nedelja, 19. februar 2017

Vitanje-Stenica 1091m

Na zimo nisem ravno pretirano navdušen vendar tudi tu in tam grem v zimi na pohod pa vendar so mi bolj všeč pomladne ture oziroma v kopnem.Bolj pisana pokrajina kot pa samo v dveh barvah veliko bolj raznoliko in zanimivo.

Zato si za tokrat izberem pot ki je bolj kratka po svoje tudi zanimiva in o tej varianti sem že dolgo razmišljal.Po tej poti še nisem šel in tokrat je prišla ravno prav.Torej zapeljem se v Vitanje kjer pred KSEVT-om ki je Kulturni center Evropskih vesoljskih tehnologij začnem današnjo pot.

Grem v smer sever do križišča kjer pride cesta iz smeri Stranic.Tukaj stoji tudi planinski smerokaz ki pravi da je do vrha Stenice dobri dve uri.Hodim naprej ob cesti a le dobrih 100 metrov kjer se začne pot peš pot ki zavije navzdol čez mostiček preko potoka.Pot je tudi podrobno opisana na hribi net.

Skozi naselje kjer je malo slabše markirana zato si je priporočljivo zadevo poprej pogledati na internetu.Višje se kaže lep pogled na Vitanje,Paški Kozjak,Pohorje.....

Pot na ovinku zavije v gozd in postane strma.Korake hitro obiram v breg strmina občasno malo popusti ko pridem do razgledne točke kjer je vpisna knjiga.Seveda nadaljujem naprej zopet v strmino ki višje pripelje do ceste po kateri hodim nekaj časa.Tu se odpre lep pogled na Pohorje in proti vrhu Stenice.

Čez nekaj časa zopet pot zavije s ceste v gozd in v strmino.Na tej višini cca 700m se je začel sneg a le popoprano torej le za vzorec.Po gozdni vlaki prečno in ovinek v desno in zopet navzgor kasneje zopet bolj strmo.Po poti hodim že dobro uro.

Smerokaz pravi da je 50m vstran Marijina roka kjer stoji tudi lesena kapelica.Še prej nižje pa je tudi odcep za razgledno točko tukaj so se delno lepo videle tudi Kamniške Alpe, Vitanje z širšo okolico in nizka oblačnost ki je prekrivala Mislinjsko dolino.

Do vrha ni več daleč kot je kazal višinomer na Garminu.A vse eno se je pot malo spustila in nato zopet navzgor ko le stopim na vrh kjer je uradno najvišja točka Stenice 1091m.

Na vrhu ni razgleda zato ker je obdan z gozdom no vsaj sem že o tem pisal vsakič ko sem prilezel na vrh iz drugih smeri le iz Vitanj še nisem prej nikoli šel.

Tu stoji miza in klopi smerokaz ter vpisna skrinjica.Vzamem si nekaj časa za postanek privoščim si tudi okrepčilo.

Sestopim po smeri prihoda na izhodišče v Vitanje kamor se vrnem nekaj čez dvanajsto uro.Zanimiva pot z kar nekaj razgleda a kratka pa vse eno dobra za kondicijo.

Glej tudi Stenica malo drugače.


.....potek poti kot ga je zabeležila naprava Garmin.....


.....Vitanje KSEVT.....tukaj začnem svojo današnjo pot proti vrhu Stenice....


....skozi naselje ko višje uzrem lep razgled na Vitanje....


.....strma pot ki mi jo polepša......pomlad bo kmalu tu....


....kmalu prebujene....


....ko za kratek čas stopim iz gozda se uzrem proti vrhu Stenice....


....dnevi so vse daljši sonce pa sije vse močneje....


...oziram se nazaj za lepimi razgledi ki mi jih ponuja pot....


....ob poti je kapelica Marijina roka ki si jo moram po bliže ogledati.....


....kapelica....


....po dobri uri in pol stopim na vrh....


....tudi Garmin je kazal tako....


....skrinjica z vpisno knjigo in žigom....


....krajši odmor za okrepčilo in osebno sliko....


....ob vrnitvi pogled na Paški Kozjak.....morda v kakšni naslednji pomladni turi....


....pogled na Vitanje ob vrnitvi....nekaj oblakov se je že nabralo in kasneje malo poškropilo....

Video film o prehojeni potiPa vsem varen korak v hribih in gorah.