ponedeljek, 11. julij 2011

Gamsov skret-Skuta-2532m

Skuta je tretja najvišja gora Kamniško Savinjskih Alp,zaradi svojih drznih oblik in piramidaste oblike pa slovi tudi kot najlepša gora.Na vse strani namreč prepada s stenami.Najvišja je severna,na jug,jugovzhod in vzhod proti Velikim in Malim podom pa so stene krajše,vendar zelo strme.
Na Skuto vodita dve poti,ena z vzhoda druga z zahoda.Vzhodna je zelo zahtevna(klik glej objavo) in zavarovana,zahodna pa je lažja.Skuta velja za planinsko prestižen cilj in ima velik obisk.Razgled s vrha je obsežen in podoben tistemu z Grintovca.
.....jutranji pogled na Skuto iz doline....

Podroben opis poti glej na hribi.net(klik).

Pa se je začel moj dopustniški teden,zato sem lepe dni izkoristil za pohod v gore.Pri vzponu na Rinke sem jo gledal tako na blizu,da je tokrat bila na vrsti Skuta(2532m).Razmišljal o pristopu od koder bi začel vzpon.
Melišča mi niso preveč všeč,zato vzpon preko Žmavčarjev odpade,čez Kokrsko sedlo sem že hodil kar nekajkrat.Zato sem se odločil za Gamsov škret(naravna znamenitost),preko katerega poteka neoznačena lovska pot.Baje da nekateri ne najdejo začetka poti.Od sp. postaje tovorne žičnice za Kokrsko sedlo,naprej ravno po cesti mimo drevesa na katerem je lesena tabla z napisom Kokrsko sedlo še naprej naravnost(desno steza za Žmavčarje),cesta se čez čas bolj zoži in preide v pot,naprej je pa lahko sledljiva.
...veliki balvani ob poti...podobno kot čez Žmavčarje.....
Veliko rastlinja ob poti in jutranja rosa,moker do kolen-zoprno.V gozdu veliki balvani ob poti-občudujem jih.Gozda je hitro konec pridem na travno pobočje,veliko gorskega cvetja,prava paša za oči(v toplem-pozor kače).
Lepo se vidi Kogel z svojo 200 metrsko južno steno,počasi se vzpenjam po levi strani hudournika,odpre se lep pogled na dolino.
Fotografiram cvetje ob poti in se približujem zahtevnemu delu poti.Prosto(brez varoval) je potrebno preplezati kar precejšen strm(navpično) del do zgornjega dela kjer je jeklenica za varnejše prečenje izpostavljenega dela ter nadaljevanje poti navzgor.
Kogel
...cvetje ob poti.....
.....tu gor....
Prilezem preko vsega tega,moram priznati da mi je bila kar všeč ta plezarija.Nadaljujem po travnem pobočju v smeri Štruce,lep pogled na Skuto moj cilj,Sleme.Se malo odpočijem na klopci ob poti,krasen razgled vreme kar vetrovno.
....gamsji trop.....
Kogel
....Streža,Sleme....
....poglej in se nasmej.....
....razgled v dolino Kamniške Bistrice....
Pot nadaljujem v smeri navzgor dokler ne najdem markirane poti,ki poteka pod Štruco proti bivaku pod Grintovcem.Veliki podi(klik glej objavo) zanimiv svet poln raznih oblik podobno kot Mali podi.
....navzgor....
....proti bivaku....
Štruca
,,,na Legarjih....
Prispem do bivaka v katerem se preoblečem namalicam,pospravim za seboj in nadaljujem pot proti Mlinarskemu sedlu.Na razpotju(oznake z tablami) na pot ki zavije pod ostenje Dolgega hrbta,čelado na glavo za večjo varnost.Prečim bolj strmo snežišče ni nevarnosti saj je sneg zelo južen in že je pred mano zopet zelo strm vzpon preko Škrbine.O tem delu poti sem bil zelo v dvomih kako težavna je,vendar ni nič težkega.Po tako izjemno dobro speljani poti še nisem hodil.
...pogled na Skuto iz bivaka....
Dolgi hrbet
...pogled proti Veliki planini (glej objavo).....
....tu gor.....ni tako težavno kot je videti....
Na vrhu se mi odpre krasen razgled na Jezersko stran,proti Avstriji,Julijske alpe.Naprej pa nič lažjega še vzpon proti samemu vrhu,še preko manjšega izpostavljenega dela kjer je nekaj klinov.
Štruca vzhodna stran....
.....še malo pa bo vrh....
Celo pot nič pohodnikov sam sem na vrhu,opravim standardne dolžnosti,vpis v knjigo,žig v beležnico za spomin,fotografiranje panorame-razgledov.Se javim domačim,da je vse ok,malicam,uživam v razgledu,malce piha rahel vetrič,zelo super.
....razgledi s vrha....
Vreme še lepo jasno v Julijcih se že tvorijo oblaki.Počasi začnem z sestopom ob poti še fotografiranje raznih motivov.Pospravim fotoaparat v nahrbtnik začnem z sestopom po zahtevnem delu.Nekje na sredini poti opazim na Dolgem hrbtu kozoroga,pet jih je bilo,ki lepo počasi stopajo po grebenu proti Skuti.Vau fenomenalno,teh živali še pa nisem videl tako v živo v naravi,hitro manjši fotoaparat iz nahrbtnika,niti bali se me niso.Zakaj je potrebno nosit čelado v gorah,enemu izmed njih se je izpod nog odvalil precej velik kamen,ki se je odvalil po grapi navzdol,je kar bobnelo,na kar se je razletel na manjše,ki so kot rafal se razleteli nižje spodaj na melišču kjer poteka pot.Zato čelado na glavo-vedno kjer je potrebno.
Po isti poti čez Velike pode do bivaka Pavla Kemperla(bivak pod Grintovcem) kjer zopet počitek,opazujem skupino planincev,ki se spuščajo preko Mlinarskega sedla,vreme še ok.Po dobrih 20 min se začne situacija z vremenom spreminjati,oblaki vedno večji,napovedane so bile plohe in nevihte,Pospravim stvari in pot pod noge proti Kokrskemu sedlu-Cojzova koča.
...pogled na osvojen vrh....
Mlinarsko sedlo....
....čez Jurjevec in Vratca.....
Pri koči še malo posedim,spokojnost in mir zmoti hrup helikopterja Slovenske vojske,ki je iskal ponesrečenega planinca.
Cojzova koča-Kokrsko sedlo
Grintovec
....proti dolini na izhodišče.....
....cvetje ob poti....
.....vrhovi že v megli....zato rana ura zlata ura....da lahko pravočasno sestopiš......
Pohod zaključim z spustom v dolino na izhodiščno točko.V domu v Kamniški Bistrici se še ustavim na kavici(standardno-zadovoljen z pohodom) in razgledam po okolici.


Krajši video film-Gamsov škret-Skuta.
 

Pot je tudi podrobno opisana na hribi net.

Pa vsem varen korak v hribih-gorah.