nedelja, 28. april 2013

Krvavica-909m in Čemšeniška planina

Krvavica je hrib rogljaste oblike,ki se nahaja južno od vasi Loke v Spodnji Savinjski dolini.Spada pod Zasavsko hribovje.Na zahod padajo v dolino zelo strme stene na sever in jug je pa manj strma ter lažje dostopnejša.
Je zaščitena kot naravni spomenik saj v njenih stenah gnezdi in prebiva veliko ptic predvsem zelo ogrožena vrsta-sokol selec.Zato je tudi prepovedano plezanje v stenah in hoja izven označenih poti.Zelo pestra je tudi naravna flora in podzemne votline.
Z Krvavico pa je tudi povezana pripoved o Veroniki Deseniški,ki bi jo naj tukaj pahnili v prepad in  zato še vedno hodi ob mesečini na skale sedet.

Z vrha je zelo lep razgled na jug vse do Snežnika,sosednjo Čemšeniško planino,na zahod vse do Julijskih Alp-Triglav,na sever se delno vidijo Kamniške Alpe.Vrh z zavidljivim razgledom.

Pohod sem začel malo višje od vasi Loke ob potočku Ojstrica kjer je ob cesti lepo asfaltirano parkirišče.Puščica me usmeri levo čez cesto v hrib in tudi opozorilo ki opozarja na prisotnost medveda v teh krajih.Podroben opis poti glej na hribi.net(klik za ogled).

...vas Tabor v ozadju Krvavica in Čemšeniška planina...(za ogled večje klik na sliko)

...ob poti...

...utrinek...
...razgled z poti..Pot me vodi strmo navzgor v ključih višje pa zavije levo na severna pobočja Krvavice.Krajši zelo strm odsek preko korenin dreves kjer je v mokrem nevarnost zdrsa.Še krajši del po pobočju navzgor ob spremljavi ptičjega petja in sem že pri skalni steni.Pot zavije v desno in napis na skali "okno" skozenj katerega je speljana pot.Nekaj skob in jeklenica za oprijem in že na drugi strani na zelo izpostavljeni polici z nekaj razgleda na Spodnjo Savinjsko dolino.Glej tudi VIDEO-spodaj (tukaj-klik).


...strmo navzgor...

...okno...

...skozi...

...razgled...

Še po travah cik cak proti vrhu ki je delno porasel z drevjem.Do vrha sem potreboval 1 uro in 20 min rahle hoje in ustavljanjem za fotografiranje zato tudi hodim sam.

...še par korakov do vrha...

Sam sem na vrhu in kot sem že omenil ponuja kljub samo 900m višine zavidljiv razgled sploh pa v tako lepem vremenu kot je bilo ta dan z občasno rahlo sapico vetra.

...na vrhu...Krvavica-909m...

...razgled...Snežnik v daljavi...

...od Julijskih Alp...Kamniške Alpe in Peca na desni...

...del Julijski Alp in Triglav-približano zoom...

...Kamniške Alpe od Planjave do Velikega vrha...

...Raduha...

...Golte-delno v ozadju Peca...


...soseda Čemšeniška planina-naslednji cilj pohoda...

...na vzhod...

Po fotografiranju in formalnostih,žig,vpis v knjigo si privoščim daljši postanek na klopci ki leži malo nižje od vrha od koder je še lepši razgled.

...za počitek in razgled...

Sestopim z vrha na drugo stran na začetku po strmi in zelo izpostavljeni(samo na začetku pod vrhom) poti.

...sestop in pogled nazaj...

Nižje je razpotje kjer se v levo odcepi pot za Zajčevo kočo,naravnost pa gre pot na Čemšeniško planino.Po gozdnem kolovozu ki me višje pripelje na makadamsko cesto.

...južna pot na Krvavico iz smeri Zajčeve koče...

...grem v smer Čemšeniška planina...

Pri kmetiji v desno pod Gunetovo glavo,mimo pašnikov z razgledom na Kum.

...na makadamski cesti...Gunetova glava desno Čemšeniška planina...

....desno Krvavica-909m in razgled na Spodnjo Savinjsko dolino...

...Krvavica-južna stran-približano zoom...

V gozdu zavijem v levo po kolovozu navzgor.Občasno se odpre nekaj razgleda skozi krošnje dreves ki še niso ozelenela.

...smerokaz in obvestilo da bo koča odprta od 1.maja vse dni v tednu razen v ponedeljek bo zaprta....

...le njega srečam na poti...kako mu je bilo ime pa ne vem...?

Po cca 1 uri in 30 minut dosežem Veliki vrh-1184m ki daje nekaj razgleda na Zasavske hribe proti jugu.

....Velik vrh-1184m-Čemšeniška planina...

...nekaj razgleda na jug...

...do Kuma...

Nadaljujem v smeri zahoda po grebenu na jug je zelo strmo pobočje.Naslednji je Črni vrh-1205m , ki se nahaja sredi gozda zato z njega ni razgleda.V bližini stoji koča "Tinetova koča" in radioamaterska postaja.

...Črni vrh-1205m-Čemšeniška planina...

...vrh...

Do planinske koče dr.Franca Goloba na Čemšeniški planini ni več daleč.Široka pot med zelenimi preprogami čemaža in zvončkov me v nekaj minutah pripelje do planinske koče,ki pa je bila zaprta.Tukaj sem srečal tudi pet pohodnikov,ki so hitro odšli.

...pomlad na Čemšeniški planini...

Privoščim si daljši postanek in se razgledam po okolici.

...planinski dom dr.Franca Goloba na Čemšeniški planini...Po daljšem postanku se vrnem po isti poti ob tem še skočim na Tolsti vrh-1170m ki se najhaja severo-vzhodno od koče in ponuja nekaj razgleda proti Kamniškim Alpam.

...na Tolstem vrhu-1170m in razgled na Kamniške Alpe...

....od Kočne do Velikega vrha....

Vračam se po isti poti pristopa na vrh a le do razpotja pod Krvavico kjer zavijem v levo na makadamsko cesto(ni označeno) ki se vije po gozdu,mimo kmetij,se vrnem na izhodišče v dolino.


...zemljevid Geopedia-Peš poti...GPS-sled(klik za ogled)

...po cesti na izhodišče in pogled na strme zahodne stene Krvavice...

Lep in nepozaben pohod za katerega sem potreboval cca 7 ur (čas hoje) postanki niso všteti.V celem dnevu srečal samo pet pohodnikov plus nekaj domačinov kar pa je res carsko.

VIDEO-Pohod-Krvavica-Čemšeniška planina-krožna pot

V HD glej video v YouTube

Pa vsem varen korak v hribih-gorah.