torek, 19. april 2016

Kamniški dedec-april 2016

Bila je tura kot že dolgo ne,vrnitev v gore po dobrih treh mesecih.Uf kako to paše in še res občutek je neverjeten,pa celoten dan sam saj na tej poti ni bilo nikogar.

Res da so gore bolj daleč vstran zato se vedno dobro pripravim vsaj glede razmer in vremena da tura res uspe 100%.Tokrat pa je bil veter tisti dejavnik ki bi morda lahko preprečil vzpon na sam vrh a na srečo ni bil tako hudo močan vsaj za trenutke na tej višini sploh ni pihal......po dobrih treh mesecih spet.....


.....3D izris prehojene poti na podlagi GPS podatkov kot jih je zbrala naprava Garmin....

Zjutraj na izhodišču v Kamniški Bistrici skoraj sam.Uberem korake najprej v smer Kamniško sedlo.V pričakovanju dveh večjih snežišč ki sta na poti v smeri V klinu.V realnosti pa se izkaže da je le eno večje in tudi pri prečenju je potrebna previdnost in po nekaj korakih še eno manjše od tu naprej pa na poti nisem več zasledil snega.


....najprej po označeni poti....

Med potjo mi glasbeno podlago ustvarja kukavca ki se je zmeraj oglašala.Preden prečim strugo potoka Sedelšček se za trenutek ustavim saj se mi nikamor ne mudi.Opazujem tolmunčke vode je malo ampak le žubori in je kristalno čista.


.....pokaže se Planjava.....


....pogled nazaj....

Spet se poženem v breg zgoraj me čaka lovska koča kjer bo prvi daljši postanek.V ključih se vije pot,dvigujem se vse višje,kažejo se okoliške gore,kako je lepo na trenutke se ustavim.V glavo švignejo spomini na pretekle vzpone.Kje vse sem že lezel navzgor.Pogledi so drugačni in precej hudo zgleda od dejanskega stanja ko se nahajaš zgoraj visoko na pobočjih ali v steni gore.


....ob poti....


....zeleno se prebuja....

Ko prisopiham do lovske koče se preko Zeleniških špic pokaže sonce a le za trenutek ko ga spet skrijejo oblaki ki jih divji veter žene čez nebo.
Za kar nekaj časa se parkiram na klopco ki nudi lep pogled na Kamniško sedlo,visoko Planjavo,Repov kot nad katerim se dvigajo Zeleniške špice,osamelec Staničev vrh in skrajno desno moj današnji cilj Kamniški dedec 1583m.Višina res ni huda ima pa nekaj kar včasih pravimo malo je veliko,ponuja izjemen panoramski pogled na okoliške vrhove.Danes morda res ne izjemen bo pa lep saj so ta najvišje vrhove zakrivali oblaki.


.....lovska koča zgoraj pa moj današnji cilj....


....Kamniški dedec 1583m......


....pogled na Kamniško sedlo.....levo Brana v oblakih....


.....Planjava in Repov kot.....

Do vrha je še kar nekaj hoje zato odrinem naprej.Kar strmo se dviguje pot ki jo delno skriva odpadlo listje če si nov v teh koncih lahko hitro skreneš z poti.Višje se sledenje poti spet popravi.Stopim na Črni vrh-1470m ki je tik ob poti.Nadaljujem naprej po grebenu občasno kar močno potegne veter občasno pa čisto mirno.


.....strma pot....


......na poti pa srečam veliko raznih lepotic.....


....deviško belih.....


....Resje....

Še malo navzgor ter v levo pokaže se današnji cilj ki je v obliki kope,štrli iz grebena ki se nadaljuje naprej proti Staničevem vrhu in Zeleniškim špicam.Zato je vzpon na vrh zahteven sama pot do tukaj pa manj.


....tik pod vrhom.....

Malo pod vrhom skrijem pohodne palice v rušje,roke se oprimejo skale,štrlečih vej,hitro napredujem.Po nekaj korakih sem na vrhu,zavriskam od veselja ki ni posledica današnjega vrha ampak predvsem navdušenje kar daje pogled naokoli.

Spet sem tam kjer  najbolj uživam to je v gorah.


.....ob prihodu na vrh....

Veter niti ni bil tako hud kot sem sprva mislil zato sem na vrhu kar precej dolgo.Tako kot to vedno počnem ko sem v gorah.


....panorama razgleda.....


....na jug....


....tja preko na Kalški greben in Kalško goro ki sta skrita v oblakih....


......Brana in Kamniško sedlo....


....Planjava v vsej svoji lepoti....


....proti Lučki dedec,Vežica,Konj in Rzenik.....


....osebna slika z Planjavo v ozadju....

Ostale poti bodo še počakale tako kot vsako leto na primeren čas,saj je višje še kar nekaj snežišč,ampak vse ob svojem pravem času.Kot se reče ko gora pokliče jaz grem.

Razgled res ni bil tako impozanten saj so nekateri vrhovi bili v oblakih pa vendar lepo in posebno.Zanimivo je bilo gledati kako drvijo oblaki čez Planjavo ki je pred menoj kot na dlani.Ponudila mi je kar nekaj načrtov za kasnejše ture če bo sezona ugodna.Seznanim se še z razmerami glede drugih vrhov koliko je ponujal pogled.Res pa je da sem tukaj že tretjič na tem vrhu zato je bilo tudi vse šlo tako uglajeno.

Čas pa hitro teče in tudi veter z par kar močnimi sunki mi da znamenje da je treba sestopiti.Vrnem se nižje do lovske koče kjer se zopet ustavim za krajši čas.

Kot iz gleda da se je ozračje že toliko ogrelo da so se oblaki dvignili višje.Umirjen počitek totalen odklop ko bi skoraj zaspal.Z močnim zoom aparatom opazujem druge pohodnike na Kamniško sedlo.


....ob vrnitvi spet pogled na Kamniško sedlo od lovske koče.....oblaki so višje....


....in spet Repov kot.....

Ura je že 15. in počasi je treba v dolino na izhodišče.Počasen spust ob tem še nastane kakšna fotografija trenutnega navdiha.


....v rdečem.....

Spet prečenje potoka Sedelšček in po nekaj minutah spet na označeni poti ki me pozno popoldan pripelje v dolino na izhodišče.

Izjemno je bilo morda se komu zdi pretirano ampak dojemanje sveta okoli sebe je slika čisto drugačna če jo gledaš občasno ali pa vsak dan.Zato je občasna pot v gore veliko bolj "sladka" in znova kot da je prvič ter naravni duhovno fiziološki fenomen.

Video film o prehojeni poti
Pa vsem varen korak v hribih in gorah.