sobota, 29. september 2012

Oblačna Uršlja gora-1699m

Uršlja gora ali Plešivec spada v skupino Karavank in se nahaja jugozahodno od kraja Kotlje na Koroškem.Na vrh vodi več poti ki pa so lahke,razlikujejo se le po dolžini oziroma času hoje.Opisane podrobno na hribi.net(klik za ogled).

Vreme za ta veekend napovedano bolj nestanovitno za pohod v gore zato se odločim za nekaj nižjega in ravno tako bo lepa turca.Torej grem na Uršljo goro.
Zapeljem se na Koroško v kraj Kotlje mimo izvira kisle vode do Ivarčkega jezera kjer parkiram.Pogled proti vrhu nič kaj navdušojoč saj je vrh zakrivala megla.Se pripravim in na pot.Na smerni tabli piše da se ta pot imenuje Železarska pot do vrha pa 2 uri in 50 minut hoje.
...smerokaz...

Po gozdni cesti za mostičkom desno v strm hrib.Pot ni zahtevna je pa blatna saj je po deževju.Po hribu zopet prisopiham do ceste kjer stopim iz gozda je prostrana jasa z domačijo.
...stopim iz gozda...pogled proti vrhu...megleno...

Nekaj časa zopet po makadamski cesti kjer me zgoraj višje puščica usmeri v gozd.Stezica me vodi sem in tja včasih direktno navzgor ob strmih grapah-hudournikih.Mimo izvira Uršljice,v vršnem delu pa so ob poti božja znamenja.
...izvir Uršljice...
...božja znamenja ob poti...

Pot me zopet pripelje na cesto ki je bila zgrajena ob postavitvi TV pretvornika v 60.letih prejšnjega stoletja.Do ovinka kjer pa pot zavije s ceste in so postavljene klopce za počitek.
Po dobrih 15 minutah hoje,gozd je vse redkejši kar nakazuje da bo kmalu vrh se mi že kaže cerkev sv.Uršole ki stoji na vrhu.
Cerkev je bila zgrajena okrog leta 600 na kar kaže tudi arhitekturna oblika na zunaj in v notranjosti objekta in je tudi najvišje ležeča cerkev v Sloveniji.
...še par minutk do vrha...

Se preoblečem saj zgoraj malo piha veter,ni megleno je pa oblačno,torej danes z razgledi ki bi segali v daljave ne bo nič.
Po stezici proti vrhu mimo prepadnih severnih sten kjer so spominske plošče ponesrečenim plezalcem.Sprehodim se čez "dvorišče" pred planiskim domom kjer so tudi mize in klopi.Ljudi pa malo le tu in tam kater pohodnik.
Grem proti osrednjemu vrhu mimo TV pretvornika.Ovršni del Uršlje gore je zelo prostran v poletnih mesecih (junij-julij) pa posut z cvetjem sploh prava paša za oči.Na osrednjem vrhu 1699m stoji velik kovinski križ in smerna plošča ki nakazuje smeri neba ter vrhove.
...grem proti osrednjemu vrhu...
...vrh...z smerno ploščo in križ....

Razgled res ni bil fenomenalen tako slabo pa spet ne da bi lahko bil razočaran ravno nasprotno.Lepo se je videl Šoštanj z Velenjem,Golte,Smrekovško hribovje,Peca le vrh so prekrivali oblaki,delno tudi Olševa,kar daleč v Avstrijo,Koroška je pa bila kot na dlani,Prevalje,Ravne,Kotlje kot da bi jih gledal na zemljevidu.Na vzhod do Pohorja,Kope pa do Paškega Kozjaka.

Vrnem se nazaj po isti poti kjer malo pred cerkvico zavijem desno na južno pobočje in si za skalo poiščem lep prostor za sedenje z lepim razgledom na Šaleško dolino.Kar dolg postanek z malico.
...razgled na Šoštanj(HDR)...
...Golte...(HDR)
...do Olševe...(HDR)
...Smrekovško hribovje...(HDR)
...cvetje...
...Prevalje in Ravne na Koroškem...(HDR)

...cerkev sv.Uršole...(HDR)

...proti Pohorju...(HDR)...pogled proti vrhu ob vrnitvi....(HDR)

Pride čas da se počasi odpravim nazaj v dolino še spotoma v planinski dom po žig za spomin na prehojeno pot.Počasi po isti poti nazaj na izhodišče kamor prispem okrog 15.30.

...in rožice ob poti....

....popoldan se je celo delno zjasnilo....

Odlično je bilo kljub temu pa če ni bilo silnih razgledov.

Pa še nekaj fotografij ob mojem obisku Uršlje gore pred dvema letoma(junij-2010) ko še nisem bil tako dejaven na blogu.

...v poletju je Uršlja gora čudovita....
...avtor Tone Toplak gleda proti vrhovom ki še jih bo(že je) osvojil...
...Raduha in ostali vrhovi Kamniško Savinjskih Alp v ozadju...
...Peca...
...Šaleška dolina...


...vrh in velik kovinski križ...

...cerkev sv.Uršole in planinski dom...

...notranjost cerkve sv.Uršole...
...pogled na Slovenj Gradec...
...Ivarčko jezero...
...jezero v ozadju Uršlja gora...
...Prežihov Voranc...
...z pogledom na Uršljo goro...

Video film -Žalostna Uršlja gora-1699m
V HD glej video v YouTube

Pa vsem varen in srečen korak v hribih-gorah.