sreda, 31. maj 2017

Po gamsjih sledeh na Raduho

Že dolgo nisem šel prav zares v hribe - gore že prav pogrešam razmere so ugodne snežišč ponekod več ni.Zato se da opraviti lepe ture tudi zahtevne.Res pa je da v tem premoru nisem počival so bili krajši kondicijski trekingi.

Tokrat pa se ponudi priložnost za krasno turo o kateri že dolgo razmišljam greben sem že prejšnjič gledal ko sem se potepal tam preko na Strelovcu.A takrat sem bil malce pozen.

Zato tokrat zgodaj odrinem na pot še malce je bil mrak a ko sem na izhodišču je sonce že vzšlo le oblačno je bilo zelo nenavadno je bilo videti a kasneje je bil dan res čudovit.

Pot sem že prehodil leta 2014 zaželel sem si ponovitve.Začnem pri Rogovilcu na dnu doline po kateri teče Savinja.Tu se začne tudi pot na Raduho ki gre preko planine Arta in je dokaj zahtevna.


.....najprej po markirani poti....

Po markirani poti grem najprej do kmetije Račnik ki se nahaja na cca 800m še pred kmetijo pa skrenem levo navzgor proti gozdu po gozdni vlaki.Lep razgled se odpira in skoraj sploh ne bi bilo treba it dalje.


...na drugi strani pogled na Križevnik....


....v levo proti gozdu...in navzgor pogled na greben ki me čaka....

V gozdu je veliko novega od mojega zadnjega  potepanja v teh koncih.Nove gozdne vlake tako da je potrebno malce bolj gledati in se orientirati.


....po gozdu navzgor po slabo vidni stezici....

Držim se nekakšnega grebena.Po kakšni uri hoje pridem do lepe razgledne točke pokaže se Ojstrica pod njo Robanov kot in dno doline kjer je moje izhodišče.
Hodim naprej ko me pot privede do Račkega stana katerega so še samo ostanki.Še malo navzgor potem pa se "pot" obrne v desno in gre prečno čez pobočja preči dve večji grapi ter me končno pripelje do znamenitih Račkih vrat.

Račka vrata v načinu PhotoSphere (klik)


Ne ustavljam se dolgo ampak le toliko da naredim virtualni posnetek in grem dalje.Še preden zavijem na greben sledi krajši postanek za okrepčilo.
Po nekaj minutah nadaljujem začnem se vzpenjati na greben ki je prvih 100m zelo zahteven saj c nadaljevanju tudi pa vendar manj.Zelo je ozek zato je treba paziti na korake in česar se oprimeš da kaj ne zleti dol.


....na greben....

Po dobrih 30 minutah sem čez "najhujše" lep razgled se kaže ki me spremlja celotno pot do vrha.Nekaj oblakov na nebu občasno zakriva sonce da ni prevroče za hojo-vzpon.


.....pogled nazaj....pa sem čez najbolj zahteven del grebena...


....veliko jih je....ne ogromno....


.....vedno višje pogledi pa vedno globji....

Vedno višje in občutek kot da ne bi bil na grebenu je veliko ne ogromno je Avrikljev na poti.


....greben postane bolj širok....


....samo navzgor naprej al pa malo naokoli...

Višje pa se greben spet zoži in pakaže se Raduha ki je še daleč čeravno je videti blizu.Spet nastopi zahtevnost poplezovanje po grebenu in se tu in tam treba malo raztegnit ob iti skalne bloke.


....in fantastični razgledi....


...ob poti...


....greben se spet zoži....


....greben....in Raduha v ozadju....


....utrinek na grebenu....


.....po preplezanem....


....v rušje in pogled na Mali rt....

V rušje in spet se oziram za razgledi pred finalnim bolj strmim vzponom na ovršni del kjer stopim na Raduho.


....pogled nazaj....


....razgled da....te....


....ob izstopu na ovršni del....


....pa sem opravil prvi najbolj zahtevni del današnje ture....


....zelo navdušen....

Čaka me še samo deset minutni sprehod do vrha kjer je že nekaj pohodnikov.Raduha ponuja zelo lep razgled ki seže zelo daleč naokoli zato tudi velik obisk.


...Raduha vrh 2062m....

Vrh nekaj krat preleti tudi jadralno letalo.


....razgled....


....Olševa....


....Peca....


....pogled proti Ljubnem....


....v Robanov kot....

Po zelo dolgem postanku na vrhu sledi sestop v smer planina Arta a ne grem tam naokoli.Hodim kar naravnost saj bi tu morala biti tudi pot kot je vrisana na peš poti.Poti ni več no vsaj jaz je nisem zasledil.


.....sestop in pogled proti grebenu kjer sem se potepal....

Spuščam se kar po instinktu čez drn in strm.Pogledam tudi na telefon kjer imam zemljevide na katerih so vrisane vse planinske poti v Sloveniji in ne rabi interneta saj deluje avtonomno imenuje se "Maps me".Naj povem kot zanimivost to aplikacijo uporabljam-preizkušam že dve leti in je fenomenalna vedno bolj izpopolnjena.

Spuščam se še kakšnih 100 metrov in že v daljavi ugledam markacije res pa je da je veliko podrtega drevja orientacija pa še zato bolj zahtevna.


....kar po brezpotju navzdol.....ko...


....stopim na markirano pot....

Po markirani poti še hodim kar precej časa ko pozno popoldan pridem zopet na izhodišče.Za mano je res izjemno zahtevna in lepa tura vredna vsakega koraka.


......še pozdrav Raduhi...bilo je fenomenalno....še pridem....

Video o prehojeni in preplezani poti
Pa vsem varen korak v hribih in gorah.