nedelja, 13. september 2020

Na Veliko Babo

Dvoglava Velika Baba 2127 m je najvišja točka v mejnem grebenu ki poteka od Jezerskega sedla 2034 m proti severu.V Ravensko in v Belsko Kočno pada s strmimi stenami. V resnici je težko dostopna in prvič so na njo splezali šele 1896 leta. Prvi obiskovalki na vrhu sta bili ženski to sta bili sestri Louise in Paula Schulz iz Liboj pri Celju.
Na vrh je možno po dveh poteh.S severa se je treba potruditi po dolgem grebenu z Jenkove planine z juga pa sta dve varianti.Daljša manj zahtevna čez Jezersko sedlo in krajša težja zavarovana plezalna z Vodin-Ledin (Rudijeva vertikala).

Namen sem imel obiskati Mrzlo goro in si premislil saj sem vsako leto na vrhu naj bo nekaj drugega.Z potjo sem začel v Logarski dolini pod Slapom Rinka.Do Mrzlega dola kjer se odcepi pot na Mrzlo goro sem kar nadaljeval proti Savinjskemu sedlu.Dan je bil fantastičen še vedno prijetno toplo kot podaljšek poletja.Le vrhovi vsaj nekateri so se malo skrivali v meglicah.

Pohodnikov je bilo kar veliko vsak proti svojemu cilju.Na Savinjskem sedlu prestopim državno mejo cca 100m po avstrijski strani do Jezerskega sedla kjer spet stopim na Slovensko stran.Ves čas poti so me obdajale gore kar je res lepo vse občudovati.Po parih korakih spet na avstrijsko stran in to strm spust po meliščnati grapi ali žlebu med Storžekom in Ledinskim vrhom.Edina sitnost na poti je ta spust in seveda ob vrnitvi vzpon.A glede na vse drugo je to malenkost.

Pot postane zahtevna tik skoraj pred ciljem sicer za izkušene nič pretiranega.Na okoli ob stenah in še malo vzpona pa že na vrhu.Nekaj časa sem bil celo sam na vrhu a kar je konec tedna je to redkost.Na vrhu nas je bilo potem kar nekaj.Po daljšem postanku sestopim in se vrnem po isti poti.Spet tista grapa z meliščem po kateri se povzpnem.Ob tem še obiščem Ledinski vrh ki je le par korakov vstran s poti.

Dan se je prevesil v popoldan jaz pa uberem pot nazaj proti izhodišču korake obiram počasi saj je dan krasen vreme nam služi tako da se ne mudi.Ustavim se še na Okrešlju kjer se odžejam in seveda firbec kako napreduje gradnja novega planinskega doma.Na izhodišče se vrnem okrog 17 ure prav prijetno utrujen in poln lepih vtisov s poti.


...sonce je vzšlo jaz pa začnem obirati korake...


...mimo slapa Rinka na Okrešelj...


...utrinek....


...na Okrešlju znamenita kulisa Rink...


...čudovito...jih je gledati...


...Turski žleb....


....Mrzli dol...


...grem v smer Savinjsko sedlo...


...v smer sedla kjer na vrhu poteka meja med državama...


...na sedlu se mi odpre pogled v dolino Belska Kočna ali Vellacher Kochna...


...občudujem gore ki me obdajajo...hodim počasi...


..po avstrijski strani do Jezerskega sedla...


...Storžek....najbolj južna avstrijska gora...


...puščica mi kaže smer....


...siten spust po melišču 100 m nižje....


...pogled nazaj...


...pokaže se moj današnji cilj v vsej svoji lepoti...Velika Baba 2127 m...


...utrinek...


....cilj dosežen po dobrih 3 urah in 50 minut....


...pred leti sem se povzpel na vrh iz smeri Jenkove planine po tem grebenu-zelo zanimiva pot...


...razgled....od Skute pa do Kočne....


...Kočna in Storžič...


...Kranjska Rinka,Skuta in ledenik pod njo,Dolgi hrbet....


...Mrzla gora....


...Savinjsko sedlo...


..ob vrnitvi še obiščem Ledinski vrh...


...pogled na Rinke...


...ob poti...


...utrinek...


...ob vrnitvi proti izhodišču....pogled na Kamniško sedlo in Planjavo....


...opravljena pot....

Video utrinki z poti.

Pa vsem varen korak v hribih in gorah.