sobota, 11. maj 2013

Biser Pohorja-Bistriški vintgar-Črno jezero

Praznik 27.april napoved vremena za ostali del Slovenije bolj tako-tako,na Štajerskem bi pa še naj bilo lepo.Odločim se za Bistriški vintgar kjer že dve leti nisem hodil do Treh kraljev potem pa odvisno od vremena in razmer še do Črnega jezera.

Glej tudi:

-Bistriški vintgar foto potep(klik za ogled)

-GPS-sled prehojene poti


Izhodišče Zgornja Bistrica kjer se začne Bistriški vintgar.Po soteski navzgor mimo številnih slapov,ogled rimskega kamnoloma je nemogoč saj so jesenske poplave odnesle brv za prečkanje potoka.

...na začetku...(Za ogled večje klik na sliko)

...slap Šum-pogled od zgoraj...

Mimo ostankov mnogih mlinov,ki so v starih časih delovali vzdolž soteske le eden je še za ogled ki pa verjetno ni pod spomeniškim varstvom saj je streha prekrita kar z salotnitnimi ploščami.

...ob šumenju potoka navzgor...


...občasno se potok razdivja ko pada preko skalnih stopnic...

...markirano......ne ni še Avstrija...tudi nekatere markacije so takšne...

Ko se potok umiri me pot pripelje do Maroltove jelke katero je uničil požar in sedaj leži podrta na tleh,nekdaj drevo z največjim premerom debla v tem delu Evrope.

...konec vintgarja stopim na travnik in na makadamsko cesto....

Pridem iz gozda nekaj minut grem po makadamu in spet v gozd.Po cca 1 uri sem že na Treh kraljih.Sledi krajši postanek in ogled okolice.

...ob poti...

....Trije kralji hotel...

...cerkev...


...notranjost cerkve...

Zelo vetrovno a lepo vreme z dirjajočimi oblaki na nebu zato se odločim da nadaljujem še do Črnega jezera.

Lahko bi bilo bolje označeno zato kritika na ta račun.Saj povprečen pohodnik ne bo vedel kje se gre v smer Črnega jezera.
Grem po smučišču navzgor od cerkve,snežne zaplate in blatna pot.Višje ugledam markacijo na drevesu,torej sem na pravi poti.

...pomlad je prišla tudi na Pohorje...

...prečenje smučišča...

Z višino vedno več snega,mokro veliko vode in blato na poti.Po cca 45 minutah prispem do Črnega jezera kjer sledi postanek,fotografiranje in občudovanje lepote narave.

...Črno jezero na Pohorju......panorama...(za ogled večje klik na sliko)

...panorama-2

Na izhodišče se vrnem po isti poti.Zelo dolg pohod skupno 26 km,8 ur hoje,plus postanki.Lepo se še vrnem ko ne bo kakšne druge poti na "programu".

....prehojena pot GPS-sled....zemlevid vir:Peš poti.si(klik za ogled)...

VIDEO-Bistriški vintgar-Črno jezero na PohorjuPa vsem varen korak v hribih-gorah.