torek, 02. maj 2017

Plesnikova planina-Icmanikova planina-Strelovec

Končno smo dočakali dolgo pričakovani dež da namoči razsušeno zemljo in da posevkom zagon za rast.Ja res že dolgo ni  za res deževalo pri nas že več mesecev tudi zima je bila borna z snegom.Narava pa ima tudi svojo pot in moč in vedno v tako obilnem deževju pride tudi do razdejanja tako je bilo tudi tokrat v gorskem svetu.Ob tem pa je tudi nov sneg pobelil gorske vrhove tako nizko pa ne kot lansko leto ta čas.

Razmišljam o poti katero bi opravil nekaj težjega mi roji po glavi tam gor nad Matkovim kotom ne kar je preveč kratka si premislim.Potem druga varianta o novi poti v pred alpskem svetu tudi odpade če je spolzko zaradi razmočenega terena.

V glavo mi šine spomin iz lanske jeseni ko sem se potepal po vrhovih nad Logarsko dolino ko sem ob poti opazil smerokaz za Plesnikovo planino.To je to bom prehodil sem si rekel.

Nahrbtnik spakiram in v lepem res lepem jutru odrinem od doma.Res se je obetal čudovit dan to je bilo čutiti celi čas vožnje do izhodišča in seveda prihod v Logarsko dolino krasen pogled na gore ki so na sveže pobeljene.Poglej VIDEO ali pa beri dalje.

GPS opravljene poti

Sledi v formatu .gpx so zgolj pripomoček za orientacijo. Gibljete se na lastno odgovornost.


....na začetku poti....

Izhodišče poti tokrat v bližini hotela Plesnik kjer se tudi začne pot od slapa Palenk proti Icmanikovi planini. Jaz pa tokrat pot obiram naprej po dolini do penziona Ojstrica kjer se začne pot proti Planini Plesnik do koder je cca  1 ura zmerne hoje.Pot je razmeroma lahka in zgledno označena.Med hojo pa se nizajo tudi lepi razgledi.


....smerokaz mi kaže pot do mojega cilja....


....razgled z poti.....Rkljeva peč....

Na planini ki je kar precej velika sta dva objekta-staji ki verjetno nudita zavetje drobnici ki se v poletju tam pase.


....ob prihodu na planino...


...planina....

Poglej si planino Plesnik v načinu PhotSphere

Po krajšem počitku nadaljujem v smer Icmanikova planina smerokaz na drevesu me usmeri na drugo stran planine v gozd.Pot se malo spusti teče prečno po pobočju ki je zelo strmo ta pot ni priporočljiva za manj izkušene ali družine z otroki.Prekinjajo jo tudi novo nastale gozdne vlake kjer se je treba preko roba spustiti na drugo stran.


....prečenje ene iz med več grap na poti...

Prečenje več grap po katerih tečejo potočki.Prečim še zadnjo grapo in pot zavije strmo navzgor razmočen teren listje vse je zelo spolzko.


....preko grape....in strmo navzgor....

Pridem na točko kjer se združita poti tista ki pride od slapa Palenk tu je tudi lep pogled v dolino in gore ki dajejo tisto krasno kuliso celi dolini.A tisti pravi razgled še le prihaja.


....na stičišču poti se ozrem nazaj na planino in prehojeno pot....


....ob poti....

V nekaj minutah sem pri lepi hiški sredi gozda ki me zmeraj fascinira do planine ni več daleč le nekaj sto metrov.

Hiška sredi gozda v načinu PhotoSphere


...hiška ostane za mano in lep razgled se pokaže...spet...

Na planini ob smerokazih pa severno v gozd ko po nekaj korakih stopim na razgledno točko Logarska peč.Razgled zajame celotno dolino res je čudovit takšnega lepega razgleda ni nikjer.

Logarska peč razgled v načinu PhotoSphere


....na razgledni točki....

Od tu nadaljujem naprej na Strelovec.Pričakujem da bodo še snežišča.Tukaj se že precej visoko in tudi senčna severna stran.Zato imam tudi nekaj zimske opreme zraven.
Hodim po poti tokrat pa že prej  skrenem levo navzgor tako da pridem na vrh Strelovca z druge strani.


....spet lep pogled....potem pa si še naj kdo upa reči da ta pot ni razgledna....

Na vrhu je rahlo pihal veter v zavetju pa je bilo kar prijetno na sončku.Sledi počitek zaslužen po dolgi naporni poti.

Po dolgem času nadaljujem v smer Ute do uravnave na Movznini tu se še ustavim saj se kaže lep pogled na gore proti koncu doline pa tudi lep prostor za fotografiranje.


....pogled z Strelovca....in bele flike snežišča ki me čakajo na poti....


.....Raduha...


....utrinek....

Sedaj pa v smer koče na Klemenči jami.Tu pa že prvo snežišče sneg trd so pa stopinje predhodnikov.
Previdno stopam pa stopinjah to prvo snežišče ni bilo tako kritično.Nekaj metrov naprej pa je že naslednje ki pa je dokaj strmo in dolgo.Nadenem si manjše dereze saj si nočem tvegat zdrsa ki bi se morda lahko končal nekje zelo daleč spodaj.


....kar nekaj snežišč na poti....ki pa so tudi zelo strma....


....na poti proti Klemenči jami....

Zopet previdno po stopinjah predhodnikov tako prečim pet snežišč med temi so tudi kopni odseki snežišča pa so seveda zato ker je to senčna stran in sonce ne sije toliko časa kot na južna pobočja.
Zadnje snežišče prečim tik pred izstopom navzgor na križišče kjer se pot odcepi proti Krofički.
Zavijem navzdol proti koči od tu naprej pa ni več snežišč pot pa je bila suha le z malo blata.


....Ojstrica 2350m....še ovita v zimski beli plašč....

Lep pogled se pokaže na Ojstrico ko stopim na čistino preden pot spet gre v gozd in stoji najdebelejši macesen na slovenskem.Pri koči ni bilo gneče le nekaj pohodnikov tu se tudi ustavim za kratek čas.

Čaka me še samo spust v dolino na izhodišče v smer Penzion na Razpotju torej po poti ki gre skozi predor.Ta pot je zahtevnejša od tiste ki gre od doma Planincev.Na določenih odsekih zelo zahtevno mokro veliko vode na poti nekaj tudi plazovi ki so odnesli dele poti.


....ob poti....


....in spet tam kjer sem zjutraj začel svojo pot nad Logarsko dolino....

Prav prijetna pot je bila v povezavi več točk v celoto z osrednjim ciljem ki je najvišja točka poti Strelovec in res čudovitimi razgledi zaradi katerih sem sploh opravil to pot.Spoznanje nove poti po kateri še nisem hodil na Plesnikovo planino in odsek poti proti Icmanikovi planini.

Video film o prehojeni poti.Pa vsem varen korak v hribih in gorah.