nedelja, 08. marec 2015

Štore-Srebotnik-Tolsti vrh

Lahko bi to pot ki sem jo prehodil imenoval tudi Celjska planinska pot.Nekaj osnovnih karakteristik prehojene poti,razdalja 19,3 km, pridobljeni višinski metri 1297m,čas 6 ur in 35 minut.


...3D animacija prehojene poti na podlagi zbranih GPS podatkov....

GPS sled prehojene poti (klik za ogled).

Začnem na železniški postaji v Štorah kjer sem pustil vozilo.Odpravim se v smeri planinski dom na Svetini.Moj prvi zastavljeni cilj pa je Srebotnik 700m.Podroben opis glej na hribi net (klik).Vreme turobno delno oblačno in zelo vetrovno čeravno so bile napovedi da bo sončno.


...proti prvemu cilju...

Na poti sem sam,kot zgleda te poti niso tako obljudene kot druge.Pot me najprej vodi po asfaltni cesti do vasi Pečovje kjer preide v gozd pod Bojanskim vrhom 622m ki od spodaj zgleda kar mogočen z svojimi strmin skalnim pobočjem.Lepi so ti hribi in ravno pravi za zgodnje pomladne pohode.Vsako leto isti sistem.


...pomladno cvetje...


.....


.....

Po pobočju se vzpenjam na Srebotnik občasno kar strmo nekaj krat mi spodrsne ulovim se na roke.Vzpenjam se naprej v bolj skalnat teren,končno sem na grebenu.Močno piha veter-glej VIDEO-(klik).


...Bojanski vrh 622m...


...na grebenu...

Stopim na vrh ki nudi še kar lep razgled svoji višini primeren.Skrinjica in žig sledi že standardni ritual in krajši postanek za okrepčilo iz nahrbtnika.


...Srebotnik 700m....vrh


....osebna fotografija za osvojen vrh...


...razgled na Celje...


....in druge hribe v okolici....

Pogled pa že uhaja proti naslednjemu zastavljenemu cilju Tolsti vrh 834 m ki se kaže v daljavi tam preko.Kot zgleda se bo treba kar precej spustiti in te višince spet nabrati z vzponom pa še nekaj dodati zraven.


....Tolsti vrh 834 m naslednji cilj....

Spust ob jeklenici na južno stran kar precej strmo je potem pa popusti.Maham ga kar naprej.A kmalu ugotovim da nisem na pravi poti.Precej nizko sem kot izgleda sem spregledal razpotje.Ta pot vodi v Hudičev graben.

Dvigujem se nazaj da pridobim izgubljeno.Prečno čez pobočje ko stopim na cesto.Še nekaj višincev nižje po cesti ko pridem do potoka ob katerem navzgor kakor me vodijo markacije.


...pogled na Srebotnik in njegovo južno prepadno steno...

Spet strmina ki ne popušča,delno blatna pot po kateri spet nekaj časa dokler na pridem do makadamske ceste pod Tolstim vrhom.Usmerim se v desno in kmalu ugledam markacije ki me usmerijo proti vrhu.

Mimo kmetij,čez manjše snežišče in po travnatem pobočju navzgor.Spet veter kot orkan.


...po pobočju na Tolsti vrh....


...panorama razgleda z poti...


...že osvojeni Srebotnik...


....in pogled bolj jugo-vzhodno...

V  gozd kjer je veliko pomladnega cvetja prevladujejo pa kronice.Pokaže se manjša vzpetina najvišja točka Tolsti vrh.Povzpnem se,na vrhu je ograja ki varuje vhod v brezno ki je globoko 20 metrov,vpisna skrinjica in žig.


...kronice...


....Tolsti vrh 834m...najvišja točka...


...ena osebna z vrha....

Spet standardni ritual ter postanek za okrepčilo.Fotografiranje in sestop nižje na razgledno točko z pogledom proti jugu v smeri Kum.


....pogled z razgledne točke...


....razgled....

Spuščam se nižje proti smučišču nad Celjsko kočo,po poti ki ji pravijo tudi drevesni horoskop.


...pomladna cvetlica ob poti....


...smučišče nad Celjsko kočo in Grmada 718m....

Mimo Celjske koče do razpotja kjer me tabla usmeri v Suhi potok pod Grmado 718m.Po tej poti še nisem šel.Lepa je in samotna.


....Celjska koča...


...ob poti temne skale....


....naslednji cilj v daljavi....Celjski stari grad....

Na asfaltno cesto stopim v zaselku Zvodno ter se usmerim naslednjemu cilju naproti to je Celjski stari grad.
Spet skozi naselje ob markacijah ta del me je najbolj skrbel zato tudi zraven priročen zemljevid a je vse lepo označeno tako da na vsej poti ni bilo težav le moja občasna površnost.
Med hišami čez travnik odpira se lep pogled na hribe ki ostajajo za mano ki sem jih že prehodil.Prav mogočni izgledajo.


....razgled z poti na grad....in prehojeni hribi...

Prej izničene višince je treba spet pridobiti se povzpet na hrib kjer stoji grad pa čeravno je videti nižji ne da počitka.


...grad....

Grad zanimiv predvsem njegova arhitekturna podoba iz časa v katerem je bil zgrajen.Krajši postanek za počitek in razglede ki se kažejo proti jugu na mogočne hribe ki postavljajo v moji glavi nove cilje in ideje za nove podvige.


...Celjski stari grad....


...razgled....

Sedaj pa proti izhodišču v Štore.Preko Osence v Pečovje kjer sklenem prehojen krog današnje kar precej dolge ture.


....pogled na Celje...


....preko Osence in razgled....

Ne ni še konec čaka me še pot skozi Bojanski graben mimo železarne do železniške postaje kjer sem zjutraj začel.

Lepa tura je za mano čeravno ne fenomenalna glede vremena in če odmislim veter kar zadovoljiva.Video film prehojene poti
Pa vsem varen korak v hribih in gorah.