ponedeljek, 19. september 2011

Kriški podi-Stenar-2501m

Mogočna samostojna gora na zahodu zapira zatrep Vrat.Že njegovo ime pove,da ima ta vrh več sten kot položnih pobočij.Res položno se Stenar spušča edinole proti jugozahodu na Kriške pode,drugod pa je strmo odsekan.Vrh zelo cenijo planinci,nemara ni od nikoder drugod videti Triglav tako mogočen in popoln kot prav z lahkoto dostopnega Stenarja.
Kriški podi so visokogorska kraška planota,polna vrtač in brezen ter škrapljastih podov.Nahaja se na višini med 1800 in 2000 metri,krasijo pa jo tri lepa jezera.Kriške pode objema venec visokih vrhov z Razorjem in Stenarjem na čelu.

Po zelo lepem vzponu in sestopu z Bovškega Gamsovca(glej prejšnjo objavo) zavijem v smer Pogačnikovega doma.Se povzpnem na vzpetino nad Srednjim Kriškim jezerom,kjer je lep pogled v dolino Spodnja Trenta-dolina Soče.Daljši postanek je fajn poležat na mehkih gorskih travah,bi kar zaspal..Vreme enkratno,rahla sapica jugozahodnika,fenomenalen zelo mikaven pogled na okoliške vrhove,kaj še hočeš lepšega.
Pogled nazaj po sestopu z Bovškega Gamsovca
...utrinek-na Kriških podih....
Pihavec
Dolina Spodnja Trenta
Srednje Kriško jezero
Pogačnikov dom na Kriških podih
Planja-2453m
Kriška stena
Križ-2410m
Dobim družbo gorske kavke,prebrisane živali,ki hitro zavohajo če imaš kaj hrane....

Povratek nazaj po isti poti do križišča kjer se poti razcepijo v dolino Vrata,na Stenar,Križ,zavijem na slednjo.Po nekaj minutni hoji kamen z napisom Stenar desno navzgor.Po melišču pod Stenarskimi vratci,pot še dobro vidna brez markacij,ko pa malo višje pa postane malce težje.Markcije samo delno vidne ali pa nič tako da je potrebno biti pozoren,kjer je uhojeno in slediti poti.V megli ali slabem vremenu bi bilo težje.Veliko drobirja na poti pri vzponu še ni moteče le sestop bo(je bil) zoprn.
Pogled proti Razorju ob vzponu na Stenarja
Stenarska vratca
...skoraj na vrhu-pogled na Prisojnik
...bil na njegovem vrhu-Bovški Gamsovec v ozadju Pihavec...

Po kakšni uri hoje na vrhu,skupinica pohodnikov,ki se pripravljajo na sestop.Zelo lep pogled na Triglav,pa tudi na ostale vrhove vse naokrog.Fotografiram razglede vpis  knjigo,žig za spomin na osvojen vrh.Posedim na skali,res se mi ne da nikamor,bi kar ostal tam gor tako je lepo.
...Stenar osvojen...
Dovški gamsovec-Dolkova špica
Razor in Prisojnik
Dolina Spodnja Trenta-Bovški Grintavec-pogled z Stenarja
Dolina Vrata-daleč v ozadju Karavanke
Dolkova špica-Škrlatica-Rokavi-Oltar
Rokavi-Oltar (približano z zoomom)
Oltar(približano z zoomom)
Cmir
Triglav-Kredarica
Triglav
...še nekaj utrinkov...






Po daljšem času sledi sestop kot sem že omenil malce zoprn zaradi drobirja na poti.Sledi še spust preko Sovatne v dolino Vrata,lepo počasi,ker imam čas se mi ne mudi pa še sobota je tako da mi naslednji dan ni potrebno iti v službo.
...še pogled na lepotca ki nudi krasne razglede-Stenar
...utrinek na poti preko Sovatne...
...pogled na Triglav na poti čez Sovatno...
...ne morem si kaj da je ne bi tako veličastna je-Triglavska severna stena....

V dolino na parkirišče prispem okrog sedme ure zvečer,kar prijetno utrujen,obenem pa zelo zadovoljn z opravljenim pohodom.Morda še kakšna letos pred zimo v Julijcih,cilja še nimam izbranega,drugače pa v naslednjem letu pravzagotovo jih bo nekaj.Zgodba se nadaljuje ne glede na karkoli.

Video film o pohodu Kriški podi-Stenar

Podroben opis poti v stilu levo,desno,vzpon,prečenje...itd,najdete na hribi net ali v vodniku po Julijskih Alpah.

Želim varen korak v gorah,hribih.