sobota, 14. junij 2014

Matkov kot-Veliki vrh 1539m

Veliki vrh se dviga nad Matkovim kotom,nahaja se v grebenu ki poteka od Mrzle gore proti severovzhodu.Z vrha je lep razgled v Logarsko dolino in Matkov kot ter čudovit panoramski pogled na gore ki ju obdajajo.Označene poti na vrh ni je pa opisana v planinskem vodniku:"Kamniško Savinjske Alpe" na strani 173,pot štv.427,gre za zelo zahtevno brezpotje.

...Veliki vrh 1539m nad Matkovim kotom...(klik na sliko za ogled večje)

Zapeljem se v Matkov kot do mesta kjer se ponavadi začnejo ture na vrhove in na Škaf.Ker pa je ogled Škaf-a (klik za ogled) malo prekratka turca za nas ki smo bolj od daleč si omislim da bom najprej še osvojil Veliki vrh 1539m.

....ko se odprejo prvi pogledi na gore....Matkova kopa...

....Mrzla gora in Krnička gora (klik za ogled).....

....čez travnik....

....čez prostrana prodišča...

Pri Bajti-lovski koči skrenem levo za njo.Hodim po gozdni vlaki strmo levo ob pobočju navzgor.V meni kljuva 50% prepričanja da ta tura ne bo uspešna.Ampak se ne vdam,razmišljam logično.Vzpenjam se vse višje,ceste-vlake je konec.Zavijem kar navzgor.V knjigi piše stezo na greben je težko najti in res je tako pa tudi veliko se je spremenilo od takrat ko je zapis nastal.

....na jasi pri Bajti...

....lovska koča-Bajta....in levo za njo...

....utrinek ob vzponu...

....navzgor ko ceste zmanjka...

Dosežem sedlo,sem 1400metrov ali manj je kazal Garmin,torej bo to.V gozdu je tudi težja orientacija saj ne veš v kateri smeri je vrh.Zavijem v levo.Strmina naraste,svet postane travnat,skalnat,gozd pa bolj redek.Spoznanje da je to prava smer me vleče vse višje.
Prvo vzpetino ki je na "poti" obhodim po severni strani po vidni potki.

....na sedlu....1400 m visoko...

.....v travnat in skalnat svet...

....cilj...vrh se pokaže...

....strme trave...

....ob "poti"....

....pogled pa uhaja tja...

Spet se znajdem na sedlu tokrat pod vrhom na katerega grem kar še pa niti vedel nisem.Zaženem se navzgor po strmih travah,pa tudi mokro je bilo od jutranje rose,zato zelo previdno.

Dosežem rušje,precej gosto a tu gor? Seveda,oprimem se debelih vej,potegnem navzgor,še dobro da je.Se prebijem skozi,precej izpostavljeno postane,v pomoč je spet rušje,grem v desno in navzgor.Stopim na travno polico ob strmi steni tik pod prvim vrhom.

Tu pa pot postane zelo zahtevna.Povzpnem se po travni gredini levo navzgor cca 10m.Zelo izpostavljeno,malo oprimkov,le šopi trave.V mokrem ni priporočljivo.

...po travni gredini navzgor...cca 10 m...

Stopim na prvi vrh ki je malo nižji in poraščen z rušjem.Glavni vrh je le nekaj metrov naprej.Spustim se navzdol v rušje in s pomočjo tega se prebijem naprej.

...na prvem vrhu...

....glavni...Velik vrh 1539 m je malo naprej...

Staknem nekaj "bojnih" prask.Stopim na vrh,ves trud je poplačan z veličastnim razgledom ob tem človek kar obsedi kar pa v resnici tudi sem.

...na glavnem vrhu...

....fantastičen panoramski razgled na vrhu...od Krofičke do Matkove kope...

...in malo večja....

....Mrzla gora....približana zoom...

....Ojstrica....

.....Olševa in Raduha....

....Obir-Avstrija....

....pogled na Škaf....

....in približana...

Zelooo dolgo sem užival v tem razgledu in ob tem počasi srkal radler,vreme odlično,gore brez oblakov in brez veterje.

Sestopim z vrha,spet preboj skozi rušje,na predvrhu še malo postojim,pade nekaj fotografij.Spust po izpostavljeni gredini previdno navzdol.S pomočjo rušja še nižje.Postavim tudi nekaj možicev ob poti navzdol.Kmalu sem pri lovski koči kjer sem zjutraj začel.

....in spet pri koči...sedaj pa na škaf...

Zelo zahtevno brezpotje,vredno vsakega koraka primerno za izkušene pohodnike.


Video utrinki z te zahtevne ture




Pa vsem varen korak v hribih-gorah.