sreda, 9. april 2014

Kamniški dedec-1583m

Se ponosno dviga na jugozahodnem začetku grebena Zeleniških špic.Skalnata kopa ki je lepo vidna s poti na Kamniško sedlo in tudi nižje ko se vozimo po cesti se na Kopiščih pokaže pogled nanj.V tem začetnem delu grebena pa sta še manj znana vrhova Rigeljc-1306m in Črni vrh-1470m.

Na vrh označene poti ni je pa nemarkirana lovska pot in delno brezpotje.Podroben opis se najde v "Planinski vodnik Kamniško Savinjske Alpe"na strani 195,pot štev.543 ali na hribi net(klik).
Z vrha pa je razkošen razgled na dolino Kamniške Bele in Repov kot ter vrhove nad njima.

Vremenska napoved obeta da bo v ponedeljek lepo vreme zato v službi "zagnjavim" za dopust-prost dan saj ga je na zalogi še kar precej in to tastarega lanskega.Vendar še ne čisto gotov kam bi se odpravil kljub temu da imam precej načrtov in to toliko da jih verjetno sploh ne bom uspel vseh realizirati.Res se je včasih težko odločiti.Zato si rečem naj bo to tura ki bo vredna takšnega lepega dne in res je v resnici tudi bil.
Torej odločim se da pojdem na Kamniškega dedca.

Zapeljem se v Kamniško Bistrico,res da je daleč zato vožnja tudi traja.Ob vožnji po dolini navzgor šokiran nad upostošenjem ki je posledica žledoloma,ampak se sanira.Zato je tudi promet malce oviran ker potekajo razna dela.

....Kamniški dedec-kopa ki izstopa v desnem delu slike-pogled s Kopišč...za ogled večje klik na sliko

Parkiram na velikem parkirišču v bližini doma v Kamniški Bistrici.Vse je tako prazno in tiho le zvok el.generatorja polni tišino.Hitro sem pripravljen in uberem pot pod noge.

Na pot ki vodi na Kamniško sedlo.Pogled na upostošenje v gozdu je prav grozljiv.Po nekaj minutah sem že pod "galerijami".Koraki me nesejo vedno višje mimo spodnje postaje žičnice,višje previdno prečim dva snežišča ki sta posledica plazov z Brane.

...pogledi na okoliške vrhove pa čudoviti...

...v Konec...

....se pokaže Planjava in Repov kot...

....ter nazaj v dolino Kamniške Bistrice....

V Klinu (1032m) skrenem z markirane poti v desno na lepo vidno potko ki me privede do potoka Sedelšček.Čez kamne na drugo stran.Težav z orientacijo ni zato tudi listka na katerega si običajno napišem ključne točke o poti niti enkrat nisem vzel iz žepa.

...čez potok Sedelšček...

Teren je precej strm a pot je lepo speljana v ključih.Ob lovski koči sledi krajši postanek in počitek.Tukaj je tudi lep razgled v Repov kot in na Kamniško sedlo.

....Kamniško sedlo-pogled nanj nižje...

....pri lovski koči pa še lepši...

....Repov kot...opazujem razmere...in že se delajo plani za v naprej...

....lovska koča v Klinu...

Za kočo pa se zopet zagrizem v strmino.Zanimive so skale ki na pobočju štrlijo v nebo.Potka se občasno izgubi a pozoren pogled opazi možice ki na ključnih mestih kažejo smer poti.

...skalni roglji na pobočju in občasno še kakšna zaplata snega...

Stopim na prvi vrh na tej turi to je Črni vrh-1470m.Po grebenu naprej proti glavnemu cilju na tej turi.Spet naraste strmina kjer me spet pričaka manjše snežišče in po nekaj korakih se mi razkrije pogled na drugo stran v dolino Kamniške Bele.

....se mi pokaže pogled na drugo stran...

Nadenem si čelado saj glede na opis da je tudi nekaj izspostavljenosti in tudi res je.Pohodne palice skrijem pod rušje.V zadnjih metrih pod vrhom je treba uporabiti pri vzponu tudi roke.Zelo strmo je v pomoč služijo tudi korenine in rušje.
Na vrh stopim ves prevzet saj me je pot zelo navdušila sploh pa razgled na vrhu ki je res izjemen.

....malo pod vrhom...kjer pot postane zahtevnejša...

...vrh v ozadju Kokrsko sedlo in Kalška gora...

....Planjava...zakrita...

....odkrita...

....Kamniško sedlo...kjer je kar precej bobnelo in hrumelo...snežni plazovi kot za stavo...

....Gritovec se je sramežljivo skrival...

....ponosna Brana... se je otresala snega....

....Vrh Korena....

....celotna panorama...

....od Kamniškega sedla naprej...

Na vrhu sem se zadržal res precej dolgo.Vreme čudovito,skoraj brez sapice vetra.Dano mi je bilo tudi opazovati ko so grmeli snežni plazovi z Brane(glej v videu spodaj).

Višje je snega še kar precej zato je pogled na bele vrhove res pravljičen sploh pa ko se skrivajo in odkrivajo.Težko se je odpravit z vrha nazaj v dolino.

Sestopim po poti vzpona a bolj počasi saj je časa ogromno.Sploh pa kar mi je najbolj všeč nikjer nikogar popolnoma sam.Večkrat se ustavim,vsedem ob poti in občudujem vrhove naokoli.

...pomlad v polnem zagonu...





....v družbi čmrljev....celo 8 jih je bilo...











....igrivi metulji...

....dom v Kamniški Bistrici...popoldan...

Na izhodišče se vrnem pozno popoldan.Ta tura mi je bila izjemno všeč,vse je bilo popolno,vreme,razgledi,lepa pot.Na to pot bom šel še večkrat morda bo postala celo moja tradicionalna vsako pomlad.Zelooo priporočam.

....3D model izrisa prehojne poti na podlagi zbranih GPS podatkov...


GPS sled poti (klik-poglej na Pešpoti si)


Video film o prehojeni poti




Pa vsem varen korak v hribih-gorah.