petek, 3. maj 2019

Štiblerjev - Lobnikov vrh

Prvo majsko potepanje nad reko Dravo s končnim ciljem Štiblerjev vrh in Lobnikov vrh.Pot sem začel v kraju Ruta ob železniški postaji.Idejo sem dobil že pred leti da obiščem ta del ki se imenuje tudi "Šturmov nos" kjer reka Drava naredi velik ovinek.Potepal sem se na drugi strani Drave na Vurmat-u in gledal tja preko.

Opis sem kasneje zasledil na hribi net vendar nikakor nisem s časom prišel do tega da bi udejanjil to pot.Jah tisti opis pravi da se pot prične ob žel. postaji in da se po cca 200m ob kamnolomu začne lovska pot.Zelo pomanjkljiv opis in malo bi jih če bi ga samo prebralo našlo pot.

Seveda je tudi jaz nisem ob progi sem hodil kakšnih 200 m kamnoloma ni bilo videti.Kamnolom je skrit v gozdu in progo je treba prečit že prej to je cca 50 m od žel.postaje ob hiši na desni kjer je treba zaviti v gozd.Po gozdni vlaki nadaljevati pot proti vzhodu.Takoj za drugim manjšim kamnolomom cca 100 m navzgor po vlaki se na desni začne lovska pot.

Hodil sem po gozdni vlaki in pot zgrešil.Pridem do grape jo prečim in nadaljujem prečno po pobočju nakar sklenem da nima smisla zato ga kar užgem navzgor v ključih.Strmo je precej cca 60% zato zelo zahtevno izogibam se mahastih skal saj so spolzke.

Na višini približno 400 m stopim na široko lovsko pot.To je ta pot katero bi moral že prej zaslediti.Po tej široki nadelani poti sproščeno nadaljujem do vrha grebena kjer pa se v levo odcepi bolj ozka pot na Štiblerjev vrh-648 m.

Razgleda vrh ne ponuja le malo se da pokukati skozi krošnje na drugo stran na hribe tja preko in v dno doline kjer reka Drava tiho teče.Vrh označuje kup kamenja zloženega v piramido.

Nadaljujem v smer zahod vidna potka me nekaj časa vodi po južnih pobočjih kasneje pa po na novo narejeni gozdni cesti kjer so tudi klopi za počitek in lep razgled proti Rušam ter na Pohorje.Na križišču grem bolj desno na ožjo pot na severno stran grebena.Pot se vzpenja ko pa se že skoraj začne spuščati navzdol zavijem v levo.Nekaj metrov hodim nazaj proti vzhodu in prispem na Lobnikov vrh 705 m.

Zraven kamna ki označuje koto vrha stoji še solnica za divjad.GPS kaže 706 m.Vrnem se po isti poti proti izhodišču v dolino.Za razliko po celotni poti na novo potegnem GPS sled poti.

Naj še enkrat ponovim.Od žel. postaje po cca 100m v gozdu na desni opazimo hišo tu prečimo progo v smer hiše.Stopimo na gozdno vlako.Po njej nadaljujemo proti vzhodu še cca 100 m. Na desni je kamnolom gremo še naprej sledi še manjši kamnolom.Gozdna vlaka se začne vzpenjati prečno v hrib.Postanemo pozorni ko po cca 50 m se na desno odcepi lovska pot-možic.

Lovska pot je na široko nadelana tako da je do vrha nemogoče zgrešiti le pri grapi spet zavijemo na desno navzgor.Na par mestih je malo težje prehodna-veliko kamenje nevarnost zdrsa zato je tudi zahtevna.

GPS sled Ruta-Štiblerjev vrh-Lobnikov vrh


....moja postulovščina na reko Dravo.....


...na začetku poti....Ruta železniška postaja....


...bil na pravi smeri a kasneje zgrešil pot...


....nakar kar po svoje navzgor...."enkrat bom prišel do grebena"...


....na višini pribl. 400 m stopim-ujamem lovsko pot....


....domačin....


...lepa široka nadelana lovska pot vse do vrha grebena....


...Štiblerjev vrh 648 m....


.......


....ko grem še naprej se odpirajo razgledi.....


....na tem mestu grem bolj desno proti....


....ko prispem na Lobnikov vrh 705 m....


...po isti poti proti izhodišču....


....možic....


...ob poti...


....začetek lovske poti za orientir je lahko bukev dvojček in možic.....


...ko stopim iz gozda....ali v obratni smeri kjer se pot začne.....

Video opravljene poti




Pa vsem varen korak v hribih in gorah.