torek, 25. februar 2014

Rančka 615m in Ljubična gora 533m

Rančka je malo poznana saj se o njej v spletu le malo najde prav tako tudi v strokovni pohodniški literaturi je le bežno omenjena.Je vrh z 615 m.n.v. in se nahaja zahodno od Boča nad zaselkom Pečica.Na vrh ne vodi nobena označena pohodniška pot.Gledal sem jo prejšnokrat med vzponom čez Mali Boč na Galke zgleda kar markantna.Zato se je znašla na mojem seznamu da jo obiščem.Od skupine vrhov ki obdajajo Boč jo loči dolina Bela po kateri teče regionalna cesta iz Poljčan v smeri Šmarje pri Jelšah.

....Rančka z poti čez Mali Boč na Galke...

Ljubična gora ki dosega višino 533 m.n.v. pa se nahaja jugo-vzhodno od zaselka Zbelovo nad dolino Dravinje.Vzhodno pod njenim vrhom stoji na višini 518m cerkev Svete Marije,mežnarsko poslopje in župnišče.Je podružnična cerkev iz 15.stoletja v poznejših letih večkrat predelana.V bližini cerkve se nahaja tudi vpisna skrinjica vendar ob mojem obisku ni bilo v njej ne vpisne knjige in ne žiga.

Oba vrhova nista pretirano daleč narazen zato sem oba cilja združil v eno turo.Kombinacija brezpotja in markirane poti.

Nedelja je in mesec februar.Pokrajina pustih barv,prvi znanilci pomladi pa že kukajo na plano.Do prave pomladi ni več daleč ali pač.
Začetek poti izberem Zgornje Poljčane (glej video-klik) že poznano saj se od tukaj večkrat povzpnem na Boč.Zavijem na Rimsko ulico kjer je tudi napis da tukaj poteka Jakobova pot.Po naselju med hišami me cesta dviguje vedno višje s tem pa se odpira lep razgled na kraj iz katerega v pogled izstopa cerkev Svetega Križa,na sever proti Sp.Poljčanam,proti obromkom Pohorja ki je bilo na sveže pobeljeno,na zahod proti Konjiški gori,pa tudi na Boč.Ob pogledu nanj se znova porodijo ideje za kak nov podvig.

....razgled z poti...

Zaselka je konec in s tem tudi "trdega" asfalta cesta preide v makadam ter zavije v gozd.Po nekaj minutah se znajdem na vrhu kamnoloma nad katerim poteka cesta.Visoka varnostna ograja mi preprečuje lepši razgled in vratolomen pogled v globino.Eksperimentiram z posnetki HDR in grem dalje,uživam.

....kamnolom-pogled od zgoraj...

....Rančka se pokaže...(HDR)

...z svojo markantnostjo privablja množice na svoj vrh....Boč-978m

Prvi vrh ki se zvrsti na tej turi je Strmec 448m z katerega stopim na cesto sredi gozda in naprej na naslednji vrh.

....Strmec 448m...

Vzpon mi malce otežujejo polomljene veje,podrta drevesa ki jih je uničil žled,pa saj gre.Kar hitro dosežem vrh ki nima imena,vsaj na karti nič ne piše ima višino 503m.Nadaljujem saj razgleda ni,logično zaradi gozda,je pa vrh.

....brez imena 503m...

Koraki me ponesejo  na poseko od koder je pa res lep razgled na zahod.Tokrat je segal vse do Kamniško Savinjskih Alp,gore obsijane z soncem zasnežene so se kar lesketale,lepo so se videli tudi ostali hribi z sveže pobeljenimi vrhovi .Spet pade nekaj slik še postojim v občudovanju razgleda in zavijem naprej.

....razgled vse do Kamniških Alp...

....pa tudi na Konjiško goro,Stenico in Pohorje....

...priročen zemljevid je vedno zraven na potepanjih po brezpotjih...

Naslednji je Zalonč-523m le nekaj korakov naprej.Sestopim,grem rahlo levo po gozdni vlaki,nekaj telovadbe čez in pod podrtimi drevesi.Na nekakšnem sedelcu pa se zaženem na strmo vlako proti vrhu Rančke.

....Zalonč 523m...

....podrta drevesa...na nekaterih območjih več drugje manj,predvsem severna pobočja nekatera so zelo razdejana....

Proti vrhu ni toliko poškodovanega drevja zato hitro tečejo koraki.Malo pod vrhom pa je čisto drugače,ogromno polomljenega vejevja.Prebijem se in že sem na ovršnem delu gore.

....proti vrhu Rančke....začel je pihati kar močan severnik....

....vrh-615m...

Tudi tukaj ni razgleda ampak vseeno je čar se povzpeti na vrh.Kmalu sestopim do sedelca,tokrat pa ravno se zaženem v strmino,spet vrh ki mu niso "še" dali imena,meri 543m,označuje pa ga kamen.

....neimenovan 543m...

....v daljavi se že kaže Ljubična gora...na levi pa Nunska gora....

Grem naprej v smeri zahoda,odpre se mi pogled proti naslednjemu cilju .Čaka me skalna strmina po kateri se moram spustiti nižje.Veter je začel pihati še močneje pa tudi dež je rosil,saj nisem iz sladkorja zato nadaljujem kot je bilo načrtovano.

Previdno se spuščam nižje po skalah poraslimi z mahom.Iz gozda stopim na travnik tukaj je konec moje brezpotne avanture.V bližini je križišče markiranih poti še prej pa spet nekaj posnetkov.

....spust po skalnem terenu nižje...veliko bolj hudo v resnici kot zgleda na sliki...

...Ljubična gora....

....Jakobova pot...

....še 15 minut...do sem se pride tudi iz Zg.Poljčan po markirani poti....o tem pa morda kdaj drugič...

Torej še 15 minut tako piše na tabli.Še dobro da gre pot malo v za veterje saj je severni veter pošteno bril da me je kar zeblo v roke.
Od začetka pa do sedaj še nisem srečal nikogar in kar paše mi tako.Lepo urejena okolica cerkve,pa tudi informativne table so kjer je predstavljena zgodovina cerkve in zgodbe povezane z njo.

....

....cerkev Svete Marije na Ljubični gori...

....

....in ostala poslopja....

....na vrh gore...

Odpravim se proti vrhu gore levo od cerkve kot me usmeri tabla.Po krajšem vzponu sem že na ovršnem delu saj tudi višinska razlika ni velika.Vrh označuje kup kamenja le nekaj metrov naprej pa stoji orjaška telekomunikacijska antena.Nekaj razgleda se da tukaj ozreti med drevesi in skozi krošnje predvsem proti severu.

....najvišja točka Ljubična gora 533m....

Kmalu zapustim vrh in se vrnem do cerkve kjer sledi daljši postanek za okrepčilo.

Odpravim se nazaj do križišča poti kjer grem po markirani poti v smer Poljčane (1ura,30 min).Pot me vodi skozi gozd večinoma po cesti in vlaki.

....markirano...le pogostejše bi lahko bile...

Precej blatno je pa tudi markacije bi lahko bile bolj pogosto predvsem na delih kjer so stranski odcepi.V zadnjem delu se celo malo izognem stran poti saj je preveč blatna.V naselju Ljubično stopim na asfaltno cesto po kateri se spustim v dolino reke Dravinje.

....med potjo...avtoportret...

Zavijem desno in v smer izhodišča v Zg.Poljčane.Začelo je prav deževati,a kaj to,vseeno je bilo super.

....Boč se je skril v oblake...

....3D izris prehojene poti na podlagi GPS podatkov....

GPS sled prehojene poti(klik za ogled)


Video film-utrinki z poti
Pa vsem varen korak v hribih-gorah.