sreda, 1. avgust 2012

Brana-2252m-Kotliči-Turska gora-2251m

Brana je najvzhodnejša gora v skupini Grintovcev.Na zahodu se pod njo nahaja škrbina Kotliči na vzhodu pa Kamniško sedlo ali Jermanova vrata.Ima obliko podolgovate mizaste gore,ki poteka v smeri sever-jug.Na severni strani so strma pobočja,ki se nižje nekoliko položijo v gruščnato-travnata melišča in se stekajo v Lijak nad stometrsko steno nad Logarsko dolino.
S vršne planote prepadajo na zahod,jug in vzhod strma skalnata pobočja in stene z mnogimi stebri,ki jih ločujejo globoke grape.
Z vrha se proti Kamniškemu sedlu spušča strm greben imenovan Šija.Na vrh je speljana le ena označena pot,ki je podrobno opisana na hribi.net(klik) ali v moji prejšnji objavi(klik).

Turska gora se nahaja na vzhodnem robu Malih podov.Na vzhodni strani je v grebenu značilna zareza vidna že od daleč.Od Brane jo na vzhodu loči škrbina Kotliči slikoviti skalni roglji-naravna znamenitost.
Na jug in sever so stene strme ter prepadne.Na zahod pa manj strme z te strani tudi v zimskem času veliko pristopov na vrh.Pod severno steno se nahaja 30 metrov visok skalni rogelj ali Babji zob-naravna znamenitost.Na goro sta speljani dve označeni poti podroben opis pa tukaj(klik).

Kotliči-pogled s poti na Kokrsko sedlo (za ogled večje klikni na sliko)

Kotliči z Kalške gore-približano zoom

Na obeh vrhovih sem bil že pred dvema letoma a pride zopet želja se povzpeti na vrh.Zato skombiniram turo Kamniško sedlo-Brana-Kotliči-Turska gora ter sestop čez Male pode do bivaka pod Skuto od tam preko Žmavcarjev v dolino na izhodišče.

Zgodaj zjutraj odbrzim v Kamniško Bistrico kjer parkiram se pripravim in pot pod noge v smer Kamniško sedlo.
Lepa lahka pot,ki skoraj več kot polovico poteka po gozdu.Krajši postanek pri nekdanjem pastirskem stanu danes imenovanemu "Pri pastirjih".
Od tu neprej pa se odpre,sedlo se že lepo vidi in tudi veličastna Planjava na desni ter Brana na levi.Teren postane bolj strm a je pot lepo speljana in urejena tako da je hoja užitek.Podroben opis poti je na hribi.net(klik).

...na poti na Kamniško sedlo...
...in pogled nazaj v dolino ter prehojeno pot....

Na sedlu daljši postanek in malica.Po okrebčilu se povzpnem višje od planinskega doma po razglede. Navdušen nad lepimi razgledi,ki so bili čudoviti predvsem na okoliške vrhove ter Logarsko dolino.Pa še vreme enkratno brez oblakov in vetra.
Oba cilja pred mano kot na dlani v planu je bila še katera od Rink a sem to zaradi časa raje opustil za drugič.

...razgled na Logarsko dolino in vse do Pece...
...na Okrešelj in Mrzlo goro...
...državni simbol in Brana v ozadju...
...Brana-2252m in desno Turska gora-2251m....
...pa še enkrat Brana z Lijakom...

Se pripravim in na Brano.Pot poteka na severni strani pod strmimi stenami prečno po melišču nad Lijakom potem pa strmo navzgor proti desni.Krajše poplezovanje proti vrhu cca 1 ura in že na vršnem grebenu.
...med potjo ujet razgled...

Na vrhu lahna sapica vetriča,ki je kar pasal saj je med vzponom bilo zelo vroče.Ljudi pa kar precej eni gor drugi dol,vrh je bil kar okupiran.Poiščem prostor in se vsedem.Čas za fotografiranje in uživanje v razgledih.

...razgled z vrha proti Planjavi...
...Mokrica,Kalški greben,Kalška gora...
...Grintovec,Skuta...
...in še celotna skupina Grintovcev...
...pogled v Logarsko dolino,Kamniško sedlo spodaj...
...pa še na Mrzlo goro...

Po daljšem času še za vpis v knjigo,žig in počasi v sestop z vrha.

...žig...

Spodaj na melišču je razpotje kjer me smerokaz usmeri v smer Turske gore preko Kotličev(2uri).Čez travnat teren do roba Rdeče griče potem pa klini in jeklenice,ki varno popeljejo navzdol v grapo Boštjanco in do vzhodne škrbine Kotličev.Pa še malo navzdol in okrog pa zopet vzpon na zahodno škrbino.

...v smer Turske gore...
...pa tu dol...Rdeča griča...

...okoli rogljev...
...utrinek...

...zahodna škrbina...

Nekaj časa po vzhodnih pobočjih Turske gore po zagruščeni poti s pomočjo jeklenice skozi Sod brez dna.Pa misel da sem že skoraj na vrhu pa še ponovno en spust in vzpon proti vršnemu delu Turske gore.Lepo speljana in zelo zahtevna pot-nepozabno.

...pogled z poti na Kamniško sedlo...
...skozi Sod brez dna...
...pa še en spust in proti vrhu...

Na vrhu manjša skupina pohodnikov,lep razgled na prehojeno pot ter ostale vrhove.Le na zahodu v smeri Grintovca so se tvorili oblaki.Sklenem da pustim Rinke za drugič in se raje dlje časa zadržim na vrhu.Pa še vremenska napoved je bila za popoldan in proti večeru možne nevihte.

...razgled z vrha in igra meglic...






Sledi sestop v smeri Malih podov proti bivaku pod Skuto.Ogled bivaka,še zaprem okno ki ga je nekdo pustil napol odprtega,temni oblaki iz smeri Grintovca zato kar hitro spust v dolino čez Žmavcarje.

...občasno pa brez meglic...le kdo bi razumel njihovo igro...

...Turski žleb v ozadju Mrzla gora....
...pogled nazaj...Turska gora zahodna stran...

...in proti bivaku pod Skuto....

Iz teh oblakov potem ni bilo nič,amapak nikoli ne veš.V dolino po cesti mimo Žagane peči kjer je bilo že vse nared za tradicionalni tek na Grintovec.Na izhodišče prispem pozno popoldan zelo zadovoljn z opravljeno potjo,lepih razgledov in doživetij.Ob koncu pa še na fajn hladno pijačo k Juriju.
V bližnji prihodnosti pa ga zopet tam gor mahnem na novo turo na Kamniške vrhove,plan je,če bo le kombinacija-lepo vreme in čas.
Video pa spet na kateri naslednji turi.

Pa vsem varen korak v hribih-gorah.