nedelja, 22. junij 2014

Rdeči breg-Hlebov vrh 913m

Se razteza med sotesko Radoljne na vzhodu na severu ga omejuje reka Drava,na zahodu pa potok Velka.Od glavnega pohorskega masiva ga loči Ribniško-Lovrensško podolje.Ime ima po rdečih skrilavcih.Najvišja točka je Hlebov vrh-913m,pod katerim se nahaja znana izletniška točka sv Ignacij.
Najlepše razglede ponuja okolica Glančnikove domačije 877m sedaj lovska koča.V njeni bližini je tudi nasad različnih drevesnih vrst z vsega sveta.Tretji vrh ki je privlačen za planince pa je Prevljev vrh 795m na vzhodu kjer se ponujajo zelo lepi razgledi.

...cerkev v centru kraja Lovrenc na Pohorju...(za ogled večje klik na sliko)...

Začetek poti v središču Lovrenca na Pohorju kjer se najde veliko mest za parkiranje prevoznega sredstva saj je kraj zelo urejen in daje občutek prijaznosti.

Varianta poti je podrobno opisana v planinskem vodniku "Po gorah severovzhodne Slovenije",stran 234,pot štev.1912.

Pri križni cerkvi na Spodnjem trgu ga mahnem v levo in mimo šole do križišča kjer zavijem v levo.Na pot sem se odpravil brez velikih predpriprav zato je bilo še toliko bolj zanimivo.V Lovrencu pa sem bil že prejšnjo krat ob obisku Lovrenških jezer(klik) pa še več poti se ponuja.

...smerne table na začetku poti....

Pot se spušča in to za kar precej višinskih metrov do potoka Slepnica.Tu je treba zaviti spet levo in nekaj časa ob potoku po cesti navzgor do križišča kjer je razpotje z smernimi tablami.Zavijem na desno,pot preide na makadam,čez nekaj korakov pa zavije na srednjo pot in navzgor.

...navzgor...

Začnejo se kazati razgledi.Dvigujem se vedno višje,hodim mimo kmetij,skozi gozd,čez pašnike ob tem pa lepi razgledi na osrednji pohorski greben,pokaže se tudi Peca tam daleč na severu-zahodu.

...prvi lep razgled na poti...

...Lovrenc je že daleč za mano...

....tam daleč se pokaže Peca-2125m...

....in spet razgled...

...na kraj Ribnica na Pohorju...

....ob poti...

...najprej grem v smer Sv Ignacij...

....razgled pod kmetijo Hudej...

Pri kmetiji Hudej je razpotje kjer se ponudi izbira.V levo Sv Ignacij v desno pa Glančnik-lovska koča.Izberem prvo varianto,ob poti so tematske točke.Pot se položi in je kar prijetno hoditi čez širne travnike,petje čričkov,ogromno metuljev in travniškega cvetja ter razgledi kaj bi še človek hotel ob tem.

....razpotje in izbira poti...

...tematske točke ob poti...

....

....cvetje ob poti....

....

....mimo kmetij čez travnike...

....studenec...

....orjaška lipa ob domačiji....

Po nekaj korakih sem pri cerkvici Sv Ignacij.Čas je opravil svoje in res je potrebna obnove.Tu je tudi konec poti iz smeri Lovrenc,do sem pa vodi tudi pot iz Podvelke.Lahko pa nadaljujemo po Koroški planinski poti v smeri planinski dom Pesnik.

...Sv Ignacij 890m....

....

.....

.....

.....

....konec poti iz Lovrenške smeri...

Sledi postanek in okrepčilo.Od tu nadaljujem na Hlebov vrh 913m do njegove najvišje točke ki jo hitro dosežem.Slabše vidna potka vodi kar preko vrha,iz gozda se spustim proti jugu.Stopim na travnik nad kmetijo Hleb in na cesto.

....Hlebov vrh 913m...

....bloger avtoportret....kar iz roke...

Rahlih korakov nazaj do križišča pri Hudeju.Grem v smer lovske koče.Pot se vije po makadamski cesti in v dobrih 20 minutah sem pri koči.Sledi postanek ob prijetnem ptičjem petju (glej video)saj je vreme tudi krasno.Ogledam si še okolico,saj je tu zasajenih veliko različnih vrst dreves.

....stopim iz gozda nad kmetijo Hleb...

....učna pot...

...v bližini lovske koče...

....Glančnik-lovska koča-877m...

...lovska koča...

....in okolica...

.....

....srček...

...lepo...

Table pri koči mi dajo vedeti da lahko zavijem rahlo navzdol in pot me bo pripeljala na smer vzpona.Ponudi se lepa krožna varianta.

...spet izbira...za lepo krožno varianto...

Res po cca 20 minutah se poti združita.Nadaljujem po isti poti proti izhodišču kjer sem zjutraj začel.

...Rdeča kamnina po kateri ima hrib ime...

....Janežev vrh...morda naslednjič...ali...le kdo bi vedel

...in spet razgled...ob vrnitvi...

...še veliko korakov bo do izhodišča....a kaj je to...

GPS sled prehojene poti-Lovrenc na Pohorju-Sv Ignacij-Glančnik lovska koča(klik)


Video film o prehojeni poti
Zelo zanimiva pot ki ponudi veliko zanimivega od tematskih točk,sakralnih objektov do lepih razgledov ki se kažejo skoraj celo pot.