nedelja, 21. oktober 2018

Križevnik-Molička peč-Veliki vrh-Dleskovec v jesenskih barvah

Jesen je meni eden izmed najlepših letnih časov.Obožujem barve narave predvsem me navdušujejo v hribih ko se macesni odenejo v zlato rumeno barvo.Ker so pa pri meni jesenske ture kot zaključek sezone pohodov po visokogorju izberem pot ki je res takšna da pusti lepe vtise.

Že dolgo sem jo imel v mislih pa vedno nekako odlagal misleč kako je z prehodnostjo poti zarasla z rušjem...itd.Včeraj pa se res odločim no o tem sem razmišljal že med tednom le na napoved vremena sem čakal.

Ugodna napoved in grem.Zapeljem se v Luče od tam v dolino Podvolovljek kjer skrenem na Dleskovško planoto do Planine Ravne.Kjer pustim vozilo in krenem na pot.Najprej grem na Križevnik takšnem je bil plan.Pot sicer traja dobri dve uri še prej pa moram priti do planine Polšak.Brez večjih zapletov na poti mislim z sledljivostjo ni težav.Vdobri uri sem na planini.Kot pravi opis grem proti severu v gozd kjer ugledam uhojeno pot ki me vodi navzgor.Dohitim skupino pohodnikov tudi oni gredo na Križevnik.

Na manjši uravnavi se pot razcepi desno na Križevnik levo pa naprej proti Molički Peči in Velikemu vrhu.Na vrh Križevnika pot postane za odtenek zahtevnejša kot je do razpotja.Najprej dosežem predvrh po 5 minutah pa sem na vrh kjer ni več replike Aljaževega stolpa.Razgled je fenomenalen sploh pa pogled v Robanov kot.

Na vrhu nisem dolgo samo fotografiranje in naprej saj sem sklenil da grem še na Moličko peč in naprej.Spet do razpotja in v levo.Pot je odlično sledljiva in prehodna skozi rušje.Sploh pa očarajo barve macesnov ki so kot nagrada za vso preteklo leto.

Med vzponom na Moličko peč malo vijugam med rušjem da ujamem malo manj vidno pot na vrh.Sledi daljši postanek v krasnem vremenu skoraj brez vetra in toplo skoraj za kratke rokave.Impozaten pogled na Ojstrico in njeno ostenje ki strmo pada v Robanov kot.

Nadaljujem na Veliki vrh in Veliko Zelenico na katero se povzpnem kar po grebenu nič kaj zahtevno le zadnje tri metre je treba malo pošlatat skalo in že stojim na travah na vrhu Velike Zelenice.Spet si vzamem čas za postanek predvsem pa uživanje na sončku z pogledom na Ojstrico proti Korošici,Planjavi.....

Čakata me še dva vrhova zato spet uberem pot pod noge najprej na Veliki vrh kjer si spet vzamem nekaj časa za občudovanje razgleda.Po markirani poti se spustim na vzhodno stran proti Dolgi trati v planu je še Dleskovec na katerega se povzpnem po zahodnem pobočju.Široko izsekana pot med rušjem me hitro privede na vrh.

Z vrha se spustim proti jugu in zgrešim pot po nekaj minutah "lovljenja" poti le ujamem pot ki je izsekana skozi rušje in gre bolj prečno čez zahodno pobočje in me spet privede na markirano pot.

Vračam se na izhodišče ki je še daleč.Hodim preko planine Zelene trate in kasneje čet Planino Dolge trate.Pot se začne spuščati in preide v gozd kjer spet hodim med samimi zlatimi macesni.Pozno popoldan sem spet na Panini Ravne po dobrih osmih urah pohoda ki je bil izjemen kar sploh nisem pričakoval.

GPS sled opravljene poti

Sledi v formatu gpx so zgolj pripomoček za orientacijo.Gibljete se na lastno odgovornost.

To pot bom zagotovo v prihodnosti še ponovil.


...začetek poti na Planini Ravne 1500m.....


....opravljena pot...izris na podlagi GPS  podatkov....


...panoramski pogled.....vse v jesenskih barvah....


...občasno se pojavi kak smerokaz....


...tam gor....


...planina Polšak 1695m....


....jesenski utrinek....


...pogled proti Dleskovcu in Velikemu vrhu....


...Križevnik 1909 m.....


...nad prepadnimi stenami....Ojstrica nad Robanovim kotom....


...Raduha...levo Peca....


...nadaljujem svojo pot....Poljske device 1879 m....


.....pogled nazaj na prehojeno...Poljske device in v daljavi Križevnik....


...ko stopim na Moličko peč 2029 m.....


....Ojstrica in njena impozantna stena nad Robanovim kotom....


...Veliki vrh 2114 m in Velika Zelenica....na katero se bom povzpel kar po grebenu...na desni strani slike....


...škrbina ob poti....


....Velika Zelenica....


....Veliki vrh 2114 m.....


...na vrhu replika Aljaževega stolpa v ozadju Ojstrica.Panjava......


...grem še na Dleskovec 1965 m.....


...vzpon na Dleskovec.....


....Dleskovec vrh 1965 m....pogled na Veliki vrh....


....pastirska koča na Planini Dolga trata....


...po dobrih 8 urah spet na izhodišču na planini Ravne.....

Video film o opravljeni poti.Pa vsem varen korak v hribih in gorah.