petek, 2. avgust 2013

Dopustniška potepanja-Mrzla gora-2203m

Spet je leto naokrog,poletje je,čas letnih dopustov.Eni gredo na morje,eni pa ga mahnemo v hribe in gore.

Kar je pa najlepše,to je tura med tednom ko se da uživati mir v objemu gora saj ni veliko pohodnikov.Torej kam sem že premišljeval med delovnim tednom.Odločim se da grem spet na Mrzlo goro-2203m.Želja je velika po adrenalinu saj je pot precej zahtevna,veliko je prostega plezanja na vrhu pa imenitni razgledi.

...jutro v Logarski dolini....(klikni na sliko za ogled večje)

Še pol mrak je in že obiram korake proti slapu Rinka.Tu je popoldan videti vse mogoče to se še razume saj je turistična pot,za pot na Okrešelj pa je že potrebna prava pohodniška obutev.

Kar hitro se vzpenjam občasno se ustavim za kak video insert ki ga bom uporabil v filmu(klik).Saj so trenutki in pogledi na gore ki se dvigajo nad dolino edinstveni.Srečen sem da to lahko občudujem v živo.Polni me z notranjim mirom,vsakdanje stvari pa so potisnjene ob stran.

Kmalu že stojim na prostranem travniku z pogledom na mogočno kuliso Rink ki se dvigajo nad Okrešljem.Malo sem zamudil prizor ko prvi sončni žarki obsijejo gore.

....Rinke nad Okrešljem...

Do mojega cilja je še daleč,nič se mi ne mudi saj drugih načrtov za danes ni,samo uživanje v objemu gora.Zato nadaljujem z počasnim korakom.

Pod mogočna ostenja Rink ob pogledu navzgor se kar naježi koža tako veličastna so.A to me privlači,nikjer na svetu drugod ni takšnega pogleda,samo tu in zdaj.

...cvetje ob poti...

...tam gor me nesejo koraki,spomin na prejšnje ture je še živ kot bi bilo včeraj...

...pod ostenji Rink...

....mogočne...

Čez dolgi beli jezik ostanek zime ki bo še dolgo trajal saj ga je še veliko.Pogled uhaja nazaj proti Kamniškemu sedlu kjer se visoko nad njim dviga Planjava in naprej proti vzhodu kjer se v nebo dviga ošiljena Ojstrica.

Tam preko imam še "neporavnane"plane če bo le vreme dobro še pride na vrsto.


Za kratek čas se ustavim preden se začne razburljivi del poti.Sedim na skalci z pogledom proti Savinjskemu sedlu,telo se polni z okrepčilom.Uživam,ampak za to se je treba tudi potruditi do tu gor je treba kar fajn it v breg.Noben užitek ni zastonj.

Tako zdaj pa naprej.Čez trave navzgor lahkotnega koraka,a kmalu se začne "zares".

...unikatna naravna umetnina ob poti...zmeraj pritegne pogled...

Roke se oprimejo železja ki pomaga čez prepadne stene.Pogled uhaja dol v globeli in vzpodbuja adrenalin,užitek se povečuje.Kmalu je železja konec,sedaj bo pa treba po svoje le za belo -rdečimi pikami pogled uhaja za pravo smer.

...pogled uhaja navzgor...vrh...ne bo še kaj kmalu...

S previdnim korakom in oprijemom nadaljujem počasi navzgor,občasno malo po svoje.Dva se spuščata,sta morala pa biti zgodnja da že zapuščata vrh ali pa tako hitra.Le ta dva sem srečal ta dan na tej gori.

...ne samo adrenalin tudi unikatnost narave pritegne...

...za trenutek pot popusti in razgled proti Avstriji...

...nekaj malega železja...

....

...pot zahteva zbrano glavo in zanesljiv korak...

...čez poličko...

...in spet plezarija....

...z razgledom na ostale...

...kmalu bo vrh...

Vrh je sameval ko sem stopil nanj.Po formalnostih,vpisu,žig,fotografiranju si poiščem kotiček za sedenje z lepim razgledom.

Vreme je bilo čudovito z rahlo sapico vetra ki je kar prijal in nič ni kazalo na to da bi se kaj "kuhalo".Človek v takem kar pozabi da je treba sestopiti.

...vrh Mrzle gore-2203m....je sameval...

.....

....tudi ena fotka za spomin...

....razgled na sosednje vrhove...

....

....vse do Velike planine....čez Kamniško sedlo...

....greben ki pripelje na vrh...

...do Pece na Koroško....

...in vse do Štajerskega Pohorja...zadnji obris na obzorju...

...

Po zelo dolgem postanku zapustim vrh in po isti smeri sestop ki je ravno tako "napet".In kar hitro mine saj človek kar pozabi na čas.Razburljive poti je konec ko se spuščam po travah proti Mrzlemu dolu.Telo si spet zahoče počitka,sočno jabolko kar paše za nadomeščanje energije in žeje obenem.

...oblaki so se igrali z svetlobo...

....in spet ti pogledi z poti...v katerih izginja čas...

Spust po vijugasti potki proti domu na Okrešlju ob tem pa lovim lepe motive skozi svoj objektiv.Korak je že malce utrujenega ritma zato se ustavim še v domu kjer si za nagrado privoščim hladen radler.

....

....tam gor sem bil...

....unikaten razgled...

....gore so zmeraj iste....le predstava je vsakokrat drugačna...

....

....

....ogromno cvetja....

Izbira je bila prava čudovit dan je za mano.Podroben opis poti je na hribi net(klik) ali v Planinskem vodniku Kamniško Savinjske Alpe,vendar tiskana literatura ki je bila izdana pred časom ne more podati trenutnih razmer na poti za te se je potrebno pozanimati ravno tako na forumu hribi net.

Glej tudi:

Mrzla gora-september 2011(klik)

Iz Matkovega kota na Mrzlo goro(klik)

Skozi Hudi prask na Mrzlo goro


VIDEO-Na Mrzlo goro(2013)




Pa vsem varen korak v hribih-gorah.