nedelja, 15. september 2013

Hudi prask in Mrzla gora 2203m

Hudi prask je star prehod z Okrešlja in preko Latvice v Matkov kot.Samo ime "Hudi" mu prav pristoji saj je vzpenjanje po njem prav "hudo"-mukotrpno,več o tem pa v nadaljevanju.

Pot je podrobno opisana v Planinskem vodniku Kamniško Savinjske Alpe na strani 167 pa tudi na forumu hribi net se najde (klik tukaj).

Na to pot sem se dolgo pripravljal morda celo malo pretiraval ampak v zakup je treba vzeti dejstvo da gre za brezpotje-neoznačeno pot.Izkušnje sem si pridobival na prejšnjih turah.

Bila je sobota zadnja v mesecu spet lepo jutro v Logarski dolini (VIDEO-klik).Na izhodišču pri slapu Rinka sem hitro napravljen kot vedno in ga mahnem v smer Okrešelj.
Mimo slapa,skozi sotesko se vzpenjam lagodnega koraka pogledujem gor na ostenja ki se visoko dvigajo na moji desni,tam gor bom danes se potepal.

Stopim iz gozda na prostrani travnik na Okrešlju zopet ta imenitna kulisa.V bližini raste novo zavetišče GRS Celje od koder pa je lep pogled na Hudi prask in tisto trikotno melišče kjer se vse skupaj sploh začne.

...pot skozi Hudi prask-rdeča črta približno narisano za lažjo predstavo-(klik na sliko za ogled večje)...

Pohodnikov ni zato kar urno uberem korak skozi gozd,čez grapo in spet v gozd da mi kdo ne bi sledil.Nočem da se mi kdo zadaj priflika.

Po stezici ki je pa je tudi ni,preko pobočij porasli z travo,pa malo spet skozi gozd,skozi rušje,čez grape se prebijem do tistega melišča.

Si ogledam desni vstop,skok se mi zdi zelo krušljiv zato grem malo nižje na trave,mimo spominskega obeležja kjer je levi vstop.

....levi vstop v Hudi prask...

Pospravim pohodne palice,čelada na glavo in avantura se je začela.Lepo napredujem le previdnost ni odveč saj je nekaj drobirja na skali.Hitro sem splezal nekaj korakov naprej spet plezarija.Višje pa se odpre velik prostor,napredujem počasnega koraka poševno desno navzgor,pogledujem nazaj na gore na drugi strani doline.

...sem že čez začetni del...

....na drugi strani doline...

....

...spet plezarija...

....desni vstop-pogled od zgoraj...

....stene...

....stolp v ozadju na desni Okrešelj...

....

....grapa se razširi...

Vstopim v grapo na začetku bolj ozko potem pa je kar široka.Pazim na korake da ne prožim grušča,če je še slučajno kdo za mano a kot zgleda ta dan ni šel nihče.

....bolj ozko...

Korak za korakom vedno višje ob tem veselo prepevanje,zdi se mi kot da hodim po nekakšnem hodniku ki me pelje strmo v nebo.Se povzpnem čez dva manjša skoka v vršnem delu pa strmina še bolj naraste.

...v Hudem prasku...

....pogled nazaj...

Očitno sem šel malce previsoko saj sem se nato moral celo malo spustiti do rušja na levi kjer je možic

....na vrhu....možic....

Skozi rušje v lažji teren kjer se pojavi stezica ki vodi k naslednji grapi.Od daleč zgleda kar precej pokonci.Vreme je odlično,a kaj bom hitel zato si privoščim postanek z pogledom na Okrešelj od koder prihajajo zvoki motorne žage saj imajo GRS-jevci delovno akcijo.Uživam v novi perspektivi pogleda na gore v okolici.Super je.

...naslednja grapa...

...z lepim razgledom...

Nadaljujem,lepo poplezovanje po kompaktni skali na levi strani grape.Spet sem kar hitro skozi.Pokukam na drugo stran.

....tu gor...šel sem po levi strani....

....na vrhu z pogledom navzdol...

....proti štirioglatemu stolpu...

In spet stezica,mahnem ga prečno poševno navzgor v bližino štirioglatega stolpa.Borba z rušjem,še dober instinkt za stezosledstvo imam,spet jo ugledam,stezico.Spustim se v manjšo grapo,previdno jo prečim.Navzgor z pomočjo rušja.

....možic...

....stezica...

....proti stolpu...

....ko se prikaže Mrzla gora...

Spet se spuščam malo prečno in navzdol okrog nekakšne škrbine.Ob spustu je spet rušje pomočnik.

...utrinek...

....proti travam na levi strani slike...

....prečenje-pogled nazaj...

....

...še en stolpič...

....in tavelik...

Znajdem se na prostranih travah in pogled nazaj na greben ki sem ga prehodil.Povzpnem se navzgor na rob grebena kjer se mi odpre pogled v Latvico.

....greben...

....po travah navzgor...

....na grebenu...

Zavriskam in se spustim nižje.Ob grebenu prečno po melišču proti gospe Mrzli gori 2203m.

....gospa Mrzla gora....čaka...

....na Latvici...spodaj Matkov kot...

....Krnička gora....naslednji cilj...

....ko stopim na markirano pot...

Po že znani poti (prehodil 2012-klik) po vzhodnem grebenu sem hitro na vrhu.

....utrinek na poti...

........proti vrhu.......z razgledom v Matkov kot...

....skulpture...

....na vrhu....spet....

Sledil je kar dolg postanek.Nabralo se je kar nekaj oblakov ampak razgled je bil vseeno lep.Več fotografij razgleda pa tudi tukaj.

Pohodnikov tudi precej kar je na Mrzli gori redkost.Zanimanje za ta vrh raste kar se opazi tudi na forumu hribi net.

....razgled....

....Latvica...

....vse do Pece...

....Kravanke...

....Rinke...

Sledil je sestop v zahodni smeri po tisti označeni z Okrešlja.Počasnega koraka vedno nižje ob tem pa lovljenje fotografskih motivov.

....v steni....sestop...

Na travah krajši postanek saj je časa še dovolj.Pri domu na Okrešlju pa še hladna pijača ki je fajn prijala in vesel spust mimo slapa na izhodišče.

....od Krofičke do Kamniškega sedla...

.....Hudi prask popoldan...

Izjemno lepa tura ki se je bom spominjal do konca.Novo spoznanje v meni in sprememba.Vsekakor se bo tura v naslednjem letu ponovila.

Tura je primerna za izkušene pohodnike!


VIDEO-snemani utrinki z poti-kamera na čeladi
Pa vsem varen korak v hribih-gorah.