nedelja, 26. junij 2011

Okrešelj-Velika Koroška Baba-2127m

Dvoglava Velika Baba je najvišja točka v mejnem grebenu,ki poteka od Jezerskega sedla,2034m,proti severu.V Ravensko in v Belsko Kočno pada s strmimi stenami.V resnici je težko dostopna in je prvi obisk doživela šele leta 1896.
Na vrh sta speljani dve zahtevni markirani poti.
Ko sem brskal po internetu in videl fotografijo sem si rekel "hočem stati na vrhu te gore",pa tudi zelo zanimiva tura bo.
Prost dan in lepo vreme ravno prava kombinacija za uresničitev tega plana.Zapeljem se v Logarsko dolino parkiram na parkirišču pri slapu Rinka.Se povzpnem skozi sotesko mimo izvira Savinje na Okrešelj,kjer me čaka čudovit jutranji pogled na Rinke,vroče je in nebo je brez oblačka.
Izvir Savinje
Okrešelj-pogled na Rinke
....gorsko cvetje ob poti....
Nadaljujem v smeri Savinjskega sedla,kjer je(nekdanja)meja med Slovenijo in Avstrijo.Prečim nekaj snežišč ni nevarnosti saj je sneg južen se kar malo vdira.Čudoviti razgledi in prizori-motivi med potjo,ki se jih kar ne morem nagledat in fotografirat.
...severne stene Rink....
....bivak pod Savinjskim sedlom....
....umetnost narave....
....Savinjsko sedlo...meja....
Do Savinjskega sedla se je pot kar vlekla(to se mi vedno zdi)ne nebo se pripodi visoka koprenasta oblačnost,ki je kasneje izginila.
S sedla se mi odpre čudovit pogled na severno steno Skute,Dolgega hrbta,Kočno....na drugo stran pa na Julijske alpe in Triglav.
....tista na desni je moj cilj....
Belska Kočna-Avstrija
Rinke-severna stran
Po krajšem postanku-malica,nadaljujem v smeri Ledin(Vodin).Skrbi me spust po melišču pod Ledinskim vrhom,kaj če je full zasneženo,sneg trd,v senci,....?,bom pač šel samo na Ledinski vrh,ki je lažje dosegljiv.
Julijske alpe-Triglav-pogled s Jezerskega sedla(2034m)
Kasneje se izkaže,da je situacija dokaj dobra,sicer vseeno zahteven spust(nevarnost zdrsa)zelo strmo,potko je odnesel sneg-nalivi,zato improviziram dokler ne pridem nekoliko nižje kjer je lepo vidna(uhojena) izognem se se snežišču,ki ga v spodnjem delu moram prečiti.Se poigram s snegom saj je zabavno sredi poletja delat snežne kepe.
....smer Babe....začetek zahtevnega dela poti....
....že nekoliko nižje....
....delo narave....
....gorska lepotica....
Prelep pogled na na moj cilj-goro Velika Koroška Baba-2127m meni osebno zelo lepa gora(po obliki)med najlepšimi v Kamniških alpah.
Velika Koroška Baba-2127m(za ogled večje klikni na fotko)
Začne se zopet zahteven del poti to je vzpon na sam vrh,kar nekaj zelo izpostavljenih mest s globokimi prepadi,ne vajenim odsvetujem.
...na vrhu...razgled.....
...pa še jaz...čas za fotošuting je tud bil....
del Dolgega hrbta,Grintovec,Kočna
Rinke,Skuta,Dolgi hrbet
pogled proti Kamniškemu sedlu,Planjavi,Ojstrica
Na vrhu se zadržim kakšno uro,oblaki se kuhajo,sestopim in vrnitev na izhodiščno točko.
Oblaki se podijo čez Kamniško sedlo,Rinke,postajajo temni....opa Tone pospeši korak.Splaniram v glavi....najprej do bivaka na Savinjskem sedlu,če bo nevihta-ploha bom tam v zavetju počakal....nič ni,nadaljujem proti Okrešlju kjer se 15min(še)pred domom ustavim saj ni bilo nevihte.Na eni sonček na drugi strani pa so se podili temni oblaki.
Oblaki čez Kamniško sedlo
Oblaki na Rinkah....
Zahoče se mi kave,zgodaj vstal zato si jo privoščim v domu na Okrešlju.S spustom po soteski mimo slapa zaključim ta zelo,zelo,zelo lep pohod.
Logarska dolina,pogled na Krofičko,Ojstrico,Rjavički vrh s poti na Okrešelj

Vsem ljubiteljem gora in izkušenim pohodnikom,Priporočam!
Oglej si še video pohoda(tudi v HD-na You Tube)

Pa vsem varen korak v gorah.