ponedeljek, 17. september 2018

Mrzla gora in čudovit septembrski dan

Ne ni še konec poletja zato se je obetal čudovit nedeljski dan ravno pravšen za obisk kakšne gore.Spet bom rekel da sem dolgo razmišljal če pa je res.Toliko lepih poti in vrhov je v Kamniških Alpah da se je res težko odločiti.Pa še izjemoma je da katero v istem letu obiščem dvakrat.
Potem je nekaj posebnega.
Tokrat sem se odločil da grem na Mrzlo goro.Zelo je zahtevna pa s katere koli strani greš.Pa še še zato ker letos nisem imel tako zelo zahtevnih poti.In željo si je treba izpolniti.
Ob mojem prihodu v Logarsko dolino je bil še mrak pa tudi dolina je bila v megli le višje je ni bilo in precej sveže kot je ponavadi že v tem času.Pot me je vodila mimo slapa Rinka kjer je bilo še tako zgodaj vse mirno le šumenje vode ki pada z višine je prekinjalo tišino.

Na Okrešlju sem hitro in ravno pravi čas ko je vzšlo sonce in obsijalo Rinke eno izmed lepših kulis v naših gorah.Hitro obiram korake naprej kot me vodi pot vse bližje pod ostenja Rink do Mrzlega dola.Tu pa se podam proti svojemu današnjemu cilju Mrzli gori.Začne pa se tudi bolj zahteven del poti.

Sama pot je kot je vedno bila nič se ni spremenilo tako da je v odličnem stanju.V hitrosti ne pretiravam držim svoj tempo kot ponavadi v gorah in podobnih poteh.Plezam,hodim ter se ustavljam za kakšno fotografijo ali pa samo občudujem.Čeravno nisem divjal sem na vrhu po dobrih treh urah.Sam tako da sem lahko na hitro opravil fotografiranje v miru.
Kasneje na vrh pride še več pohodnikov da nas je na koncu bilo kar precej.Vreme odlično za dolgo posedanje na vrhu le meglice so začele naraščati in zakrivale sosednje vrhove.
Ostali so začeli sestopati jaz pa tudi za njimi počasi saj sem imel časa dovolj da ne bom prehitro doma v takem lepem dnevu.
Po dobri uri sestopa spet v Mrzlem dolu kjer se spet nekaj časa čilam na soncu in občudujem mogočne stene Rink ter alpiniste ki so plezali.
Spust do Okrešlja kjer še na mrzel radler kar je vedno v običaju če se potepam v tem koncu.Čaka me še samo spust mimo slapa Rinke do izhodišča kjer sem po dobrih osmih urah pohoda.Zelo lep pohod in preživet dan v tem koncu Kamniških Alp še pridem ob priliki.


...z soncem obsijane Rinke....


...lahko bi pa šel čez Hudi prask.....a tokrat ne....


...Turski žleb....


...v Mrzlem dolu pa skrenem desno proti svojemu cilju....


...utrinek...


....ko vstopim v steno....


...tudi prosto brez varoval....kar je tudi užitek...


...utrinek....


...pa spet malo jeklenice...


...v kamin....


...lepih razgledov....


...in preko tega preplezaš ni več daleč do vrha....


...še malo pa bo....


...vrh Mrzla gora 2203 m....ni tako visoka je pa zelo zahtevna....


...po dobrih treh urah sem gor...


...spet na vrhu Mrzle gore....


...vrh...vse tako kot je vedno bilo....


...z Rinkami v ozadju....


...razgledi....proti Matkovi kopi in Krnički gori...na desni dolina Matkov kot na levi Belska Kočna-Avstrija....


...Velika Koroška Baba s severnim grebenom zelo lep pristop....


...razgled v Avstrijo....


....vrhove so začele skrivati meglice jaz pa v sestop....


...utrinek med sestopom....


...ko stopim iz stene v grapo....


...spet sem v Mrzlem dolu kjer se nekaj časa čilam na soncu potem pa ga mahnem proti Okrešlju in izhodišču....

Še več podrobnosti in utrinkov z poti pa v video filmu.Pa vsem varen korak v hribih in gorah.