sreda, 22. maj 2013

Matkov kot-Škaf-2013

Letošnja zima je bila kar obilna kar se tiče snežnih padavin v gorah pa tudi veliko snežnih plazov kar je eden od pogojev za nastanek Matkovega škafa.Ker sem dobil informacijo na hribi net da je škaf že nastal in da je precej velik ter globok kar nekaj zadnjih let ni bil.Letos meri v globino 17 metrov.

Bila je lepa majska sobota in moje potepanje v Savinjskih koncih,dopoldan sem prehodil eno neoznačeno pot ter si ogledoval naravno znamenitost o tem v naslednji objavi.Zaradi zelo zgodnje ure sem pot končal okrog 13. ure sem si rekel če sem že tukaj tako blizu si še grem ogledat Škaf.

Vožnja do Matkovega kota ni trajala dolgo le 10 minut in že raztegujem pohodne palice,obuvam gojzarje,veliko ljudi na izhodišču,avtomobilov no za mojega malčka se je še našel prostor.Pot pod noge,po cesti,po produ,po dolini navzgor proti zatrepu.

...vreme imenitno...(klik za ogled večje)...

....po produ v Matkovem kotu...

....tam gor moram...

...ob poti...

...tu stopim na markirano pot...

Prečim nekaj snežišč ki so posledica plazov v grapah in obiram korake po potki skozi gozd.Višje je gozda konec nekje zgoraj v strmih stenah zaropota moj pogled se usmeri navzgor v pričakovanju od koder bo priletelo kakšno kamenje in ni se je ustavilo nekje zgoraj.Na poteh ki v gorah potekajo ob stenah je itak priporočljiva čelada.

Po potki višje ko z kamenja stopim na sneg ta dolgi jezik ki se  vleče skoraj iz dna doline pa vse gor visoko do Škafa.Sneg je bil mehak saj je bilo popoldan in prav fajn toplo vreme.Ni tako zelo strmo le zadnjih 50 metrov pod Škafom pa je.Jutra so v alpskih dolinah še vedno zelo hladna zato je verjetnost da je takrat sneg pomrznjen-trd in je potrebno imet dereze.Dopoldan je bila res "gneča" glede uhojenosti snežišča sedaj pa sem bil čisto sam,samo jaz, mogočne gore okrog mene,sonce ki so ga občasno zakrivali oblaki ki so kot bele krpe divjali čez sinje modro nebo,ta dan je bilo zelo vetrovno v višinah.

...med lezenjem po snežišču navzgor si ogledujem mogočne vrhove ki obdajajo dolino in me zmeraj fascinirajo...

...

....končno le prisopiham do škafa....in pogled nazaj na Matkov kot...

...škaf...res je globok....ni še mi bilo dano da bi videl takšnega...

....škaf...

....pa še en pogled ki kar vabi zaradi pomladno obarvane doline...

...letos meri v globino 17 metrov...(2013)...

....

...pa še ena spominska....

Po ogledu in fotografiranju počasi sestopim prve metre potem pa dričanje ali smučanje kako bi se to že reklo kar z pohodnimi čevlji pa snežišču do konca kjer  zopet stopim na skale.Bilo je kar zabavno.Privoščim si krajši odmor na varnem mestu če se slučajno kak kamen pripelje kje od zgoraj.V spomladanskem času in zgodnjem poletju rado leti dol kar je zima razrahljala.

....fotoaparat pa zajema lepe motive ki se jih moje oči kar ne morejo "napasti" za dušo,notranji mir ki ga lahko človek najde samo v takšnem okolju....to glavo tako zbistri da prideš domov čisto drugačen....z novimi močmi,energijo za prihajajoči delovni teden....verjemite je preverjeno.


...pogled nazaj...tam gor....je škaf...

...ura je že pozno popoldan....sonce se spušča daje vedeti da je treba domov....mogočne gore že mečejo senco na dolino....

...po poti proti izhodišču ki je še daleč...

Na začetek poti kjer me je čakal moj malček se vrnem ob cca 18.uri in še mi ni za domov sedim na hlodih ki  ob cesti čakajo da jih gospodar odpelje na žago.Gledam vrhove gora ki sem jih že osvojil, se spomnim poti ki sem jo prehodil,lepi občutki me prevzamejo ob spominu na lep poletni dan ko sem od tukaj osvajal Mrzlo goro(klik za ogled). Ob tem pa delam plane za naprej za osvojitev Matkove kope,Krničke gore na drugi strani je še lažje dostopnejši Veliki vrh,ki ponuja pogled kar v obe dolini.V te kraje še itak pridem letos saj je načrtov še veliko že dodelani samo še čas,razmere in vreme pa bo.

Glej tudi:Škaf v letu-2011(klik)

VIDEO-Pot na škaf-18.5.2013Pa vsem varen korak v hribih in gorah.