petek, 5. avgust 2011

Dolina Krma-Kredarica-Triglav-2864m

Triglav-2864m je navišja gora na slovenskem ozemlju in najvišji vrh Julijskih Alp.Prvi vzpon na Triglav je bil 26.avgusta 1778,katerega so izvedli štirje domačini na pobudo Žige Zoisa.Odpravo so sestavljali:Luka Korošec,Matevž Kos,Štefan Rožič in Lovrenc Willomitzer.Stolp na vrhu se imenuje po župniku Jakobu Aljažu,ki je služboval v Dovjah.Za 5 goldinarjev je odkupil vrh Triglava(16m2)in dal izdelati majhen stolp iz debele pocinkane pločevine.Stolp so na vrhu postavili 7.avgusta 1895.

Na vrh je speljanih več pristopnih poti vse pa so podrobno opisane na spletni strani htibi net.

Začelo se je zgodaj spomladi na Košenjaku nad Dravogradom,bilo lepo jasno vreme,ko sem ga letos prvič videl skoti objektiv fotoaparata.Vedno znova in znova z vsakega vrha sem ga gledal na katerega sem se povzpel,kot klic"Tone pridi tudi mene obiskat".Tako je bil v planu že od začetka poletja,samo na lep krasen dan sem še čakal.

Dopustniški teden zame čakam lep dan ko bo ARSO napovedal,da je primerno za v gore.Kočno napovedana dva zelo lepa dneva se odločim za torek.Zgodaj zjutraj-ponoči od doma smer Gorenjska-Jesenice.V Jesenicah zapustim avtocesto in smer Kranjska gora.Malo pred vasjo Dovje levo čez most v centru naselja zopet levo(smerokaz) v smer dolina Krma.Po nekaj minutah vožnje najprej po asfaltirani cesti nato makadam prispem v dolino Krma na parkirišče,kjer je bilo že veliko avtomobilov.

Se pripravim,začnem z pohodom je že dovolj svetlo tako da svetilke nisem potreboval.Zelo lahka pot,nad dolino se dvigajo strme stene okoliških vrhov med katerimi izstopata Tosc in na koncu doline Vernar na katerega so posijali prvi sončni žarki in je oranžne barve.
Prehitim nekaj skupin pohodnikov pot se začne dvigovati na Zgornji Krmi proti Ržkim podom ob poti se tudi pasejo krave in cingljajo z zvonci prava alpska idila.
...Tosc...

Na Ržkih podih pa se odpre razgled,prvič ga vidim tako na blizu(še Mali Triglav)kar oko se mi zarosi od sreče sploh ker me čaka v tako lepem vremenu brez oblačka in še fajn toplo.Slovenci pa itak imamo posebno čutenje do Triglava,ki ga drugi ne razumejo in ga tudi NIKOLI ne bodo.

Krajši postanek se razgledujem saj sem prvič v Julijskih Alpah.Nadaljujem,pot se začne malce bolj strmeje dvigovati po delu,ki se imenuje Kalvarija,vedno višje v smeri Kredarica.Lep razgled proti Kamniškim Alpam,spodaj je morje oblakov,na drugo stran preko Konjskega prevala.Vedno višje in bližje Kredarici,ki je bila  kot osnovni cilj,če vreme ne bi dovoljevalo vzpona na sam vrh.
...proti Kalvariji...zgoraj desno Rž...
....pogled proti Kamniškim Alpam....

Na Kredarico-2515m prispem pred predvidenim časom,zato se še razgledam po okolici ter daljši postanek. Kar dih ti zastane(tak je bil moj občutek) ko ga gledaš tako na blizu,res je veličasten,mir,tišina,pozitivna energija.
...proti Kredarici...
...strma stena Malega Triglava....
...planinski dom Kredarica v ozadju Triglav....
...kapelica Marije Snežne....
...notranjost....
...razgled...Stenar,Škrlatica,Oltar....
...Triglav...občutek je neverjeten ko ga gledaš tako na blizu....
....začetek poti...Mali Triglav...nič strahu,so klini,jeklenice.....

Malce pred 10.uro začnem vzpon,počakal se da je velika skupina pohodnikov sestopila.Pot je zelo zahtevna zavarovana z jeklenicami in klini katerih se oprimemo(priporočam rokavice,samovarovalni komplet,čelada je pa obvezna).Gneča je bila velika zato je vzpon trajal nekoliko dlje časa zaradi previdnih srečevanj na izpostavljenih delih.Pot čez greben med Malim in Velikim Triglavom se mi ni zdela pretirano zahtevna.Pred vzponom na sam vrh postane pot zopet zelo strma in že na vrhu.
...okno....
....še malo pa vrh....

Na vrhu ogromno ljudi,poiščem prost kamen-prostor kamor se bom vsedel.Počakam da sem na vrsti za fotografiranje ob Aljaževem stolpu.Ko si na vrhu je občutek nepozaben-polno pozitivne energije.Žig v beležnico za spomin,posebno priznanje ob prvem vzponu.Zelo dolgo se zadržim na vrhu,fotografiranje razgledov,oblaki ki so pospešeno rasli so zakrili ostale vrhove ampak tudi to ime svoj čar.
...Aljažev stolp....
...že od leta 1895 tu stoji....
...pogled na Kredarico s Triglava....
....dolina Vrata....



Spakiram stvari začnem sestop,enako kot vzpon čakam-se umaknem kjer se lahko da gredo mimo,drugje malce improviziramo vse gladko poteka.Na Malem Triglavu pogled dol proti domu Planika,je v megli,kamor sem imel namen sestopit in nato v dolino na izhodišče,Kredarica pa v soncu zato se odločim za slednjo.
...sestop pogled nazaj....
...dom Planika...megla...grem na Kredarico....
Pri domu daljši postanek,se okrebčam,obnovim zaloge vode.Saj imam čas vreme enkratno.Odpravim se še malce razgledat po okolici,zelo lepo je na Kredarici.
....vetrne elektrarne...
...jaz v ozadju Stenar....
...igra meglic...
Spust v dolino Krma na izhodišče kamor prispem zvečer.Lep enodnevni pohod na Triglav,ki bo ostal v lepem spominu ker je prvi in tudi zato ker je bilo zelo zelo zelo lepo.Še pridem.
....utrinek med potjo v dolino...
...pogled na Bohinjska vratca....
....dolina Krma....

Video zapis pohoda


Pa vsem varno in srečno v gorah.