sreda, 23. julij 2014

Grintovec

Spet sem si zaželel vzpon na velikana Kamniško Savinjskih Alp Grintovec 2558m.Z svojo markantno podobo in veličastnostjo me zmeraj privlači zato se vsako leto povzpnem na njegov vrh.Pa da pot ni tako enostavna izberem nemarkiran pristop čez Dolge stene.

....začetek novega dne....

Končno spet nekaj lepega vremena v tem kilavem poletju za pohode v gore.Izberem nedeljo saj soboto sem imel tokrat delovno pa še dopust se mi začne.Letos bolj slabo glede na vremensko napoved bo bolj malo pohajanja po gorah še dobro da je samo en teden in da bo drugi del naslednji mesec morda boljši.

Lepo jutro kar nakazuje da bo imeniten dan.Začetek pa tokrat malo nižje od Žagane peči in tudi prav sem se tako odločil.Tistih nekaj minut po cesti do sp. postaje žičnice za Kokrsko sedlo je bilo ravno pravih za ogrevanje.
Na dolgo ne bom pisal o poti saj sem o tem že v preteklosti.

Grintovec čez Dolge stene(klik)

Spet na Kamniškega velikana

GPS sled poti na vrh

Res pa je vsakokrat je posebna.Vzpon do Cojzove koče na Kokrskem sedlu je kar hitro minil.Grem kar mimo koče kot vedno v smer Mala vratca.Razgled na zastavljen cilj pa vzbuja radost v srcu..Ko dosežem ovršni del Dolgih sten sledi postanek ki sem ga že bil potreben kot tudi okrepčila.Razgledi so danes lepi tudi vetrovno je,sonce pa vseeno pripeka pa kaj,lepše kot megla.

....proti sedlu pogled nazaj...

...pasja glava...se ne spreglada...

....pogled na zastavljen cilj...

....pri Malih vratcih levo...

....po komaj vidni potki...

....na ovršni del Dolgih sten...

....Kalška gora in Kalški greben....

....Turska gora in Brana...vse do Ojstrice...

...panorama pogleda na ta najvišje...

Obiram korake naprej opazujem pohodnike ki gredo na vrh po lažji poti.Do grebena kjer bo šlo zares je še daleč.Dolge stene niso tako kratke kot se zdi.
Veliko je različnega cvetja zato je ta čas najlepši v gorah.Opazim tudi svizca a malce prepozno da bi uspelo več fotografij.

...gobe na 2000m...

....svizec...

...pogled na prehojeno...

Travnatega terena je konec stopim na melišče pod široko grapo tu se pa začne zares.Določene stvari pospravim v in na nahrbtnik ter se poženem v to široko grapo.Zoprno melišče zato malo bolj v levo trdo skalo.Roke se oprimejo skale napredujem vse višje.Pogled uhaja navzgor iščoč za pravo smerjo.Odlično napredujem lepo je in zanimivo.Na kakšni novi se pa rado zgodi da se malo zaide,no vsaj drugače brezpotja ne bi bila zanimiva.

...čez manjši skok...se bi pa dalo tudi naokoli po melišču...

...pogledi uhajajo navzgor...

...meglice se že pojavljajo...

...pogled proti Skuti...

Izstop na Streho malo pod vrhom cca 50 m.Sedaj pa še samo sprehod do najvišje točke Grintovca.Ljudi je ogromno na vrhu nekateri pa še prihajajo.Standard razgledi,postanek,fotografiranje,vpis v knjigo,žig.

...še sprehod do vrha...

...vrh...

....smerna plošča z Kočno v ozadju...

....meglice vse bolj rastejo...

....Kočna se skriva...

...pogled čez Velike pode...

....na Jezersko stran...

.....

Oblaki rastejo in prav lepo je opazovati ta pojav.Po daljšem času sledi sestop z vrha čez Streho kjer je fascinantni prizor divjanje megle čez  pobočje(glej video-klik).

...sestop...

...veličastna Streha...

...nekateri se še vzpenjajo...

Vijugasta stezica me vodi vse nižje občasno v megli ali pa v jasnini.Nižje se je veter za trenutek umiril pa tudi megleno je bilo.Nekaj pohodnikov se je še komaj vzpenjalo proti vrhu.

...Kokrsko sedlo skozi meglo...

...cvetje ob poti...

.....

Na sedlu pri Cojzovi koči pa postanek ker je bil lep pohod si privoščim radler.Zadržim se prav dolgo saj je vreme odlično,celo velikan se je začel spet kazati svoj vrh.

Počasni sestop proti izhodišču ob tem pa fotografiranje cvetja ki krasi to imenitno pot.Zvrsti se več postankov saj se že čuti utrujenost.Takšen vzpon ni kar tako čeravno sem vajen narediti veliko kilometrov,tukaj pa je kar precej višinske razlike.

...cvetje ki krasi pot...













Na izhodišče prispem pozno popoldan približno točno ob času kot sem si predvidel.Super pohod je bil kot vedno je kadar se odpravim na Grintovec.

VIDEO film o prehojeni poti delčki snemani z kamero na glavi




Pa vsem varen korak v hribih in gorah.