nedelja, 14. junij 2015

Dolge stene-Grintovec-2558m

Luštno si je vzet dopust ob lepem vremenu in se podat v gore.Poskusil sem in ga dobil v petek ko se je obetal prav lep dan brez popoldanskih ploh.

Ker v gore zahajam sam lahko med vožnjo na izhodišče izbiram kaj bo moj cilj.Po glavi so se vrstile Brana,Turska gora,Kalška gora in Grintovec.Na koncu se odločim za slednjega ta najvišjega in to čez Dolge stene da bo bolj zanimivo za čez Mlinarsko sedlo pa nisem bil 100% glede snežišč na poti.


....3D izris prehojene poti na podlagi gps podatkov kot jih je zbrala naprava Garmin....

Začnem pri Žagani peči tako kot vedno torej grem že četrtič to varianto kot vsako leto.Čez Dolge stene je brezpotje oziroma gre za staro planinsko pot ki pa je že zelo dolgo opuščena,pozoren pogled pa še opazi obledele markacije.


....na izhodišču in pogled ki....

Rahlega koraka obiram pot na Kokrsko sedlo kjer je koča že odprta.Med potjo opazujem tovorno žičnico ki oskrbuje kočo.Glej VIDEO.


....na Kokrsko sedlo ki je še daleč....


...pogled nazaj....


....tudi on gre v gore....


....Cojzova koča na Kokrskem sedlu....

Na sedlu grem kar dalje višje pa zavijem v smer Skuta.Pred Malimi vratci pa v levo.Lepi razgledi se kažejo,vreme odlično le rahel veter vleče.Meglice se vlečejo iz dolin saj temperatura narašča.Glej VIDEO utrinek v 4k.


...Mala vratca....


....razgledi....in meglice...


...Kalška gora....


...ob poti me pozdravi belka....in čas sva se gledala in grem dalje...

Na Dolgih stenah sledi počitek za okrepčilo ki je potrebno saj je to kar zahteven vzpon,premagati je treba kar 1790 višinskih metrov.


....Dolge stene in Grintovec....


....Turska gora in Brana....


...Dolgi hrbet,Štruca in Skuta.....

Nadaljujem naprej,veliko je planinskega cvetja prav prijetno za oči napast.Približujem se delu kjer pot postane zahtevnejša.Pospravim palice,čelada na glavo in se zaženem med skale.Isto kot vsako leto ne bom znova opisoval podrobnosti.


...cvetje ob poti....


.....


.....obledele markacije....


....greben se oža....

Napredujem višje po spominu malo pa mi pomaga kak možic.Ustavljam se opazujem globoke poglede navzdol na prehojeno in ostale vrhove.Rad hodim počasi zato pa hodim raje sam.Glej VIDEO utrinek.


....utrinek na grebenu....


....meglice...


....visoko....


...skalni rogelj....


....utrinek....


....meglice rastejo....

Zahtevnejši del je kratek cca 30 minut in že stopim na Streho kjer zagledam Kočno.Sicer ne vem kako ampak vedno mi prva pade v oči.
Seveda malce postojim in se odpravim proti vrhu do katerega je le še 50 metrov.Le štirje so na vrhu ki pa že odhajajo.Prav všeč mi je če ni gneče in galame.


....ko stopim na Streho...


....razgled v daljave....


...na Kočno....

Prvo kar je razgled na drugo stran na Jezersko.Poiščem primeren kotiček in se "parkiram" za dobro uro.Človek bi kar sedel ure in ure in nič ne de če oblaki urno drvijo še prav zanimivo je.


....pogled na Jezersko stran....


....vrh....Grintovec-2558m...


.....v smeri Skuta vse do Pece....


....meglice drvijo...


....in skrivajo....


...avtoportret iz roke....

Sestop čez Streho v smer Kokrsko sedlo.Vrh se je začel odevati v meglo.Počasi sestopam saj nisem na tekmovanju.Na sedlu pri Cojzovi koči pa spet postanek z lepim pogledom na osvojeni vrh.Občasno kar divje zapiha čez sedlo a to me nič ne moti.


...v smer sedla kjer stoji Cojzova koča...


...Kalška gora in Kalški greben....popoldan...


...utrinek....

Sledi spust v dolino na izhodišče,sicer se pot kar vleče morda je to že posledica otrujenosti.Pogledi uhajajo na vrhove v okolici in daljavi.


....spust v dolino na izhodišče...


....ob pogledu se pletejo novi načrti....


....Rzenik....v daljavi...

Na izhodišče se vrnem zelo pozno popoldan zelooo zadovoljn tako kot vedno ko grem na Grintovec ki me še nikdar ni razočaral pa sem ga obral že z vseh strani.

Za turo sem porabil kar celi dan tako kot vedno saj v tem je pravi smisel za gore si je treba vzet čas in uživat.

Celoten video prehojene poti.
Pa vsem varen korak v hribih in gorah.