torek, 23. julij 2013

Spet na kamniškega velikana

Vsak ki bolj pogosto zahaja v hribe in gore ima "svojo" goro ki mu je najbolj všeč.Tako je tudi pri meni in to celo tri.So lepe poti z razgledom,ene polne adrenalina,z ene pa je tudi fenomenalen razgled ob tem pa so tudi nepopisni občutki.

Tokrat sem ga mahnil na Grintovec najvišji vrh Kamniško Savinjskih Alp.O poti ne bom pisal tudi o vremenu ne.Na njegov vrh sem se povzpel že po vseh poteh zato si tokrat izberem pot čez Dolge stene(klik za ogled) se mi je pač spet zaluštala.

Na njej je vse kar si je srce zaželelo.Začel sem zelo zgodaj že ob 5.uri in to zelo nizko v Kamniški Bistrici (glej GPS sled-klik).

Hoja po makadamski cesti do spodnje postaje žičnice za Kokrsko sedlo je bila ravno prava za ogrevanje.Tako sem tudi izkusil in premagal precejšnjo višinsko razliko to je 1954m.Toliko morajo premagati tekači ki tečejo na vrh Grintovca.

Dolgočasna pot po gozdu kar hitro mine in ko se odpre postane zanimivo in tudi pot "lažja" saj mi moralo dvigujejo pogledi na mogočno steno Kalške gore in nazaj na dolino ki vedno bolj ostaja globoko spodaj,mogočne vrhove na drugi strani.

 ...začenja se dan...(za ogled večje klik na sliko)...

...rožice ki...

...polepšajo...

....pot...

....kmalu bo koča...

Planinskih koč se načeloma izogibam imam vse zraven kar potrebujem le redko kdaj da se ustavim v kateri.Motijo me množice,ljudje smo različni vsak išče svoje v gorah.Jaz zaradi lepe narave,razgledov,mogočnih gora ki jih nenormalno obožujem.

Tako tudi tokrat ga mahnem kar mimo Cojzove koče in v glavi že planiram naprej si bom postanek privoščil nekje na Dolgih stenah pa še veter ni pihal le občasno je malce potegnil.

...ob pogledu je srce zaigralo...

...Kokrsko sedlo in pogled na Pasjo glavo...

...Cojzova koča...

Noge obirajo korake navzgor po vijugasti potki ki jo je uhodilo že na tisoče planincev.Oči se pasejo na lepem gorskem cvetju,glava se obrača nazaj za pogled proti Kalški gori in Kalškemu grebenu ki se mogočno dvigata,najbolj pa proti njemu,Grintovcu.

...proti Malim vratcem v ozadju se dviga Skuta-2532m..

...na drugi strani pa Kalška gora in Klaški greben...

...razgled z Dolgih sten je čudovit...

Po travah vedno višje dosežem nekakšno uravnavo,dovolj je tukaj bo postanek da si noge odpočijejo,dih upočasni,srce umiri svoj ritem.Pa tudi v sebe je treba nekaj dati za energijo saj ta pravo šele prihaja.

....proti njemu...

...ta pravo šele prihaja...

....vse do Ojstrice v daljavi...

Vrh kliče prav tako tudi pot zato nadaljujem.Radovedni pogledi in glasno blejanje ovac je privabilo nekaj smeha na obraz.(glej video klik-ali spodaj).

...na eni strani prepadne na drugo položnejše...

...kak prehod bi se še našel...

...nad Zgornjimi Jamami...

Malce previsoko se spustim nižje in že stojim na drobirju pod grebenom.Zdaj pride tisto pravo za kar sem prišel.Tudi težavno je in tudi napak ne sme biti.
Glavo je pokrila čelada,palice so šle na nahrbtnik da so roke proste.Stopam pazljivih korakov po drobirju navzgor do trdnejše skale.Malce po plezam čez manjši skok,naprej je pa "lažje".

...in začne se ta pravo....

...pogled nazaj na prehojeno pot...

....oblaki že rastejo...

Iščem lažje prehode navzgor občasno me vodi kak možic.Vrh je vse bližji,se usedem in uživam v razgledu.

...navzgor po lažjih prehodih...

...greben...

...uživam v razgledu...

...Dolge stene...

Razburljiva pot je pri kraju izstopim na Streho,zadovoljstvo je lepo zdaj pa še samo teh nekaj korakov do vrha.
Na vrhu samo peščica pohodnikov.Se usedem,okrepčilo,uživanje v razgledih,žig za spomin...

....soseda Kočna...

...in planinci na Jezerski Kočni-približano zoom...

...razgled v daljave...

...Jezersko spodaj...

...od Dolgega hrbta do Skute in še dlje...

...severna stran...

Ko se duša napolni sledi sestop čez Streho na kateri je bilo kar živahno saj je Grintovec doživljal spet velik obisk.

...utrinki in razgledi ob sestopu...

...tam gor sem lezel...

...tudi ta je "moja" ljubljenka...Skuta...


...panorama z Strehe...

...Gorenjske ravnice...

...Kokrsko sedlo je še daleč a počasi se daleč pride...

...pogled uhaja nazaj...

...Kamniški velikan....

Ker sem bil zelooo zadovoljn se ustavim še pri koči,radler je fajn odžejal.Čaka me še dolga pot do izhodišča ki pa je tudi kar minila saj so jo popestrili pogledi proti Brani,Turski gori,na Gamsov skret v snovanju novih načrtov ali že prehojenih poti in priložnosti ki se same ponujajo.

VIDEO- Grintovec-14-7-2013Pa vsem varen korak v hribih-gorah.