nedelja, 23. marec 2014

Fram-Mariborska koča-razgledni stolp

Lep dan se obeta zato si vzamem dopust(še star lanski) itak mi ga vse ne uspe izkoristit zato so pa bolj sobote in nedelje namenjene pohodništvu.

Zaželel sem si prehoditi pot iz kraja Fram do Mariborske koče-1068m z podaljškom do razglednega stolpa na Cigelnici-1147m.Pot je opisana v planinskem vodniku:"Po gorah severovzhodne Slovenije" stran 204,pot štev.1811.Jugova pot.

Parkiram v bližini cerkve in osnovne šole.Po ulici v desno do mosta čez Framski potok in v levo.Pot v začetku precej časa poteka po asfaltni cesti.Ko pa se začne strmo vzpenjati zavije v gozd,pot je odlično markirana-označena.

....smerokaz ob poti...

....na začetku poti...

....v središču kraja...

.....

....pot je odlično označena...za njo skrbi PD Fram...

Po nekaj minutni hoji stopim iz gozda na travnik ob njivi.Vzpenjam se,pokažejo se lepi razgledi naokoli.V bližini hiše stopim spet na asfaltno cesto,sem v naselju Ranče.
Spet me čaka nekaj minutna hoja po cesti ko višje kjer se pokažejo še lepši razgledi zopet stopim v gozd.

....pot postane razgledna...

....v naselju Ranče...

....do mojega cilja je še daleč...

....pokaže se pogled na Maribor...

Tudi ta odsek poti je kratek ko stopim na plano je pred mano križišče kjer se priključi pot iz Slivnice(klik glej opis).

....na tem mestu se poti združita...

Naprej pa po že znani varianti mimo vasi Rute čez Plahutnikov vrh.Nekaj krat čez magistralno cesto ki vodi na Mariborsko Pohorje,mimo bolnice za pljučne bolezni.

...po poti na cilj....

....vedno višje zato tudi razgledi vse lepši...

....

....čez Plahutnikov vrh...

....pogled nazaj...

....tudi Boč in Donačka gora se pokažeta...

....Dravsko polje...

....panorama razgleda...

Stopim iz gozda na jaso kjer se že pokaže pogled na Mariborsko kočo.Višje stopim na cesto sredi apartmajskega naselja,zavijem desno in nato naravnost kot me usmeri markacija,grem na razgledni stolp.Drugače bi na tem mestu zavil v levo če bi šel na kočo.

....pokaže se pogled na Mariborsko kočo...

...sneg je že zdavnaj odšel...na plano so prikukali znanilci pomladi...

....znamenje ob poti...

....vse do Rogle...

Tu pa se občasno pojavi še nekaj snega na poti.Po nekaj minutah stopim na ovršni del,sedaj pa desno,po parih korakih se znajdem pred razglednim stolpom.

....cilj je dosežen...po 3 urah pohoda in nekaj več kot 10 km prehojene poti...

Sledi postanek za okrepčilo in razgledi z stolpa,ki pa so bili veličastni in užitka polni.Čisto sam saj ni bilo nikogar,brez sapice vetra zato se na vrhu zadržim kar precej dolgo.

....avtoportret...

....razgled...

....

....v daljave...

....veliko hribov je še za prehoditi...

....daleč so Kope...

....skozi objektiv pa tako blizu...

Sestopim z stolpa,vrnem se po isti poti do križišča kjer zavijem v smer Mariborske koče kjer se ustavim na pijači,žig za spomin,vpis v knjigo.

Počasi se vrnem na izhodišče v Fram kamor prispem pozno popoldan.Lepa kombinacija za celodnevni pohod,uživanje v naravi,mir,saj kot zgleda pot ni tako obljudena in spoznavanje novih krajev.

GPS sled prehojene poti na pešpoti.si(klik)

Glej tudi:Slivnica-Mariborska koča(klik)


Krajši video film o prehojeni poti




Pa vsem varen korak v hribih-gorah.