sobota, 16. januar 2016

Loška gora-Rogla 1517m

Ko sem prejšnjo krat ob obisku Konjiške gore pogledoval na obronke Pohorja gor vse do Rogle,ni snega.Se je tokrat utrnila ideja da prehodim že dolgo načrtovano pot ki se še je ne omenja veliko po spletu.

Nekaj podatkov o poti:

začetek na 530 m.n.v
višinska razlika po poti-986m
razdalja-skupno 18,2km
čas skupno 6 ur in 30min
vzpon-9km-enako sestop


.....3D izris poti na podlagi GPS podatkov....

Prav lepa sobota in še povrhu državni praznik zato se odpeljem najprej do kraja Slovenske Konjice kjer nadaljujem vožnjo po cesti ki pelje na Roglo s le do odcepa ceste v Loški gori za zaselek Boharina.

Po lepi asfaltirani cesti skozi dolino kjer teče Dravinja ki se vedno bolj oži do kraja kjer stoji kulturni spomenik Ošlakova domačija.Tu se začne moj pohod.Vozilo parkiram na primernem mestu ob cesti.

Smerna pohodniška tabla označuje začetek poti in čas 2 uri in 45 minut do Rogle.V desno navzgor proti kmetiji in čez dvorišče naprej v sadovnjak in nato v gozd za kratek čas.Odpre se lep pogled na Loško goro in na kmetije na sosednjem hribu.


....skozi sadovnjak...


....odpre se pogled na Loško goro....

Pot malo zavija je lepo markirana-označena v gozdu gre po gozdnih vlakah.Ko spet stopim iz gozda pod naslednjo domačijo.Spet v strm klanec tu je pa razgled še lepši in globok pogled v dolino Ločnice.


....razgled je še lepši.....


.......lepo.....

Preko dvorišča naslednje kmetije in po nekaj sto metrih spet v gozd.Sredi gozda je na križišču božje znamenje.Ustavim se za krajši čas.Nadaljujem spet navzgor.Sedaj pa skozi manjši zaselek Resnik mimo cerkvice Sv Jakoba do naslednjega križišča ko pot preči cesto in preide na makadam.


....preko dvorišča in spet v gozd...


.....razgled ob poti....


....zaselek Resnik....


....cerkvica Sv Jakob....

....ko pot preči asfaltno cesto in preide na makadam....

Tu je pa razgled zavidanja vreden in seže precej daleč.Dosežena pot je poplačana lepi motivi se lovijo v objektiv fotoaparata a ni še konec.Pot me vodi naprej pod kmetijo gre spet v gozd.


....pogled nazaj....


....razgled je fenomenalen....


........

......Boč v daljavi......

....čez hribe.....


....magično.....

Za kratek čas se stopi iz gozda na jaso in spet v gozd vse tako je do samega cilja.


....na poti skozi gozd se lesketa pod nogami.....blestniki.....

V zadnji tretjini pot preči cesto ki pelje na Roglo.Všeč mi je da je pot tako speljana vstran od ceste kjer je prav gost promet.


....še 20 minut....

Pod športnim centrom stopim iz gozda zavijem v levo,mimo hotela Planja v smer kapelice ki si jo po bliže ogledam.

....kapelica na Rogli....

V zadnjih dnevih decembra 2015 je bilo malo snega le na smučiščih zato je ljudi bilo tudi veliko.Na klopici z pogledom na "stadion" sledi počitek in okrepčilo.


.....Rogla.....Pohorje....

Seveda cilj še ni dosežen treba je naprej do mesta kjer stoji 30 metrov visok razgledni stolp in je tudi najvišja točka Rogle-1517m.Do mesta kjer stoji stolp ni daleč je lažji vzpon in delno poledenela pot.


....razgledni stolp 30 metrov visok ki nudi izjemen razgled......

Razgled z stolpa seže ob lepem vremenu zelo daleč in ravno tako je bilo danes zato tudi gneča.Res prekrasno videl se je celo Triglav saj je rahel veter čistil ozračje.


....Rogla in Kamniško Savinjske Alpe v daljavi....


....Koralpe....Avstrija....


...levo Raduha-2062m v sredini pa Očak Triglav.....desno Karavanke....


...Peca-2127m...v ospredju Uršlja gora....


....hribi na jugozahod....


....hribi in hribi to je Slovenija.....


........


....Kum.....


....hrvaški hribi v daljavi........Boč.....

........


.....tja preko v daljave.....

Ko se naužijem razgledov sestopim z stolpa se spustim do mesta kjer sem prej počival se še malo ustavim.Posedim na klopici saj ni bilo hladno prej bolj jesensko primerno kot pa zimsko.

Do izhodišča kjer sem zjutraj začel se vrnem po isti poti.Lepa precej dolga ne preveč zahtevna pa tudi razgledna pot.Bilo je zelo lepo,srečal nisem nikogar in ni mi žal nobenega koraka.

Krajša video reportaža o prehojeni poti.
Pa vsem varen krak v hribih in gorah.