sreda, 18. julij 2012

Storžek-2110m in Ledinski vrh-2108m

V hribe in gore že hodim kar lep čas kot ljubitelj gora,narave ter lepih poti.Zahajam predvsem v Kamniško Savinjske Alpe,ki so bolj grebensko gorovje.Celotna veriga gorovja je dolga 66km in široka od juga proti severu 15-20km.Vrhov je veliko,niso samo ta glavni in osrednji.Tokrat sem se odločil še za dva ki sta nekako med osrednjimi vrhovi in na njunih vrhovih še nisem bil.

Storžek ali Belski turn-2110m(Vellacher Kopf) je zelo strm skalni rogelj v obliki storža med Jezerskim sedlom in Ledinskim vrhom je edini popolnoma avstrijski vrh v Kamniških Alpah.Na njegov vrh je speljana zelo zahtevna plezalna pot zavarovana z jeklenico.

Ledinski vrh-2108m je manj pomemben vrh v mejnem grebenu zahodno od Jezerskega sedla.Na vrh je speljana lahka pohodna pot.
Z obeh vrhov je zelo lep razgled ki v lepem vremenu sega zelo daleč.Izjemen panoramski pogled na severna ostenja osrednjih vrhov Kamniško Savinjskih Alp,na drugo stran vse do Karavank,če ni oblakov pa se vidi celo Triglav.

Dopust ki ga bom namenil za obiska gora.Na avtocesti od Celja pogled na Kamniške Alpe ni bil kaj obetajoč,temni oblaki hm...neka alternativa že bo če se višje ne bi dalo.Ob prihodu v Logarsko dolino pa je že izgledalo bolj optimistično.

Začetek poti na parkirišču pod slapom Rinka v smer Okrešelj kjer pa kar proti Savinjskemu sedlu,lep jutranji pogled na Rinke in meglice ki so igrale svojo igro.
...na Okrešlju pogled na Rinke...
...Turska gora...
...Turska gora in Kamniško sedlo...
...proti Mrzlemu dolu pod ostenje Rink...
...pogled nazaj...

Na Mrzlem dolu kjer je odcep poti na Mrzlo goro krajši postanek.Nadaljujem naprej čez Savinjsko sedlo preko nekdanje meje v Avstrijo.Torej prvi cilj je Storžek.Malo se je potrebno spustiti nižje,spodaj pod ostenji opazim trop gamsov.
...pogled na Savinjsko sedlo...
...tam gre tudi pot na Rinke...
...utrinek...

...bivak...
...moj  prvi cilj danes...Storžek...

Pa že pred steno kjer se začne pot na Storžek se pripravim in začnem vzpon.Pot je zelo zahtevna,ohlapne jeklenice(ne take kot smo vajeni na slovenskih poteh) stopi.Počasi proti vrhu v zadnjem delu pa je pot brez varoval.Na vrhu malo prostora ni vpisne skrinjice in ni žiga.
...na začetku zahtevne poti...
...že višje...
...zadnji del poti brez varoval...
...pogled nazaj dol...

Fotografiranje,razgledi in daljši postanek.Nekateri vrhovi še malo v meglicah,lepo pa se je videl Triglav.Ob razgledih pa je bilo možno opaziti kar nekaj pohodnikov na drugih poteh.
...razgled...v ospredju Ledinski vrh...


...pogled na Mrzlo goro...
...proti Avstriji...
...in soseda Velika Koroška Baba...

Sestop z vrha počasi in previdno saj je ponekod tudi nekaj zemlje na poti ki pa je bila še mokra od deževja prejšnje dni.
Mahnem ga kar po bližnjici na pot proti Ledinskemu vrhu,ki pa ni zahtevna.Na Jezerskem sedlu se poti razcepijo v več smeri.Čaka me še samo sprehod do vrha.
...sva že dol in pogled nazaj...
...Jezersko sedlo...levo gor Skuta...v sredini pa Jezerska Kočna...
...pot...


...tu gor sem bil...Storžek...
...pa še z druge strani...
...in je pred mano...Ledinski vrh-2108m...

Vpis v knjigo,žig,fotografiranje.Meglice z vrhov so se odmaknile in res je bilo čudovito.Kar precej časa se zadržim na vrhu saj je vreme bilo špica,brez vetra.
...razgled...


...na Rinke...

...Ledinski vrh...žig...
...vse do Pece...
...pa še jaz...

Vrnitev nazaj po isti poti proti izhodišču z vmesnimi postanki v občudovanju okoliških vrhov,narave in celo alpinistov v steni Rink.
...pa še en pogled na osvojen vrh...
...pa ne pretirano visok...in težko dostopen...
...utrinek...
...Mrzla gora z Savinjskega sedla...


...pa še en lep pogled....

Zelo lepa tura vredna vsakega koraka,lepih razgledov,upam da še letos kakšna takšna saj planov je še veliko.

Video-razgled z Storžek-Vellacher Kopf-2110m
V HD glej video v YouTube

Pa vsem varen korak v hribih-gorah.