petek, 31. julij 2015

Mrzla gora 2203m-julij 2015

Lepa sobota se obeta.Še v mraku drvim proti Kamniško Savinjskim Alpam natančneje v Logarsko dolino.Vroči dnevi med tednom in delo so me čisto dotolkli še posebej v mestu kjer sem v službi je blazno vroče.Saj beton asfalt,pločevinasta streha vse segreto do maksimuma.

Ideje spet ni kar nekak na splošno razmišljam kot zadnjič kaj če bi....? Pa ne pridem do odgovora ker je vse lepo kamor koli greš najboljše da počakam ko prispem na izhodišče.Malo pred 5.uro sem v Logarski dolini na parkirišču pod slapom Rinka.Pripravljen sem hitro in že obiram korake proti slapu kjer sem v slabih 10 minutah.

Lepo ga je gledati kako pada v globino nobenih obiskovalcev le pohodniki vlečemo svoje "špure" vsak proti svojemu cilju.No jaz še nisem odločen.To se bo zgodilo komaj na Okrešlju.Ko stopim na tisti prostrani travnik kjer preko trav in rožic tam čez macesne ozrem tisto veličastno kuliso prekrasnih Rink obsijanih z jutranjim soncem.


....Logarska dolina malo pred 5. uro ko se še komaj dela dan....


....Rinka še sameva le pohodniki vlečemo vsak svojo "špuro"......


....Kamniško sedlo in Brana....


....in Planjava z Ojstrico.....


....Cojzovo zavetišče.....GRS  Celje.....


....veličastna kulisa Rink na Okrešlju.....

Tukaj pa se bo treba odločit kam.Hudi prask uuuu ta dva pa sta bila zelo zgodnja.Tam gor pred vstopom se pripravljata da začneta.Mika me,sem že šel dobri dve leti nazaj pa je bilo fino.Vem zahtevno in mogoče sem res hodil dolgo.Morda zato ker je bilo prvič.Ne bom raje naslednjič.Turski žleb potem pa na Tursko goro ali Rinke.Nekaj časa pogledujem gor pa obiram korake po poti proti severu.Ne danes grem na Mrzlo goro po markirani.Odločen sem bil sedaj je pa treba samo priti na vrh.


....po poti....v ozadju Turski žleb in Mala Rinka....špičasta Štajerska Rinka.....

Do razpotja na Mrzlem dolu hodim v prijetni družbi.Tema pogovora pa normalno da o gorah in poteh.Prijetno je bilo klepetati z sogovornikom.Pot je minila kot bi pihnil.Nekaj časa še čvekava potem pa jaz odrinem v svojo smer proti Mrzli gori.


.....Savinjsko sedlo....v sredini že na avstrijski strani pa Storžek.....

Višje na travah pa kratek odmor in priprava na zelo zahtevno pot.Mrzla gora velja za eno najbolj zahtevnih gora v Kamniško Savinjskih Alpah še Triglav je veliko manj zahteven.Pa zakaj ? Zato ker od cca polovice poti naprej ni več varoval.No o tem sem že pisal v objavi ko sem šel prvič.Skala je super za oprijem tako da je napredovanje proti vrhu kar v užitek če si že izkušen planinec.Je pa res da previdnost ni odveč in bistra glava.


....proti soncu....ki bo potem sredi dneva spet žgalo....


....brez razgledovanja naokoli ne gre saj jaz ne morem.....


....panorama.....Rink....

Po začetnem vzponu in spustu v grapo kjer se začne vstop v steno sem sam na poti.Prvi klini in stopi ter prečenje,jeklenica pa spet naokoli pa navzgor.


....nekaj železja na začetku poti.....

Lepo počasi v normalnem tempu da nisem preveč zadihan napredujem po poti navzgor.Lovim motive v fotoaparat.V ozadju zaslišim glasove uzrem se na prvi vzpetini skupinica ki tudi gre na Mrzlo.Torej le ne bom sam na vrhu.Ni mi pa všeč če kdo hodi za mano in da me preganja.No tako počasen tudi nisem vedno pridem na vrh ob času ki je podan za pot ali pa celo kakšnih 15 minut prej ali pa pozneje.


....samo navzgor....


....pogledovanje nazaj na prehojeno....


....pike,pike....pardon markacije da slučajno ne zaidem z "poti" no prej smeri.......

Žvenket kamenja pogled nazaj sprožil nisem nič dohiteva me mlajši planinec uf kako mu gre hitro.Najbrž alpinist tisti so ponavadi tako urni.Nekaj časa hodiva skupaj pade par besed o poti.Pravi da je navdušen nad potjo.No saj pa kdo ne bi bil če rad hodiš v gore ti je lahko Mrzla gora itak všeč pa čeravno je težka.


...polička....pravijo da je ni,vsaj jaz ji pač tako rečem saj je ozka in pod njo precejšnja globina.....


....preko tega in kmalu bo vrh ki ni več daleč....


.....vrh Mrzle gore 2203m....še malo pa bo....

Na vrh stopim okrog 9.ure lepo sem še v kar dobri formi sem mislil da bom potreboval več časa.Razgledi so še kar lepi sicer megleno saj temperatura v nižinah že narašča.Fotografiranje in daljši počitek na vrhu ki kar prija saj je temperatura ravno prava.


....osebna fotografija v ozadju vrh Mrzle gora in planinci....


...razgledi še kar lepi kljub zamegljenem ozračju....


....vse do Pece.....


....spodaj je Latvica...


.....Matkov kot.....


....še ena na sever....


....celotna panorama od Ojstrice do Velike Koroške babe....


....proti zahodu vse do Karavank....

Po dobri uri in pol posedanja na vrhu pride čas sestopa po isti smeri.Enako kot vzpon morda še bolj previdno saj lahko hitro skreneš z poti.


....sestop....


....oblaki so naraščali in popestrili nebo....


....utrinek....


....spet se pogled ustavlja na Rinkah....a bodo naslednja tura?


.....sosednji vrh Mrzle gore....Gladki vrh....


....čudovito....


....pod Štajerko Rinko....


....čudoviti motivi se ponujajo....


....rožice....

Spuščam se proti Okrešlju vmes se še ustavim občudujem gore v okolici po malicam in odrinem na prej.Ustavim se še v planinskem domu kjer se odžejam s hladnim radlerjem,uf kako je pasal le sedenje na soncu ki je kar pripekalo ni bilo fajn.Zato sledi spust skozi sotesko mimo slapa na izhodišče.


....Cojzove zvončnice....


....hvala ti Mrzla gora bilo je odlično....


....in seveda spet ne gre.....popoldan so še lepše....


....Hudi prask.....mogoče bo....


...prijeten pogled na Ojstrico od slapa Rinka....


....Logarska....na poti domov....Strevčeva peč v daljavi....

Ko sem že mislil prehodil sem večino ali vse poti sedaj pa ne bo več užitka ampak sem opazil da sedaj sem komaj začel na polno zares uživati v gorah.Saj z slikami in besedami je to zelo težko prikazati tisti filing-občutek ko plezaš -hodiš v steni gore ob tem pa se ti kažejo pogledi na ostale mogočne in lepe gore.Zrak ki ga vdihneš vonj borovcev,podrobnosti ob poti,piš vetra in prijetna utrujenost ob koncu ture pa kljub temu nasmešek na obrazu do ušes.

Kratek video o prehojeni poti.Pa vsem varen korak v hribih in gorah.