ponedeljek, 21. april 2014

Iz Maribora na Urban-597m

Cerkev Sv Urbana,varuha vinogradov je bila postavljena v 16.stoletju.Ko je že skoraj propadla jo je dal obnoviti Anton Martin Slomšek.
Zahodno od cerkve se ponudi najlepši razgled na Kozjaku :na Maribor,Dravsko in Ptujsko polje,Haloze,hrvaške hribe,Donačko goro,Boč,Pohorje,bližnje vrhove na Kozjaku,Svinjško planino,Golico,Schockl pri Gradcu in valovito morje Slovenskih goric.

Na Velikonočni ponedeljek sem se odločil da pojdem na pohod,ampak deževno vreme me odvrača da bi se podal kam dlje.Zato izberem nekaj bližnjega to je Sv Urban nad Mariborom.
Odločim se za pot ki se začne v centru Maribora na robu mestnega parka.Pot je podrobno opisana v planinskem vodniku:"Po gorah severovzhodne Slovenije",stran 264,pot štev.2303.

...tukaj se začne na robu mestnega parka...

Deževen dan zato "oborožen" z marelo in perelino v nahrbtniku začnem pot pri velikem panoju ki ima obliko Knafličeve markacije na njem pa so opisane glavne točke Poti čez Kozjak.Vklopim GPS (Global position sistem) in začnem veselo obirati korake po promenadi proti Trem ribnikom.Glej tudi GPS sled kje gre pot(klik).

...po promenadi...lepo mirno jutro....saj je ura tudi še krepko zgodnja....

....po levi strani....

Pri srednjem ribniku ob gostilni po levi strani ribnika kakor me vodijo markacije ki imajo dodano črtico. Višje zapustim mestni park,pot me vodi skozi Ribniško naselje.Na Grebenu pa me markacije usmerijo desno v gozd.Na tem mestu bi lahko bilo bolje označeno saj obrasle veje zakrivajo oznake.

...ob markacijah in za njimi....z dodano črtico...

....še malo in zapustim mestni park...

....večino časa po gozdnih cestah...v tišini in miru....idealno...

Večino časa pot poteka po gozdnih cestah,mimo hiš,vinogradov.Prečim cesto Kamnica-Kungota nakar strmina naraste in ne dopušča do samega vrha.Sama pot ponudi nekaj razgleda le danes jih ni bilo tako širnih je pa bilo vseeno zelo lepo,skrivnostno,tiho,brez gneče pohodnikov in le ptičje petje (glej video spodaj).

...v širšem pogledu odlično označena pot...

....danes pač brez širnih razgledov ampak vseeno zelo lepo...

....tudi nekaj podrtega drevja na poti....

....skozi megleni gozd...

...tam gor je Urban...ovit v oblake...

....da le deževalo ni...

...ob poti...

.....

....

...še druga kapelica...notranjost...

....veliko različnega cvetja ob poti...

.....

....prijazen kuža...

...pogled na okoliške griče...

....malo pod vrhom...

....

.....

....Sv Urban 597m...

.....

....pa še avtoportret za zgodovino...

Pot je dolga 8,5 km-ena smer in traja cca 2 uri.Vrnil sem se po isti poti na izhodišče ob tem so se le delno strgali oblaki in posijalo je nekaj sonca,megla pa se je nekoliko dvignila.

....megla se dviguje...

....pa tudi celo nekaj sonca...pogled na Kungoto...

....verjetno še kdaj ta varianta poti...ob kakšnem drugem letnem času...

3D izris prehojene poti na podlagi GPS podatkov....

Krajši film z nekaj utrinkov zbranih na poti




Pa vsem varen korak v hribih in gorah.