torek, 20. avgust 2019

Rinke in Turska gora v čudovitem vremenu

Vreme nam pohodnikom kroji kdaj se odpraviti v gore ali hribe.Pri meni je pa ponavadi da izberem tudi napačen dan pa vendar bolj poredko.Tokrat pa je odločitev bila prava vreme res ki si ga lahko samo v sanjah prikličeš.

Med vožnjo na izhodišče sem kolebal med dvema variantama Kalški greben z izhodiščem Planina jezerca preko Vrha Korena ali vse Rinke in Turska gora.No odločitev je padla izberem slednjo varianto.Lansko leto jih nisem obiskal zato me je že nekako bolj mikalo.

Začnem že ob 5.uri še v temi se odpravim direkt iz dna doline iz Kamniške Bistrice po pohodniški poti ki je res kar zanimivo speljana in ne zahteva pretiranega napora tako da sem bil že prijetno ogret do Žagane peči.

V Konec in čez Žmavcarje do bivaka pod Skuto.Vreme resnično kot se reče za bogove nebo brez oblačka in rahel veter.Pretirano se nisem gnal tako da sem bil v okvirnih časih ki so predvideni za določeni del poti.

Najprej na Kranjsko Rinko kjer ni bilo praktično nobenega pohodnika nekaj jih je šlo na Skuto pa čeravno je pot zaprta.Ropotalo je ker je padalo kamenje pa k sreči se ni nič zgodilo.Seveda pritegne pozornost tako hrumenje in vidiš tek dveh pohodnikov pod Skuto ki bežita vstran.

Razgledi fantastični v daljave celo avstrijske gore so se lepo videle ostale naše pa itak na dlani.Po krajšem postanku sestop in vzpon na Koroško Rinko ali Križ na vrhu pa nas je bilo kar nekaj.Spet krajši postanek in sestop ter krajši vzpon na Štajersko Rinko.Enaki ritual postanek žig fotografiranje občudovanje razgleda.

Sestop in prečenje Male Rinke spust na Male pode kjer stoji smerna tabla ki pravi da je na Tursko goro še 30 min.Malo bolj hitro stopim in v 20 min. na vrhu kjer sem res sam in se zadržim kar skoraj celo uro.Iz doline se začnejo vleči meglice jah dan se nagiba v pozno popoldan.Počasi bo treba nazaj.

Po isti poti nazaj do bivaka pod Skuto kjer sem že v megli z krajšo vidljivostjo kar je res lep nazoren primer kako hitro se vreme lahko v gorah spremeni in to v 45 minutah.

Sledi še samo sestop čez Žmavcarje po sitenem melišču v dolino na izhodišče kamor pridem okrog 17 .ure po 12 urah pohoda in spet preživet en čudovit dan v gorah.


....opravljena pot....začetek v Kam.Bistrici-Žmacarji-bivak pod Skuto-Kranjska Rinka-Koroška Rinka-Štajerska Rinka-Turska gora.....


....začetek dneva.....


....bivak pod Skuto.....ki se mu že pozna da gosti veliko pohodnikov....


....pogled ki ga zelo rad vidim....Skuta in Kranjska Rinka....


.........na Malih podih.....


....drugače bi pa bil tam preko.....Kalški greben.....mogoče pa še bo letos....


....ta bo pa na koncu ture......Turska gora....


....pot na Skuto zaprta....torej vsaj letos ne oziroma iz te smeri.....


....najprej na Kranjsko Rinko....


....pogled v Logarsko dolino....


....na Kranjski Rinki....


....in fantastičen razgled....


....z pogledom v Avstrijo....


....na hribe daleč na vzhod.....


....naslednji cilj Koroška Rinka....


....vrh Koroška Rinka.....


....Mrzla gora....


....Štajerka Rinka in predhodnici....


....Turska gora pa čaka....


....v finalu pa še na Tursko goro....


....Turska gora....


....Brana Kamniško sedlo in Planjava.....


....dan se je prevesil v pozen popoldan....in prihajajo meglice....


....pogled v Turski žleb z mogočno Mrzlo goro....


...ples meglic....


....vreme se v gorah hitro spremeni....


....v pozdrav do naslednjič...

Video opravljene poti.



Pa vsem varen korak v hribih in gorah.