vodotočno jezero...pogled z pobočja Deske...


...kristalno čista voda....

...utrinek...

...cvetje...

...jezerce v ozadju Konj in Rzenik...

Nadaljujem proti vzhodu kot me usmeri tabla pri koči v smer Podvežak preko Deske.Lep pogled na panoramo osrednjih vrhov.Spust na drugo stran pod strmimi stenami Deske na potko kjer sem se zjutraj vzpenjal.

..panoramski pogled...

...Ojstrica-2350m...približano zoom 360mm...

...Tolsti vrh...

...Dleskovec po katerem ima planota tudi ime...

...razgled...proti Rogatcu in Lepenatki....

...ob poti...

Sprehodim se še samo nižje do izhodišča kamor prispem pozno popoldan.

...zemljevid vir Pešpoti si... prehojena pot-modra črta....

Video-Potepanje po Dleskovški planoti

V HD glej video v YouTube

Pa vsem varen-srečen korak v hribih-gorah.