torek, 13. september 2011

Dolina Vrata - Bovški Gamsovec-2392m

Bovški Gamsovec je dokaj izrazit vrh v ozkem grebenu,ki poteka s Pihavca proti Stenarju.Na Kriške pode pada s kratkim,razbitim pečevjem,v dolino Vrata pa v vrtoglavih stenah in silno strmih travnatih pobočjih.Zaradi dobrih poti,ki pripeljeta nanj z prelaza Luknja in Kriških podov je vrh dosti obiskan.Zelo lepa je pot z Luknje,kjer med hojo čez z gorskim cvetjem posejanimi travami se ves čas lahko oziramo proti navpičnim stebrom Triglavske stene,ki se zdi zelo blizu kot je v resnici.

Prva sobota v septembru,napoved vremena odlična za gorski svet.Torej priprave že v petek popoldan pakiranje nahrbtnika vseh potrebnih stvari,polnjenje baterij za fotoaparat itd.
Izbral turo bolj na izi(lahkotno),se povzpet na Bovški Gamsovec v upanju da vidim gospodarje planin kozoroge,sestop na Kriške pode in nato na Stenar da se bom lahko naužil lepot razgledov ter prisluhnil naravi.

Začetek še v temi nekaj minut čez peto zjutraj z parkirišča v dolini Vrata.V smer Aljažev dom,mimo znamenitega klina(spomenik) smer prelaz Luknja(1758m).Cele trume pohodnikov kot kresničke z naglavnimi svetilkami v temi.Vsi na Triglav eni čez Prag,drugi smer Luknja in čez Plemnice.

Na poti pod gromozansko severno Triglavsko steno proti prelazu Luknja.Začetek jutranje zarje,postaja svetlejše,naglavne svetilke ne rabim več.
Pod severno Triglavsko steno
...Sfinga pogled gor....
...tam gor...prelaz Luknja...
...moj cilj...Bovški Gamsovec-pogled iz doline Vrata...
...začetek novega dne...

Še malo do prelaza,na melišču ko prvi sončni žarki posijejo v dolino in na Stenarja,ki je na desni strani poti.

Stenarja pobožajo prvi sončni žarki...
...še malo do prelaza...

Edini sem,ki je na prelazu zavil na Bovški Gamsovec in si zelo oddahnil.Prej bil celo malo nevoljn če vsa ta raja gre tam gor bodo vse živali pregnali.Fenomenalen pogled v dolino Zadnjica na Kanjavec,Plemenice,kjer se vzpenja cela kolona pohodnikov.
...ko Plemenice zažarijo...
...pogled v dolino Zadnjica,zgoraj levo Kanjavec...

Ko pridem malo višje prvi postanek-malica.V daljavi gams na paši,so zelo plašne živali,ki jih je težko fotografirat(samo z velikim zoom objektivom).

Nadaljujem manjše prečenje ob krajši jeklenici,po travnatem pobočju navzgor.Razgledi vedno lepši,Triglav je videti tako na blizu.Visoko gor jih zagledam kozorogi na paši.
...čez travnata pobočja....
...Pihavec...
...že nekoliko višje še pogled na Kanjavec....
...Triglav je tako na blizu...
...krnica med Pihavcem in Bovškim Gamsovcem....
...kozorogi na paši...tam gor vodi pot...le kako se bomo srečali...

Vedno bolj se jim približujem se umikajo višje,manjši poplez,okrog škrbine po potki po strmih travah,pogled dol silni prepad.Na travnati uravnavi jih naenkrat zagledam pred sabo,zelo na blizu.Lepo počasi odložim pohodne palice,jih fotografiram.
...kozorog...gospodar planin...

Pot nadaljujem strmo navzgor je zelo izpostavljeno varovano z jeklenico nato pa levo gor čez dve skobi in že na vrhu.
...med potjo na vrh pogled na Stenar...

Sam na vrhu,standardne dolžnosti vpis v knjigo,žig v beležnico,fotografiranje za spomin.Razgledi pa fenomnalni sploh pa ker je dan po nevihtni noči je ozračje čisto.
....12 sekund pa hitro....
...razgled s vrha...
...pogled na Triglav s vrha....
...Jalovec...
...Razor...
....Mangart...
Sedim občudujem razglede,sploh na Triglav je lep pogled.Dobim družbo na vrh pride skupina čeških pohodnikov.Počasi se začnem pripravljati na sestop ko me prikupna svetlolasa čehinja povpraša,če bi jih fotografiral,seveda se bil takoj za to.So se namestili in škloc za eno gasilsko.

Sestop v smeri Dovških vrat na Kriške pode,najprej malo po grebenu nato pa pot zavije v levo in se ob severozahodni strani stene počasi spušča vedno nižje.Tudi malo adrenalina,malo poplezovanja ob klinih in jeklenici,ponekod kar precej izpostavljeno,ampak dobro varovano.
...najprej malo po grebenu...
...malo plezanja....
...tukaj skoz...dol...
....je kar zabavno če imaš velik nahrbtnik....

Na križišču kjer se poti razcepijo v dolino Vrata,na Stenar,Križ zavijem v smer Pogačnikov dom na Kriške pode.

Nadaljevanje pa v naslednji objavi.

Podroben opis poti z slikami in v stilu:levo,desno,prečenje...itd najdete na hribi net,lahko pa tudi kaj vprašate če vas zanima(tudi na hribi net pod vzdevek-pohodnik38)

Poglej si še video tega prelepega pohoda.