ponedeljek, 11. junij 2012

Kamniška Bistrica-Koželjeva pot

Ker sem bil cel teden prost-koristil star še lanski dopust sem planiral da se odpravim v gore.Snega povečini na poteh ni vsaj na tej ,ki sem jo jaz imel v planu.
Zgodaj zjutraj ga mahnem v Kamniško Bistrico a pogled na vrhove ni bil obetajoč celo rahlo je rosil dež.Zato obrnem in se zapeljem nižje kjer pred kamnolomom kalcita  v Stahovici-naselje Iverje zavijem čez most.
Tukaj je izhodišče za Koželjevo pot ob Kamniški Bistrici.Pot ima ime po Maksu Koželju,ki je bil slikar in ustanovitelj kamniške postaje gorske reševalne službe.
...tukaj se začne pot....(za ogled večje slike klikni na sliko)....

Pot poteka v začetku po cesti do razpotja kjer je kažipot in se zoži v urejeno markirano potko z mostički preko številnih grap,občasno čisto blizu reke ter veliko fotografskih motivov.

...cvetje ob poti...

...čisto blizu reke...
....divja....
....glasna....
...s svojo zgodbo...
...utrinek...

Vrhunec poti pa sta Veliki in Mali Predaselj,ki predstavljata najožji del struge Kamniške Bistrice.Več kot 100 metrov dolga soteska v kateri dere Kamniška Bistrica med navpičnimi stenami trdnega temno sivega apnenca.V osrednjem delu se soteska razširi v kotanjo,ki deli gornjo daljšo sotesko Veliki Predaselj od krajše Mali Predaselj.Veliki Predaselj je globok 30 metrov,Mali Predaselj pa 15 metrov.Tako v Velikem kot Malem Predaslju sta se v preteklosti nad strugo zagozdili skali in ustvarili naravna mostova.

...tukaj priteče reka iz Malega Predaslja....
...pogled v korito....
...v kotanji med Velikim in Malim Predasljem...
...pritok reke iz Velikega Predaslja...
...most čez korito...
...naravni most...
...pogled v 30 metrov globoko korito....

...utrinek...



Vreme se je izboljšalo tako da je posijalo celo sonce in odprl se je pogled na veličastno Skuto-2532m,ki se lepo vidi z travnika pri Juriju kjer pridem iz gozda.Zavijem desno čez most do glavne ceste,ki vodi do planinskega doma v Kamniški Bistrici.Pot zaključim pri izviru.
...Mali izvir Kamniške Bistrice....

...tukaj pridem iz gozda na travnik pri Juriju....
...pegled na Skuto-2532m z travnika pri Juriju....
...preko mosta čez Kamniško Bistrico...pogled na Brano v ozadju....
....in že pri izviru....

Po daljšem postanku se razgledam po okolici in vrnitev po isti poti na izhodišče.
...izvir Kamniške Bistrice....
....kapelica v bližini planinskega doma....

....tudi za tamale se najde tukaj kaj atraktivnega....

Včasih je potrebno imeti rezervno varianto(zaradi vremena) za pohod in tudi ta je lahko zelo lepa ko niti ne pričakuješ.

Video - Veliki in Mali Predaselj
V HD glej video v YouTube

Pa vsem varen korak v hribih-gorah.