ponedeljek, 17. marec 2014

Vurmat (Kozjak)-Špičasti kogel-780m in Grilov vrh-826m

Kozjak je veliko pogorje in se razprostira severno od Drave med Mariborom in Dravogradom.Del tega pogorja je Vurmat in se razteza od doline reke Drave proti severu do Ostrega vrha-903m(Sv Duh) kjer je državna meja z Avstrijo.
Na območju se nahaja več manj znanih vrhov kot so Špičasti kogel-780m,Grilov vrh-826m,Viltuš-823m,Ropičev hrib-870m,že omenjeni Ostri vrh in nekaj neimenovanih vrhov.

Celotno pogorje je poraščeno z gozdovi,v nižjih legah je sestava mešana,višje pa pretežno prevladujejo iglasti gozdovi.Zato večina vrhov ne nudi razgleda,se pa najde in sega ob lepi vidljivosti zelo daleč.

Na omenjenem območju je tudi nekaj označenih pohodniških poti npr.skozi Šturmov jarek(klik) pa iz smeri Ožbalta bi se še našla katera.

Velikokrat se vozim ob reki Dravi proti Dravogradu službeno pa tudi v prostem času.Ti hribi ki se tako strmo dvigajo nad reko me znova in znova fascinirajo in mikajo mojo pustolovsko dušo po "raziskovanju" malo manj znanih krajev.

Pripravim si načrt poti tako da je nared.Prišel je konec tedna odločim se za soboto,nedelja pa je pri meni ponavadi namenjena regeneraciji ki pa zadnje čase kot sem opazil sploh ni več potrebna.

Zapeljem se do cestarske bajte ki se nahaja malo naprej od Šturmovega jarka v smeri Ožbalt.Le še malo naprej od "bajte" je manjši prostor kjer parkiram (pozor- izvoz je malce neroden nepregleden).

...Vurmat....z ceste Maribor-Dravograd (klik za ogled večje slike)...

Tukaj se začne Grilov graben.Zaženem se v strmino najprej po gozdni vlaki višje pa kar naravnost v pobočje.Glej video(klik za ogled) ki zelo nazorno prikazuje to avanturo.

....Grilov graben-začetek...

....cvetje ob poti...

...

Strmo je zelo zato tudi zahtevno do zdrsa ne sme priti saj se ne bi hitro ustavil.Zato ni primerno da se neizkušeni-običajni pohodniki podajajo v takšna področja.Nekaj je podrtega in polomljenega drevja ki se mu izogibam.Napredujem zelo počasi,višina pa hitro raste.

....polomljena drevesa...

....zelo strmo...

....pogled na prehojeno smer...

Skrenem malce v levo od začrtane smeri saj se mi tako zdi lažje.Dosežem nekakšen greben.Kjer postane le malo lažje.Čez skale in že stojim na gozdni cesti.

...na grebenu...

Nadaljevanje je skoraj nemogoče saj je zaradi vrezane ceste pobočje postavljeno čisto navpično.Zato grem nekaj korakov v levo in poiščem primerno mesto kjer se povzpnem nad cesto.Spet na grebenu ki je precej skalnat.Po nekaj minutah sem na vrhu Špičastega kogla 780 metrov visoko.

....spet na greben...

....Špičasti kogel-780m-vrh...

Vrh ne nudi razkošnega razgleda,stopim malo v levo kjer je manjša čistina tu se ponudi nekaj razgleda skozi gozd pa tudi primeren prostor za počitek.Prijetno toplo je,drugače pa delno oblačno,ampak je lepo.

Nadaljujem po grebenu v smer sever ob poti se mi razkrije še lepši razgled v dolino Drave na HE Ožbalt in kraj z istim imenom.Dosežem zelo gosto poraščeno območje kateremu se umaknem v desno nižje pa se spustim na gozdno cesto.Po tej nadaljujem se povzpnem na neimenovan vrh 763m potem pa še višje skozi smrekov gozd na Grilov vrh-826m.

...razgled z grebena...

....HE Ožbalt in višje kraj z istim imenom...

....skozi temen smrekov gozd...

....na Grilov vrh-826m...

Iz gozda stopim na travnik ob robu gozda grem do manjše hišice kjer je bazna postaja mobilne telefonije pod Grilovo kmetijo in tudi vpisna knjiga PD Ožbalt.
Lep razgled se ponuja v dolino,v daljave vse do Pece,Uršlje gore,Kope in celo do najvišjih vrhov Kamniških Alp.Le vidljivost je bila bolj slaba.

....spet lep razgled nad dolino...

....

....tudi v daljave vse do Pece....

Stopim na asfaltno cesto po kateri grem mimo kmetij vse višje.Ravno tako se kažejo lepi razgledi.Lepo je.

....

....čez celoten Kozjak vse do Košenjaka...

Ob božjem znamenju zavijem na stransko cesto,višje ko le ta zavije v desno skrenem navzgor po gozdni vlaki.Grem proti najvišji točki tega območja.Vrh je brez imena.Poiščem koto ki označuje uradno najvišjo točko 914m.Najdem jo točno tako kot je na karti kjer se križajo gozdne vlake.

....tako kot na karti...

....914m...

....avtoportret....

Spust v smer jug po gozdni cesti do ovinka kjer pa skrenem na gozdno vlako po kateri se spuščam vse nižje.Spodaj zavijem v levo in čez nekaj časa v desno prečim levi pritok potoka Gobinjek.Mimo domačije Gosak po cesti.Tukaj pa sem malce zakvačkal,moral bi se spustiti levo pod domačijo do struge potoka.

....po gozdnih vlakah vse nižje...

....spet pogled v dolino...

....Šturmov nos...

Nič nadaljujem še nekaj časa po cesti kjer predvidevam da bo lažje skrenem z ceste na pobočje.Spuščam se nižje,zelo zahtevno je,hudimano strmo in do zdrsa ne sme priti.

....spet zelo strmo se spuščam....

Prvič na tej turi pogledam na GPS kje se nahajam.Aplikacija kaže da sem dobrih 150 m nad gozdno vlako-cesto.Še se spuščam te vlake ali ceste pa ni videti.Pomagam si z mladim drevjem še dobro da je tako gosto poraslo.
Vse nižje sem,tu je pravo razdejanje od žleda.cela drevesa ležijo po pobočju navzdol.Nižje se celo pomagam z enim od teh da mi nudi oporo pri spustu.Adrenalinsko je čeravno se ne zdi.
Potok je vse glasnejši.Te ceste pa ni videti nikjer.Le kam grem jaz.V nekakšno grapo obdano z strmimi stenami se mi plete v glavi.Kaj bom če ni izhoda?No ura je komaj 14.popoldan do teme je še daleč.Situacijo bom že nekako rešil če bo nastopila težava.

Stopim v dno dolinice-grape ki jo je izdolbel potok Gobinjek.Strme stene se dvigajo okoli mene,neprehodne,težko bi jih bilo tudi preplezati saj je skala slaba.

Se prebijam čez podrta drevesa in veje ki so padle v potok.Ugotovim da je tu le cesta ali gozdna vlaka ampak opuščena že kar premnogo let.

....razdejanje ob potoku....

.....

....potok Gobinjek...

Fantastično je lepo,odmaknjeno,malo kdo zaide v to grapo če sploh.Vedno nižje se spuščam ob strugi,še sreča da je pretok manjši,večkrat ga prečim.Glasno šumenje,prelivanje čez kaskade,manjši slapovi,lepo za občudovanje.

....manjši slapovi na potoku Gobinjek...

Spet je pred mano izziv,prečenje potoka kjer brežina strme skale,mostič ki je bil pa ga že skoraj ni več,le prepereli tramovi so.Improviziram,prečim potok ob pogledu nazaj pa lep občutek da mi je bilo dano občudovati tak neokrnjen svet.

....včasih je bil mostič....

....pogled z druge strani...

Spustim se do cestarske bajte skozi goščavo.Stopim na plano,čez velik prostor ki služi za spravilo hlodovine.Povzpnem se po cesti višje in spust do izhodišča kjer me je čakal avtomobil.


....3D izris prehojene poti na podlagi zbranih GPS podatkov...

Super je bilo.
OPOZORILO:Pot oziroma smer ni primerna ponovitve za neizkušene pohodnike saj je ponekod zaradi zelo strmega pobočja velika nevarnost zdrsa!

Video
Pa vsem varen korak v hribih in gorah.