nedelja, 31. julij 2016

Grapa za Vrati-Planjava 2392m

Za to pot sem izvedel pred dvema letoma (2014) ko sem se spomladi povzpel na Kamniškega dedca.Tja preko Repovega kota so se na pobočju Planjave videle serpentine le kaj bi to bilo videti je kot pot sem si mislil.Spomnim se da je pred časom o poti ki gre na Planjavo še po drugi varianti pisalo v Planinskem vestniku.

Seveda doma vzamem knjigo Planinski vodnik Kamniško Savinjske Alpe in jo najdem imenuje se grapa Za Vrati (Grapa za Vratam),prečekiram zemljevid,ortofoto.Izvoham tudi začetek poti ki se začne v Repovem kotu.Še istega leta (2014) sem jo tudi prehodil vendar z nekaj napakami a vse eno prišel do Sukalnika.Ni tako lahka kot se zdi zelo jo zarašča rušje pa tudi nekaj zahtevnih prehodov je,nižje spodaj v travah komaj sledljiva.Če nimaš vse prej naštudirano oziroma nisi dobro pripravljen se kaj hitro lahko zgodi da tura ne bo uspela.

Tudi letos sem si jo za želel torej jo grem ponovit.Letošnje smešne vremenske napovedi ki vedno pravijo da bodo popoldan plohe ali nevihte a zakaj bi čakal ker ponavadi pa potem ni nič.No če bo vreme vzdržalo da pridem vsaj do Sukalnika bo to itak dovolj.Od Kamniške Bistrice do Sukalnika je cca 4 ure hoje morda še par minut +/-.

Po jutru se dan pozna pravijo pa še res dan je bil fantastičen.Le na vrhu Planjave(vzhodni vrh) ki je letos bila pika na i v letošnji turi je pihal kar močan veter.Z vrha sem sestopil do Sukalnika naprej na Kamniško sedlo od tam pa kasneje v dolino na izhodišče.Uspela je celodnevna tura skupaj z postanki ki je trajala dobrih 10 ur.

Več zanimivosti in detajlov z poti pa je lepo prikazanih v VIDEO (klik).

Video kot multimedia prikaže veliko več kot samo slike in dobiš bolj realen pogled na prehojeno pot ali pa ščepec utrinkov v nekaj fotografijah spodaj.

GPS sled poti skozi Grapo za Vratam na Planjavo

Sledi v formatu .gpx so zgolj pripomoček za orientacijo. Gibljete se na lastno odgovornost.


......prečenje Grape za Vratam takoj hitro po odcepu v Repovem kotu....


.....po strmih travah višje pogled na serpentine in tja gor je treba.....


....v serpentinah....


....pogled nazaj na prehojeno.....


....Macesnovec.....


.....sem že visoko.....dolina je vse nižje.....


....razgledna točka na poti z pogledom na Kamniško sedlo....


.....prečenje strmega pobočja pred izstopom skozi.....


....vratast prehod po katerem ima grapa tudi ime.....


.....ob poti.....


....utrinek ob poti še na vzhodni vrh Planjave 2392m.....


....panorama na vrhu....


....proti vzhodu....


....ob sestopu na Kamniško sedlo.....


.....poležavanje na travi z pogledom na Logarsko dolino.....


....Kamniško sedlo ob vrnitvi v dolino na izhodišče.....


Video z utrinki o prehojeni poti.Odlična pot ki me je že pred časom tako navdušila ki je bila vredna ponovitve in še tudi bo v prihodnje.

Pa vsem varen korak v hribih in gorah.