petek, 31. oktober 2014

Lučka Brana (Baba) 2244m

Se nahaja nad Logarsko dolino med Ojstrico 2350m in Planjavo 2394m.Preko njenega vrha vodi Slovenska planinska pot.V lepem vremenu nudi čudovite razglede in je lahko dostopen vrh.Na njen vrh se lahko povzpnemo iz Logarske doline,Korošice ali Kamniške Bistrice preko Srebrnega sedla.

Pot ki sem jo prehodil je podrobno opisana tudi na hribi net (klik).

GPS sled prehojene poti (klik).


V lanskem letu mi je iz polzela iz mojih planov,letos pa Planjava zaradi vremenskih razmer.Sedaj se pa ponudi lepa priložnost da obiščem kar oba vrhova.Tak načrt se sem si zastavil saj se je obetal zelo lep dan z ugodnimi razmerami za celo dnevno turo.

Ob cca pol sedmih zjutraj začnem pri domu Planincev v Logarski dolini.Pretirane gneče ni opaziti.Le nekaj planincev se pripravlja.Ob meni parkirata še dva mariborčana ki smo  nato cel dan hodili po isti poti in se prehitevali drug drugega.

Obiram korake po poti na Klemenčo jamo.Drevesa so že odvrgla listje zato jesenskih barv ni.Odpirajo se pogledi v dolino vse do slapa Rinka in vrhove ki se dvigajo nad dolino,delno jih zakrivajo meglice.
Pri koči sem hitro še pozvonim za srečo (glej VIDEO-klik).Usmerim se desno navzgor.Lep razgled se odpre ter pogled navzgor kamor me vodi pot.

....lep pogled se odpre....

....tam gor...

....me vodi pot....

Spet sem v gozdu nekaj planincev mi sledi vsi z svojimi plani in cilji obiramo korake v višave.Čudovito je megla je prekrila dolino ki izgleda kot pokrov belo morje brez konca le v daljavi Olševa kot otok štrli v nebo.

...navzgor v višave...

....megla je prekrila dolino....

Navzgor proti Škarjam vedno višje.Manjše snežišče vztraja pod Ojstrico ki se mu malo izognem navzdol.Višje na manjšem sedelcu pri Rjavčkem vrhu si privoščim postanek za okrepčilo,oziram se za pogledi v Logarsko dolino in vrhove nad njo ki so brez oblačka,čudovito je.

....oziram se nazaj...

...okrepčilo pod Ojstrico...

....lep pogled....

Koraki me vodijo navzgor opazijo se sledi velikega podora z Škarij ki se je zgodil v zimskem času.Prehod ni oviran le nekaj markacij je skritih in pot ampak se da.

....skalni odlom na Škarjah...

Lažje poplezovanje,roka se oprime skale,stopim na drugo stran z pogledom ozrem navzgor na vrh Škarje.Pogled je veličasten za lep fotografski motiv ki so ga začinile meglice.

...približan pogled....

.....

....utrinek...

...že visoko nad Logarsko dolino...

....Škarje....

....grem na Babo-Lučka Brana....

Hodim kar naprej nič se ne ustavljam moja prioriteta je Lučka Brana 2244m ki se mi že kaže.

....skalni roglji ob poti....

....Lučka Brana-2244m....se pokaže....

....ni več daleč....

....utrinek....

Lepo vidna pot ki izginja pa tudi markacije so že zbledele zato je treba napet oči in uporabiti intuicijo.
Na vrhu ni žiga in skrinjice le kup kamenja.Razgledi so veličastni segajo v daljave vse do Avstrijskih gora.Pade nekaj fotografskih motivov.

...razgledi...

....Lučka Brana-vrh...

....bloger...

...planinca na Škarjah občudujeta razgled...

Tokrat pa brez postanka nadaljujem proti zahodu saj me čaka še veliko poti,grem na Planjavo.

....grem na Planjavo...

...pogled nazaj...

Na poti sem čisto sam.Tu še nisem hodil nikoli zato toliko bolj zanimivo.Na jug zakriva razglede megla ki je kot širno morje zakrila nižine,krasno je.

....na jug pa širno belo morje...

...Vilice-2344m...

Pod Vilicami srečam štiri pohodnike.Malo še navzgor in krajša jeklenica pa sem že pod vrhom Planjave oziroma njenega vzhodnega vrha..

....utrinek....

....še malo pa vrh Planjave...

V nekaj minutah sem na vrhu kjer pa je bilo kar nekaj ljudi.Vrh je med obljudenimi v Kamniških gorah zato tudi pričakovanje takšno.
Zmečem opremo z sebe in sledi postanek za okrepčilo,uživanje v razgledu,formalnosti-žig,vpis,fotografiranje.

....panorama razgleda na Planjavi-klik na sliko za ogled večje....

....vse do Grossglocknerja-Avstrija....

...panorama na vzhod...

....visoko nad Logarsko...

...pogled na Okrešelj...spodaj desno slap Rinka...

...en avtoportret....

Lepo je kar ostal bi,a je treba naprej,dnevi so krajši in tema je prej kot v poletnih mesecih.Sestopim v smer Kamniško sedlo čaka me še kar zahtevna pot pod ostenji,nekaj jeklenic in klinov.

....sestop proti Sukalniku....

Lep pogled na Sukalniku ki nudi lepo panoramo na Kamniško sedlo in ostale vrhove.Padajo fotografski motivi drug za drugim.

...na Sukaniku....pogled na Kamniško sedlo....

...planinci na poti....

......

Na sedlu se ne ustavljam le nekaj pogledov v Logarsko dolino,piha veter kot je to stalnica.Čaka me še zahteven sestop na Okrešelj.Med potjo srečam nekaj pohodnikov ki se šele vzpenjajo.Pot je še kar v dobrem stanju če odštejem eno strgano jeklenico.

....do naslednjič...adijo...

....Turska gora....

....Kotliči....

....menih pod Tursko goro-naravna znamenitost....

....lepa jesenska....

Ustavim se pri domu na Okrešlju za okrepčilo sicer iz nahrbtnika ampak prileže se tudi radler.Zato tudi razočaranje nad ustrežnostjo v domu.Saj kot izgleda je bila peka kostanjev bolj pomembna kot pa stranka pri šanku ki bo pustila kar nekaj evrov.Sicer željeno sem dobil vendar se mi postrežba zdi štorasta in nekvalitetna glede na to da ni bilo gneče.Zato mislim da tega planinskega doma ne bom nikdar več obiskal.


Dolge sence ki jih delajo visoke gore padajo na dolino sonce bo kmalu zašlo mene pa čaka še nekaj poti do izhodišča.Mimo slapa Rinka se spustim v dolino kjer je bilo še kar nekaj turistov.

....mimo slapa v dolino....

Pešačenje po cesti na izhodišče,prispem malo pred mrakom.Bila je odlična celo dnevna tura od zore do mraka.Za gore si je treba vzeti čas.Video film o prehojeni poti.
Pa vsem varen krak v hribih-gorah.