sreda, 7. avgust 2019

Rezervna tura Hudičev graben Tolsti vrh Grmada

Dopust in ker sem zagrizen pohodnik me vleče v hribe.Glede na vremensko napoved se odločim da bom opravil eno krajšo turo v gorah tako da sem pred popoldanskimi nevihtami že v dolini na izhodišču.Izberem Krofičko na katero je dobre 3 ure in pol hoje to mi lih zadostuje.Odrinem v Logarsko dolino kjer sem že ob 5 uri.Rana ura zlata ura.Tema še je se pripravim nebo pa delno so se med oblaki videle zvezde.

Začnem obirati korake proti Klemenči jami v gozdu si pot osvetljujem z svetilko.Pridem višje iz gozda in se uzrem na pogled kjer se pokažejo Rinke uzrem temne oblake na nebu ki se pomikajo iz smeri Avstrije.Nekako pri sebi sklenem da še nadaljujem.Višje pri Klemenči jami spet in ni spremembe preverim na telefonu seveda padavine se bližajo.Pa verjetno ne bo nič si mislim.

Grem naprej v smer Krofička in Strelovec pot me spet vodi v gozd višje od najdebelejšega macesna pa začne rahlo rositi dež.Hm kaj pa zdaj v takem pa res ne morem na dva tisoč metrov.Pade odločitev da turo prekinem in obrnem nazaj na izhodišče v Logarsko dolino.Gore vedno počakajo na naslednjo turo ob priliki.

Ko se vozim nazaj in sem že v Ljubnem ob Savinji pa se je nebo začelo jasniti to noro vreme.


....temni oblaki....kasneje je začel rahlo rositi dež.....


....cilj je bila bolj kratka tura Krofička....vendar v dežju ne....


......le še dobra ura in pol je bilo do vrha.....

Vedno imam rezervo v glavi zato se odločim da grem na Celjsko Grmado in to skozi Hudičev graben da ne bom kar vstran vrgel lepega dne pa še dopust je.

Parkiram na odlično urejenem Pečovnikovem parkirišču ob Savinji v kraju Zagrad.Dan se je naredil lep in kar začnem obirati korake najprej po cesti skozi naselje do naselja Zvodno kjer se začne pot v Hudičev graben.Malo bi bilo potrebno urediti markacije na začetku poti v gozdu kar malo zgrešil a hitro ugotovil da ni prav.Skozi graben je pot označena kot zelo zahtevna in tudi je.Ni primerno za male otroke saj so jeklenice in skobe narejene za odrasle glede na razmerje višine.Precej spolzko in mokro zato je potrebno biti previden.Meni je bilo zelo všeč v prijetnem hladu skozi sotesko višje pa je postalo vroče in soparno saj je višina komaj cca 600m.

Odločim se da obiščem Tolsti vrh ki je v tem območju najvišji Grmada pa bo v drugi polovici ture.Mimo Celjske koče do markirane poti na Tolsti vrh kjer učna pot in gozdni horoskop.

Na Tolstem vrhu fotografiranje in  žig spet spust do Celjske koče po isti poti in na Grmado.Ljudi je bilo veliko saj so dopusti in počitnice.Do Grmade je še kar dolga pot vzpon in spet spust potem je šele vrh na katerem je visok kovinski križ in zvonček.

Na vrhu sem sam razgled je lep na Celje Kamniške Alpe kjer so se že kopičili oblaki na južno stran se vidi Tolsti vrh posavsko hribovje kjer je najvišji Kum.

Okrebčilo, fotografiranje žig in sestop po drugi poti nazaj na izhodišče tako da je bila lepa krožna tura.Vreme je ostalo odlično a zelo vroče.


....Grmada pri Celju....


...opravljena krožna tura....


......po cesti do naselja Zvodno....


...kjer se začne pot skozi Hudičev graben....


...zelo zahtevna pot skozi graben...


....zelo zahtevno....


....pogled nazaj....


...majavo in spolzko....


....utrinek....


....graben....


....Celjska koča....


...Tolsti vrh....


...pogled na Celjsko kočo in Grmada desno....


...Pečovniška koča na Grmadi....


....Grmada do vrha je še daleč....


....Grmada vrh....


...razgled na Celje....


...zadaj v daljavi Kamniške Alpe.....


....Mrzlica....Čemšeniška planina....


...posavsko hribovje in Kum....


.....Tolsti vrh....


....ob sestopu na izhodišče....Celjski grad....


Video opravljene poti.



Pa vsem varen korak v hribih in gorah.