sobota, 10. avgust 2013

Ko sem šel na Triglav

Pa naj bo takšen naslov,težko ga je bilo izbrati da se ne ponavlja.
Med hribolazci in planinci zelo zaželjen  vrh.Viden skoraj z vseh koncev Slovenije če se povzpnež na večji hrib in vremenske razmere to omogočajo.

Prvi del mojega dopusta se je iztekal napoved lepega vremena zato se kar odločim.Napovedan je kar vroč dan zato odrinem od doma že zgodaj ponoči.Do Julijskih Alp je daleč,ponoči pa se je prijetno voziti saj ni gneče na cestah.

Pot po kateri sem šel je opisana podrobno na hribi net(klik).

Ura je 3.zjutraj,luna sveti v družbi zvezd posejanih čez nebo.Vrhovi nad dolino so skoraj vidni kot podnevi,čarobno in drugačno.
Oprtam si nahrbtnik,čelko na glavo ki skoraj ni bila potrebna pri hoji po cesti saj je do temnega gozda bilo še kar nekaj hoje.
Pot mi je že poznana zato ni pomislekov kako in kaj.Božansko,tiho,čisto sam pod mogočnimi vrhovi ki so kot sence štrleli v nebo nad Krmo.

Gozda je bilo "hitro" konec in teme ki ni bila tako temna.Spet mi luna osvetljuje pot.Prelivanje barv v jutranji zarji me ujame v Zgornji Krmi.Svetilka ni več potrebna.Jutranji hlad je prijeten kar pa še začini rahla sapica vetriča ki občasno potegne.

Za kratek čas pot postane strma ko grem čez Kurico do Planike pa je še daleč.Tu me ujamejo prvi sončni žarki tega dne.Čudovit prizor teh nekaj minut ko se gore odenejo v rdeče-oranžno barvo.

...ko se dela nov dan...(za ogled večje klik na sliko)....

....barvito...

....Triglav...."čaka"....







Po občudovanju tega lepega prizora se usmerim na pot proti Planiki.Čudoviti razgledi se ponujajo sami od sebe,preko Mišeljevega vrha vse do Bohinjskih gora.

...proti Konjskemu sedlu...

...razgledi z poti...

Rahlega koraka po dobro uhojeni poti vedno višje,pogledi uhajajo proti Triglavu.Sonce se je premaknilo s horizonta na nebo,ura se približuje sedmi ko se znajdem pred planinskim domom Planika.Telo potrebno počitka prav tako okrepčila zato poiščem prosto klopco.Pred kočo je prav živ žav saj je pohodnikov kar nekaj.

...kmalu Planika...

....razgled vse do Bohinjskih gora...

Odrinit je treba naprej proti vrhu zadanemu cilju.Se pripravim,rokavice za boljši oprijem železja je veliko proti vrhu,pospravim pohodne palice,čelado na glavo in grem.

....na Triglav...

Pretirane gneče ni bilo tako da se kar tekoče vzpenjam proti vrhu Očaka le ustavljam se za trenutke za fotografiranje razgledov in občudovanje le teh.

....veliko razgleda ki seže zelo daleč...

...na vrhove ki se dvigajo nad Krmo...

...pogled na Kredarico v ozadju Rjavina...

....Bohinjske gore...



....proti vrhu...

....razgled do avstrijskih vrhov...




Ko stopim na vrh poiščem prosto skalco za sesdenje,izbire ni veliko.Uživam v zadovoljstvu da sem že četrtič(4) na Triglavu.

....tokrat so bili razgledi zelo lepi...













Čas hitro teče in nič ne reče,ura je hitro naokrog treba je sestopiti,opravim še fotografiranje in žig ki je že malce nejasen-dotrajan.

Sestopim v smeri vzpona ravno tako počasi v uživanju razgledov da vse traja dlje.

...pogled nazaj na vrh...



....oblaki že rastejo...

V daljavi nad Kanjavcem je oblak vse večji.Po sestopu ki je trajal malce dlje sem že pri koči Planika.Spet sledi okrepčilo.Tisti oblak ki je bil prej bel je sedaj potemnel iz njega pa so začele na trenutke švigati ognjene kače z glasnim gromom.

...planinski dom Planika pod Triglavom...

....ob poti....

....panorama Triglava....

Ni se približeval neslo ga je proti severu.Za trenutek se umaknem v kočo,veliko pa jih je ostalo zunaj.Razmišljam o vrnitvi na izhodišče.Vreme se je razvijalo v pozitivno smer tako da se odločim za vrnitev na izhodišče v dolino Krma.

Super dan,idealen za obisk Očaka(rana ura zlata ura) ki bo ostal v lepem spominu.

Glej še:

Vzpon na Triglav 2011(klik)

Vzpon na Triglav 2012(klik)

Na Triglav za okroglo obletnico

GPS-sled poti


Glej video vzpon na Očaka-delčki snemani z naglavno kamero




VIDEO-daljša verzija z lepimi razgledi in utrinki z poti




Pa vsem varen korak v hribih-gorah.